Kayseri Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç:

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç:

07.02.2018 - 16:51 | Son Güncellenme:

.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç:

‘Ombudsman Halkla Buluşuyor’ programında konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Türkiye son yıllarda önemli mesafeler aldı” dedi.
Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından Ombudsmanlık Çözüm Mekanizması ve Kayseri Uygulamaları Toplantısı düzenlendi. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Vali Süleyman Kamçı, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve kamu denetçileri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, hukuk devletinde idarenin denetlenmesinin zorunlu olduğunu söyleyerek, “Hukuk devletinde idarenin denetlenmesini zorunludur. Eğer bir ülke anayasasında kendisini demokratik hukuk devleti olarak tarif ediyorsa, orada idarenin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yargı denetimine tabi tutulması gerekiyor. Mahkemelerin üstünlüğü prensibi gereği idare iş yapacak ve bunlarla ilgili olarak vatandaşların hak ve menfaatleri ihlal edilirse, hakları ihlal edilen insanlar başvuracaklar ve adil bir şekilde sorunlarının çözülmesini talep edecekler. Yargı yolu en üst yoldur. Demokratik bir devlette devlet yönetiminde mahkemelerin üstünde bir makam söz konusu değildir. En üst makam yargıdır, en son sözü hakim söyler” ifadelerini kullandı.
Vali Süleyman Kamçı da, “Kamu denetçiliği Osmanlı, Selçuklu ve Abbasiler dönemlerinde varlık göstermiş, kültürümüzde derin kökleri olan bir müessesedir. Medeniyetimizin bir ürünü olan kamu denetçiliği, günümüzde yeniden aktif hale getirilmek üzere oluşturulan Kamu Denetçiliği Kurulu’nun başkan ve üyelerini ilimizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Adalet anlayışımızın geçmişten gelen bilgi birikimi ile daha iyi bir seviyeye çıkartılmasına ve vatandaşlarımızın idareye karşı haklarını savunmalarına hizmet eden Kamu Denetçiliği Kurumu aldığı kararlarla idareye yol göstermektedir” şeklinde konuştu.

“Türkiye son yıllarda önemli mesafeler aldı”
Toplantıda konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da, Türkiye’nin son yıllarda önemli mesafeler aldığını söyleyerek, şunları söyledi:
“Türkiye son yıllarda önemli mesafeler aldı. Bunların bir kısmı 2010 yılındaki anayasa değişikliği ile anayasaya konuldu. Yapılan değişikliklerden bir tanesi Kamu Denetçiliği Kurumu vatandaşın şikayetlerini dinlemek üzere anayasanın 74’üncü maddesinde yer aldı. Diğer önemli müesseselerden birisi de, anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkının tanınması. Özellikle 2010’dan sonra benzer müesseseler çoğaldı ve hak arama kültürü ve hak arama yolları genişletildi. Biz Kamu Denetçiliği Kurumu olarak 5 yıldan beri faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Faaliyetlerimizde 2 tane rehberimiz var. Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerifinde belirttiği gibi ‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydası olandır’ inancıyla hareket ediyoruz. Osmanlı’nın manevi kurucusu Şeyh Edebali’nin belirttiği ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ sözü de rehberimiz. Bu gayretleri bütün Türkiye’ye taşımaya çalışıyoruz. Çünkü kurumumuz yeni bir kurum olduğu için yeterince tanınmıyor.”
Konuşmaların ardından toplantıya katılanların sorunları dinlendi.