Gündem Kalpler Ata’mız için attı

Kalpler Ata’mız için attı

11.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin yıldönümü nedeniyle dün Ankara’da düzenlenen törenlerle anıldı. Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları, Anıtkabir üzerinde beyaz dumanla kalp formu çizdi

Kalpler Ata’mız için attı

Büyük Önder Atatürk’ün ebediyete intikalinin 76. yılı nedeniyle dün sabah Anıtkabir’de devlet töreni düzenlendi. Tören, saat 08.55’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkânının Aslanlı Yol’da yürüyüşü ile başladı. Kortejde TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Numan Kurtulmuş, yüksek yargı temsilcileri, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkânı yer aldı.
Erdoğan, Türk bayrağı formatında kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelengi Atatürk’ün mozolesine bıraktı. Saat 09.05’te sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla birlikte gönderdeki bayrak yarıya indirildi. Kortej daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve yazdıklarını okudu. Erdoğan, deftere şunları yazdı:

‘Hedeflerine yakınız’
“Vefatının 76. yıldönümünde Cumhuriyetimizin banisi, ilk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal’i bir kez daha derin bir hürmetle yad ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal ve yol arkadaşlarının işaret ettikleri, hayatları boyunca da ulaşmak için azimle mücadele verdikleri hedeflere millet olarak her zamankinden daha yakınız. Türkiye istikrarla büyüyen ekonomisi, ileri standartlara ulaşan demokrasisi, içeride temin ettiği huzuru ve refahı, dışarıda elde ettiği itibarıyla hedeflerine doğru kararlılıkla ilerliyor. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm gazi ve şehitlerimizden devraldığımız mirası azimle taşımaya, gazi ve şehitlerimizin uğruna can verdikleri vatanımızı daha da büyütmeye devam edeceğiz. Ruhunuz şad olsun.”

Protesto gösterisi
Erdoğan’ın Misak-ı Milli Kulesi’ne girişi ve çıkışı esnasında, ellerinde bayrak ve Atatürk posteri bulunan bazı kişilerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atarak protesto gösterisinde bulunması dikkat çekti. Erdoğan, protesto gösterisinde bulunan gruba gülümseyerek baktı. Bazı korumaların slogan atanlara, “Siz nereden geliyorsunuz?” demesi dikkati çekti.

Meclis’te tören
Atatürk’ün vefat yıldönümü nedeniyle TBMM’de de tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Haydar Çiftçi ve Kemal Kaya ile TBMM İdari Teşkilatı yöneticileri ve Meclis çalışanları katıldı. Yakut, Meclis’teki Atatürk Anıtı’na, “TBMM Başkanlığı” yazılı, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu.

Huzurunda kuyruk oluştu
Devlet töreninin ardından kapıları açılan Anıtkabir’i yaşlısı genci, kadını erkeği çok sayıda vatandaş ziyaret etti. Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve çiçeklerle Büyük Önder’in manevi huzuruna çıkan vatandaşlar, dua etti ve saygı duruşunda bulundu. Atatürk’ün mozolesi önünde bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadığı, bazı vatandaşların da mozoleyi öptüğü görüldü. Mozolenin bulunduğu bölüm ile Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ndeki yoğunluk nedeniyle kuyruklar oluştu.

Haberin Devamı

Jetler saygı geçişi yaptı

Resmi törenin sona ermesinin ardından Türk Yıldızları, Anıtkabir üzerinden saygı geçişi yaptı. Anıtkabir üzerinde ilk kez ilginç bir gösteri de yapıldı. Akrobasi jetleri, uçuş sırasında beyaz renkli duman ile Anıtkabir üzerinde kalp formu çizdi. Gösteri uçağı olan Solotürk de bir F-16 jetinin uçabileceği en düşük hız ile Anıtkabir üzerinden saygı geçişinde bulundu. Bu gösterileri, devlet erkânı da izledi.