Gündem Kamuflaja 20 milyon dolarlık tazminat!

Kamuflaja 20 milyon dolarlık tazminat!

17.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konya’da tarihi Yusufağa Kütüphanesi’nden çalınan bin yıllık el yazması eserler için bakanlığın açtığı davada, sanık S.Ç. 20 milyon dolar ödemeye mahkûm edildi

Kamuflaja 20 milyon dolarlık tazminat

Konya’da tarihi Yusufağa Kütüphanesi’nde memur S.Ç.’nin emekli olmayı istemesi üzerine yapılan devir teslim işlemleri sırasında demirbaşına kayıtlı 103 el yazması ve 7 Arap harfli nadir basma eserin kaybolduğu veya çalındığı, 62 el yazması kitabın kapağının sökülüp götürüldüğü tespit edildi.

Yasal faiziyle alınacak
Konya 1. Ağır Ceza Ceza Mahkemesi’nde açılan kamu davasında, S.Ç. hakkında zimmet suçundan ‘ceza infazının tamamlanmasından sonra 5 yıl süre ile memuriyetten yasaklanma’ ve ‘5 yıl 2 ay 15 gün hapis’ cezası verildi. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, eserlerin davalıdan tazmini için alacak davası açıldı. Mahkeme, sanık S.Ç.’den 20 milyon doların 24 Nisan 2000’den itibaren işleyecek yasal faiziyle alınmasına hükmetti.
Bilirkişi heyetinde görev alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Baysal, eserlerin Sadreddin Konevi’nin 1275 yılında Konya’da kurduğu kütüphaneden günümüze kadar gelen kitaplar olduğunu söyledi.
Baysal, “Kitaplar yerinde olmadığı için elimizde olan materyallerle iz sürdük. Dijital ve fotoğraf verileri olmadığından kitapların varlığının olduğunu iddia edebilme gibi bir şansımız da olmadı. Kitapların hangilerinin bize ait olduğunu ve hangi kitapların gittiğini ancak mikrofilmlerle ispat edebiliyoruz” diye konuştu.

‘Geri gelmesi zor’
Fuat Baysal, eserlerin yerinde olmadığının anlaşılmaması için başka kitaplarla kamufle yapıldığını belirterek, “Gidenin geri gelmesi zor. Muhtemelen yurt dışına kaçırıldı. Zaman içinde bir kısmından dönüşler aldık ama hepsi nasıl döner zaman gösterecek” dedi.