Teknoloji Kalp krizini önceden tahmin edebilen yapay zeka geliştirildi

Kalp krizini önceden tahmin edebilen yapay zeka geliştirildi

17.04.2017 - 15:30 | Son Güncellenme:

İngiltere Nottingham Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı tarafından geliştirilen sistem, kalp krizini önceden tahmin etmeyi kolaylaştırıyor.

Kalp krizini önceden tahmin edebilen yapay zeka geliştirildi

Kalp veya kan damarlarındaki hastalıklar nedeniyle her yıl yaklaşık 20 milyon insanın hayatını kaybettiğinin altını çizen araştırmacılar bu hastalıkları tahmin edebilen ve kişilerin ne derece riskler taşıdığını ölçebilen yeni bir yapay zeka geliştirdi. Kalp krizine neden olabilecek yüzlerce kriteri gözden geçiren ve herhangi bir ihtimali gözden kaçırmadığı için yaptığı tahminler gerçeğe oldukça yakın olan algoritmanın birçok kalp krizini önleyerek insanların hayatını kurtaracağı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Belirlemelere göre geliştirilen algoritma kalp krizi riskini erkenden tahmin edebilme oranını yüzde 72,8’den yüzde 74,5 ile yüzde 76,4 oranlarına çıkarıyor. 83 bin hasta baz alınarak yapılan araştırmaya göre bu yeni algoritma sayesinde normale göre fazladan 350’den fazla kişinin hayatının kurtarılabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte sistem akıl hastalıkları ve kortikosteroid tüketimiyle ilgili riskleri de tespit edebiliyor.

Sistem şu anda geliştirilme aşamasında olduğu ve daha başarılı bir hale getirilmek için çalışıldığı belirtiliyor.