Gündem Kan üretimi için Silivri’ye fabrika

Kan üretimi için Silivri’ye fabrika

07.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kan ve kan ürünlerinden elde edilen plazmanın yerli üretimini yapacak fabrika İstanbul Silivri’de 150 dönüm arazide kurulacak.

Kan üretimi için Silivri’ye fabrika

Türkiye’nin önemli ithalat kalemlerinden kan ve kan ürünlerinden elde edilen plazmanın yerli üretimini yapacak fabrikanın yeri belli oldu. Fabrikayı kuracak firmaya, İstanbul Silivri’de 150 dönüm arazi tahsis edildi. Türk Kızılayı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, söz konusu firma, projenin ilk etabında Kızılay’dan plazmaları teslim alıp, yurt dışında karantina, deneme üretimi, kalite ve benzeri süreçlerden geçirecek. Firma, aynı zamanda Silivri’de fabrikanın inşasını da sürdürecek.

Haberin Devamı

Dışa bağımlılık bitecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 100 günlük icraat programında açıkladığı, “yerli plazmadan kan ürünü üretilmesine” yönelik çalışmalara hız verildi. Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Kızılayı’nca yürütülen “Plazma Fraksinasyonu Projesi” sayesinde bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kandaki plazmadan elde edilen ürünler, artık Türkiye’de üretilecek, böylece dışa bağımlılık sona erecek.

Kan üretimi için Silivri’ye fabrika

Döviz gitmeyecek

Kan için kullanılan plazma ürünlerinin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak proje kapsamında Kızılay, SGK’ya yılda 550 bin litreye ulaşan miktarda plazma teslim edecek. Projeyle yıllık 500 milyon TL karşılığı olan dövizin de Türkiye’de kalması sağlanacak. Yerli plazmadan üretilecek ilaçlara SGK tarafından satın alma garantisi verilecek.

Haberin Devamı

Dört ana plazma ürünü

Kurulacak tesiste albümin, immunoglobulin, faktör8 ve faktör9 gibi temel ürünler üretilecek. Faktör8 ve faktör9 pıhtılaşma bozukluğu hastalıklarında, albümin böbrek yetmezliği gibi bir çok hastalığın tedavisinde, immunoglobulinler de pek çok enfeksiyon hastalığı ve organ yetmezliğinde kullanılıyor.

12 yıllık anlaşma

Türkiye’yi bu alanda dışa bağımlılıktan kurtaracak plazma üretimi için iki firmadan teklif alınmış, yapılan değerlendirme sonucunda, 12 yıllık süreç için uygun fiyat veren MT Grup firması ile proje sözleşmesi imzalanmıştı. Kızılay yetkililerinden
edinilen bilgiye göre, firma, fabrikayı Silivri’de 150 dönüm arazi üzerine kuracak.