Gündem Kalp krizine karşı sıkı kontrol şart

Kalp krizine karşı sıkı kontrol şart

02.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de son dönemde genç sporcular arasında kalp krizi vakalarının artması üzerine uzmanlar uyardı: “Genetik kökenli kalp hastalığının olup olmadığı incelenmeli. Aktif spor hayatından önce mutlaka bir hekim kontrolü gereklidir”

Kalp krizine karşı sıkı kontrol şart

Son yıllarda spor yaparken kalp krizinden ölen gençlerin sayısı gittikçe artarken, bunun en son örneği Sivas’ın Zara ilçesinde yaşandı. Zara Anadolu Lisesi 11’inci sınıfta eğitim gören 17 yaşındaki Melike Uysal, okulda düzenlenen voleybol turnuvasındaki maçta rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan Melike’nin ölümünün ardından, Milliyet’e konuşan Zara İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Hamza Ergüt, “Aileden gelen bir kalp rahatsızlığı vardı. Melike daha önceden voleybol takımında oynuyordu. Sağlık raporu vardı. Yarıyıl tatilinde ise anjiyo oldu. Doktoru ‘Spor yapabilirsin’ demiş. Beden eğitimi öğretmeni de aileden yetkiyi alınca, genç kızımız turnuvaya katılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Muayene şart

Milliyet’in ulaştığı Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Erol da Melike’nin ölümüne dair şu açıklamalarda bulundu: “Sporcularda ani kalp ölümü malesef olabiliyor. Bunun ana nedenlerinden birisi doğuştan kalbin çıkışında darlık olması. Tabi nadiren başka sebeplere bağlı aşırı kolestrole bağlı kalp krizleri de olabilir. Ancak en sık rastladığımız problem gençlerde bu tür şeyler genetik kökenlidir.

19-20 yaşındaki gençlerde ancak genetik aşırı kolesterol yükseklikleri olunca, çok küçük yaşlarda kalp krizi geçirebilir. Bu yüzden sporcuların doktor muayenelerinde kalplerinin dinlenilmesi ve muayeneleriyle ekarte edilmesiyle spor yapıp yapmayacaklarına karar verilmeli. Aktif spor hayatından önce mutlaka bir hekim kontrolü gereklidir.”

Haberin Devamı

Ünlü kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de gençler arasında içilen enerji içeceklerinin tehlikesine dikkat çekerek şu tavsiyelerde bulundu: “Herhangi bir yaşta spora başlamak için (yaş tanımlaması olmadan) mutlaka bir kardiyolojik kontrolden geçmek gerekir. Bir efor testi, bir EKO, ileride oluşabilecek felaketi önleyebilecek en önemli anahtardır.

Toplumda yaşlı hastalığı olarak bilinen kalp krizi günümüzde çocuk ve gençleri de etkiler. ‘Çocuk veya genç kalbi sağlamdır’ algısı yanlıştır.

Bunun yanında gençlerin amaçsızca tükettiği enerji içeceklerinin içinde bulunan uyarıcılar ritim bozukluklarına yol açar. Kalp damarlarına spazm yaparak kalp krizine ve ani ölümlere neden olur. Bu içeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekir.”

Kalp krizine karşı sıkı kontrol şart

Yoğun egzersiz tehlikeli

Sporcu hekimi ve kardiyoloji uzmanı Doç Dr. Ekrem Güler de, “Genç sporcularda ölüm nedenlerinin başında genetik geçişli kalp kası kalınlığı ile giden hipertirofik kardiyomyopati denilen bir hastalık var. Saha içerisinde ölen çoğu futbolcunun ölüm sebebi budur. Yoğun egzersizle uğraşan amatör veya profesyonel sporcuların rutin kontrollerini yapmaları lazım. Profesyonel sporcular kalbe aşırı yük bindiren iş yapıyorlar. Burada da bizim açımızdan hayati risk oluşturan altta yatan bir hastalık var ise bunun ortaya çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.