Gündem Kamu görevlilerine ‘namaz izni’ talebi

Kamu görevlilerine ‘namaz izni’ talebi

31.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Memur-Sen, toplu sözleşme teklifine memurların öğlen iznine cuma günleri için, cuma namazı vaktini de içine alacak şekilde 2 saat olması şartını ekledi...

Kamu görevlilerine  ‘namaz izni’ talebi

Memur-Sen, toplu sözleşme tekliflerine 2 saatlik cuma namazı izin süresi maddesini ekledi. Geçtiğimiz hafta toplu sözleşme tekliflerini açıklayan Memur-Sen, kamu görevlileri için cuma namazı izni istedi. Teklif, kamu görevlilerinin günlük çalışmaya ara verme süresinin (öğlen arası) cuma günleri için, cuma namazı vaktini de içine alacak şekilde 2 saat olarak uygulanmasını içeriyor.

Haberin Devamı

Memur-Sen, üyelerinin istekleri ve kamu görevlilerinin beklentileri doğrultusunda toplu sözleşme teklifleri arasında, anayasal hakları kapsamındaki din ve vicdan hürriyeti, ibadet hürriyeti ve siyaset (seçme-seçilme) haklarına da yer vererek bu hakların kamu görevlilerin açısından da teminat altına alınmasını istedi.

Kıyafet yönetmeliği masada

3. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde kılık kıyafet özgürlüğü de masada olacak. Memur-Sen, “kılık kıyafet özgürlüğüne” ilişkin olarak; “Kamu görevlileri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik hükümlerinde başta başörtüsü olmak üzere kılık-kıyafet yasağı sonucu doğuran ve evrensel hukukun ve temel özgürlüklerin ruhuna aykırı hükümlere tabi olmaksızın özgür tercihleriyle belirledikleri kılık-kıyafetle kamu hizmeti sunabilirler. Bu hakkın kullanılmasında, unvan, kadro, mesleğin niteliği ve benzeri sebeplere dayalı ayırım ve sınırlama yapılamaz” teklifini de masaya taşıyacak. Konfederasyonun amacı, “kılık kıyafet yönetmeliğini bütünüyle ortadan kaldırmak” olarak açıklandı.