Cadde Kalp sağlığına özel tavsiyeler

Kalp sağlığına özel tavsiyeler

11.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kalp ve damar hastalıklarından ölümler, dünya genelinde ilk sıralarda yer alıyor. Bu sorunların genetikten kötü yaşam koşullarına kadar pek çok nedeni var. Bunlardan birçoğu hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir

Kalp sağlığına özel tavsiyeler

Medicana Sağlık Grubu doktorları, Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle bu yaşamsal organın yetişkin ve çocuklarda ortaya çıkabilen hastalıkları hakkında bilgi verip, önerilerde bulundular. Medicana Çamlıca Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yolcu, kalp çarpıntısı (ritim bozuklukları) konusunda sorularımızı yanıtladı.
- Kalp çarpıntısı nedir?
Çarpıntı, hastalar tarafından kalbin hızlı atması, attığının hissedilmesi ya da ritminin düzensiz olması şeklinde tanımlanır. Özellikle gece yatınca sık ortaya çıkan bir sorundur.
- Nasıl teşhis edilir?
Kalp ritminin düzensiz olarak hissedildiği çarpıntılarda, kalbin karıncığından veya kulakçığından çıkan erken atımların sayısı önemlidir. Hastalara 24 ya da 48 saat boyunca holter takılır. Holter EKG ile ritimler takip edebilir. Vuruşların sıklığı belli oranların üzerindeyse hasta tedaviye yönlendirilir.
- Kalp çarpıntısının belirtileri neler?
Normalde nabız sayısı dakikada 60 - 100 arasındadır. 100’ün üze- rine çıktığında taşikardi denen durum gelişir. Ancak 100 - 120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerdir ve genelde kansızlık, guatr ve heyecan kaynaklıdır.
Gerçek çarpıntı dediğimizde, nabzın çoğunlukla dakikada 150 - 160’ın üzerinde olmasından bahsedilir. Gerçek çarpıntı, kalbin kulakçığı ve karıncığı arasında, yani olmaması gereken yerde elektriksel bağlantı ya da kısa devre şeklinde tanımladığımız bağlantının bulunmasıdır. Bu kısa devre, zaman zaman hastada çarpıntıya yol açar. Bu devrenin ne zaman çalışacağı ve çarpıntı yapacağını bilmek zor. Ancak yoğun stress ve sigara gibi etkiler bu devreyi tetikleyebilir.
- Kalp çarpıntısı nasıl tedavi edilir?
Bu tür çarpıntıların tedavisinde iki seçenek var:
1İlaç tedavisi: Kısa devre dediğimiz olayı baskılayarak tedavi sağlamak mümkün. İlaç kısa devreyi ortadan kaldırmadığı, yalnızca baskıladığı için uzun süre kullanılmalı. Aynı zamanda ilaç tedavisi altında da çarpıntı ataklarının devam etmesi sıklıkla karşılaşılan bir sorun.
2Ablasyon: Bu işlemle kısa devre ortadan kaldırılılır. Ablasyon yönteminde kasık toplar damarından girerek özel kataterlerle çarpıntının kaynaklandığı kısa devre tespit edilir ve yakarak ortadan kaldırılır.

Eğer çarpıntınız varsa...
Çarpıntı sorunuyla karşılaştığınızda panik yapmayın, korkup telaşlanmayın. Gevşemeye, rahat bir yere oturup dinlenmeye çalışın. Derin derin nefes alın. Soğuk bir içecek içmeyi deneyin. Çarpıntılar sık tekrarlıyorsa ve beraberinde de nefes darlığı, baş dönmesi ve göğüs ağrısı oluyorsa altında yatan bir kalp probleminden dolayı hemen doktora başvurmanız gerekir.

Kötü yaşam koşulları etkili
Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öcal, kalp hastalıklarının gelişimde kötü yaşam koşullarının önemli yer tuttuğunu anlattı: “Stresli kent yaşamı, sağlıksız beslenme başta kalp hastalıkları olmak üzere çok sayıda soruna davetiye çıkarıyor. Obezitenin özellikle gençler arasında yaygın hale gelmesiyle, koroner kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom vakalarında artış yaşanıyor. Hazır ve genetiği değiştirilmiş gıdaların daha çok tüketilmesiyle durum daha da kötü hale geliyor.
Toplum sağlığı için önleyici tıp ve etkin diyet modellerinin politika haline getirilmesi şart.
Stresi azaltmak, doğru beslenmek ve çevre kirliliğini önlemekle sağlıklı günlere dönmek mümkün.

Çocuklarda da görülüyor
Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Demir, bebek ve çocuklarda görülen kalp rahatsızlıkları hakkında bilgi verdi.
- Bebek ve çocuklarda doğuştan kalp ve damar hastalıkları görünme sıklığı nedir?
Doğuştan kalp hastalıklarının görülme oranı yaklaşık yüzde 1’dir. Bunların genetik, çevre, annenin hastalıkları, beslenme ve diğer birçok faktörün etkileşimiyle oluştuğu varsayılır.
- En sık hangi kalp ve damar hastalıklarına rastlanıyor?
En sık, ana şah damarın kapağının üç yaprakçık yerine iki yaprakçıklı olmasına rastlanır. Ancak bunun klinik bir önemi bulunmaz. Sağlık açısından önemli sayılan ve en sık görülense, doğuştan kalp hastalığı VSD’dir. Ardından ASD, Fallot Tetralojisi ve ‘büyük damarların ters çıkması’ denen hastalık gelir. Bunlar, morarma ve üfürüm duyulmasıyla fark edilirler. Bu hastaların doğumdan kısa süre sonra ve süt çocukluğu döneminde ameliyat edilmeleri gerekir.
- En sık görülen belirtiler nelerdir?
- Morarma
- Nefes almada zorluk ve sık nefes alıp verme
- Emmede azalma
- Yeterli kilo alamama
- Soluk renk
- Anormal yüz şekli
- Tedavi yöntemleri konusunda da biraz bilgi verir misiniz?
Çoğu doğuştan kalp hastalıkları takip edilir.
Zamanla deliklerde küçülme olabilir, darlık hafif ve artmıyorsa müdahale gerekmez.
Tedavi gerekirse, delikler çoğunlukla ameliyatsız anjiyo yöntemiyle kapatılır. Darlıklardaysa balon yönteminden faydalanılır. Morar-mayla karakterize kompleks hastalıklarda çoğunlukla ameliyata ihtiyaç olmaz.