Siyaset Kamuda tasarruf için yeni model

Kamuda tasarruf için yeni model

20.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Canikli, “Kamuda genel olarak bir tasarruf alışkanlığı yok. Etkili tedbir talimatı verilmiştir” dedi ›› Canikli, kredi kartına taksit uygulamasına ilişkin sürecin tamamlandığını, haftaya resmi gazetede yayımlanacağını bildirdi

Kamuda tasarruf için yeni model

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısında şunları kaydetti:
455 KİŞİ GÖREVE İADE EDİLDİ: FETÖ ile mücadele çerçevesinde 27 bin 715 öğretmen ihraç edildi. Bugüne kadar 9 bin 464 açığa alınmıştır. Bu açığa alınanlardan bir bölümü geçtiğimiz günlerde görevlerine iade edilmişlerdir. Bu soruşturmanın bittiği anlamına gelmiyor. İade işlemi soruşturma selameti için açığa alınma işlemi gerekçesi ortadan kalktığından iade işlemi gerçekleşmiştir. 455 kişi göreve iade edildi. 419’u Tunceli’de.
10 EKİME KADAR ALINACAK: Mülakatlar yapılıyor 20 bin için 10 ekimde tamamlanacak. Yeni öğretmen 10 ekim itibariyle alınacaktır. Açığa almalar görevden ihraçlar nedeniyle ortaya çıkan problem de tamamen çözülecektir.
DEVLET ZENGİNLİĞİNİ DEVREDECEK: Toplantıda kamuda tasarruf meselesi konuşuldu. Etkili tedbir uygulanması talimatı verilmiştir. 2016 yılı bütçelerinden ne kadar tasarruf edecekleri çalışması yapıldı, çalışma da devam ediyor. Sistematik olarak yapılan bir çalışma. Kamuda genel olarak bir tasarruf alışkanlığı yok. Tam tersi bütçe hazırlanışı hem de bugüne kadarki kamu harcamaları tasarrufu değil daha çok harcamayı teşvik eder özellikler içermektedir. Kurumlara ödenek verilirken biz önceki yıl harcama rakamları tasarrufları sınırlandırıcı etki ortaya koymaktadır. Kurumlar bütçe yapma tekniği nedeniyle olabildiğince bir sonraki yıl dönemdeki için harcama rakamlarını yukarı çekme eğilimindedir. Bir sonraki yıl daha fazla ödenek istemek için. Tasarruf amacında bu yöntem değiştirilmelidir. Kamuda reforma ihtiyaç olduğu yeniden farklı bir bakışla yürütülmesi kararı çıktı. Çalışmalar başlatıldı. Etkin hale getirilmesi ve aşırı harcama eğiliminin ortadan kaldırılması, törpülenmesi ve kamunun ekonomideki payı düşürülmesi hedefleniyor. Devlet ne kadar küçülürse büyüme o kadar büyük olur. Kamu payı ekonomideki ağırlığı 8 puan azalmış ve yüksek büyüme hızları ortaya çıkmıştır. Devletin zenginliği değil vatandaşın zenginliği esastır. Devlet zenginliği vatandaşa devredilmesi gerekiyor. Büyüme ivmesine çok ciddi katkı sağlamaktadır.
ASGARİ ÜCRETLİYE MÜJDE: Asgari ücretle ilgili olarak matrahın artması nedeniyle bir sonraki vergi dilimi nedeniyle net alacakları asgari ücretin 1300 lira altına düşme ihtimali vardı çalışmalar son aşamaya geldi. Kararlar verildi. Başbakanımız açıklamayı yapacak.
İZİNDE SORUN YOK: Alman vekillerin İncirlik üssüne ziyaretlerine 1915 olayları nedeniyle alınan kararlar nedeniyle izin vermedik. Merkel’in açıklaması oldu hukuki değil siyasi bir karardır diye. Talepler olması halinde izin verileceği ifade edilmiştir. Ekim ayı için gerekli izin verilmiştir.
OHAL’İ KONUŞACAĞIZ: OHAL’in uzatılmasıyla ilgili alınan bir karar yok. Oturup konuşacağız.
TAKSİT HAFTAYA: Kredi kartına taksit uygulamasına ilişkin ilgili kurumların görüşüne gönderdik. Bankalar Birliği başta olmak üzere bazı öneri mahiyetinde görüşler ortaya çıkmıştı. Görüşe gönderdik, bekleniyor. Süreç tamamlanmadı. Haftaya resmi gazetede yayınlanır. Tahrik edici mekanizmalar uygulamaya konulmalı. 2016 ilk 6 ayda nominal artışlar var. Reel olarak azalış anlamında.
‘Kayyum atanması bir kerelik değil’
Canikli şunları kaydetti: “Belediyelere kayyum atanması tamamen bunların terör örgütlerine yardım yataklık destek sağlamaları ile ilgili dolayısıyla burada öncelikle bir tespit ne zaman yapılırsa yine oraya düzenleme çerçevesinde kayyum atanacaktır. Bir defalık bir şey değil, buna benzer hangi belediye bu tavra girerse terör örgütüne destek verirse, terör örgütlerine destek amacıyla kullanılırsa orada da görevden alınma gerçekleşir.”
‘Vahim bir hadise’
Canikli, şort giyen kadının darp edilmesi konusunda ise şunları söyledi:”Vahim bir hadise. Vatandaşımızın bu saldırı ile karşı karşıya kalması çok vahim. Üzerine gidilmesi gerekiyor. Hukuk sisteminde otomatik olarak tutuklanması gibi bir durum söz konusu değil. Tutuklanmayı zorunlu bir hale getirecek çalışma yapılıyor. Özellikle fiziki saldırı vuku bulduğunda sonucu olarak otomatik şekilde tutuklanması ve müeyyide artırılması için bakanlık çalışıyor. Tekrarlanmaması için etkili şekilde düzenleme tamamlandığında yasal süreci gerçekleştireceğiz.”