Ekonomi ‘Kamu 2018’de kemer sıkacak’

‘Kamu 2018’de kemer sıkacak’

15.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, MTV ve bazı vergi oranlarında indirim konusunda, “Orta Vadeli Program ve bütçe dengesi hedeflerinde değişiklik olmayacak. Kamu kesimi 2018’de kemer sıkacak. MTV’de adalet sağlandı” dedi

‘Kamu 2018’de kemer sıkacak’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki (MTV) artışın yüzde 40’tan yüzde 25’e indirilmesi, gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki ücretlerde vergi kesintisini yüzde 27’den yüzde 30’a çıkaran düzenlemeden vazgeçilmesinin bütçe dengelerine etkisini için, “Orta Vadeli Program (OVP) ve bütçe dengeleri hedeflerinde sapma olmayacak” dedi. “Servet vergisi” olarak nitelendirdiği vergilerdeki düzenlemelerle vergi adaletini sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Ağbal, kamunun 2018’de kemer sıkacağını, büyüme hedefinin ise yüzde 5.5 olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

27 değişiklik yapıldı

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren 130 maddelik torba tasarıda şimdiye kadar 27 değişiklik gerçekleştirildi. Özellikle MTV olmak üzere vergi artışlarında aşağı yönlü revizyonların yapılması OVP ve bütçe dengelerine etkisi tartışma konusu oldu. Muhalefetin vergi artış oranlarındaki bu değişikliklerinin net etkisinin miktarını sormaları üzerine Ağbal, “Şu anda 2018 bütçe hazırlıklarımız devam ediyor. Kurumlardan bütçeleri topluyoruz. Aynı zamanda (B) cetveli hazırlıklarımız var. Bütün bu çalışmaların sonunda OVP noktasında ortaya koyduğumuz hedefler çerçevesinde 2018 bütçe rakamlarını oluşturacağız ama OVP hedeflerimizde, Orta Vadeli Mali Plan ve bütçe hedeflerimizde herhangi bir şekilde bir değişiklik olmayacak. Bir bütün olarak KDV, ÖTV ve diğer vergiler, özel iletişim vergisi olarak toplamında baktığımızda negatif bir etkisi bulunmamaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Servet vergisi vurgusu

Ağbal, MTV’nin servet vergisi olduğunu dile getirirken, şunları kaydetti:

“Bir örnek, iki kişi aynı anda araç alıyorlar birisi 50 bin liraya aracı alıyor, birisi de 200 bin liraya alıyor ama şu andaki mevcut sisteme bakarsanız 50 bin liraya alan ile 200 bin liraya aracı alanın ödediği vergi bin 294 lira. Şimdi aracın değerine orantıladığınız zaman pahalı aracı alanın aslında MTV’si oransal olarak daha düşük oluyor, yani tersine artan oranlılık var. Dolayısıyla, burada, vergi adaleti bakımından tersine artan oranlılığı gidermek için 2 kademe getirdik. Burada da ÖTV Kanunu’ndaki sisteme linkledik, aynısı birlikte gidecek. Böylelikle, MTV servet vergisi olarak tersine artan oranlı bir sistemden aslında yumuşatılmış bir şekilde düz oranlı vergiye gidiyor. Vergi adaleti bakımından böyle bir düzeltmeyi bir defa yapıyoruz.”

‘Kişi başı milli gelir artacak’

Zamanında gerekli kararları aldıklarını ve Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini kaydeden Ağbal, Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu bildirdi. Ağbal, “Ekonominin ihtiyaçlarına göre, kamu harcamalarında 2018 yılında ciddi anlamda kemer sıkacağız. Cari harcamalarımız başta olmak üzere, birçok alanda, bütçeyi açıkladığımızda onları da sizlerle paylaşacağım. Gerçekten kamu 2018’de kemer sıkacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisi uçurumun kenarındaymış gibi açıklamalara kimsenin inanmayacağını aktaran Ağbal, 2018-2020 döneminde de Türkiye ekonomisinin yüzde 5’in üzerinde büyüyeceğini, kişi başına milli gelirin artacağını, eğitim, sağlık ve altyapıda yatırımlara devam edileceğini kaydetti.

Yüzde 5.5 büyüyeceğiz

Bakan Ağbal, önergelerle yapılan değişiklikler arasında da bütünlük olduğunu, dağıtılmayan kurum kârlarıyla ilgili vergilendirmeden vazgeçip kurumlar vergisi oranı üzerinde bir değişikliğe gittiklerini dile getirdi. Türkiye ekonomisinin 2002’den bu yana ortalama 5,7 büyüdüğünün altını çizen Ağbal, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sıkıntılara rağmen 2016’da ekonominin yüzde 3,2 büyüdüğünü, bu yıl da yüzde 5,5 büyüyeceğini söyledi. Ağbal, geçen yıl ekonominin canlanması için birçok vergiden vazgeçtiklerini, bu düzenlemelerin 2017 bütçesine 11 milyar maliyeti olduğunu anlattı.