Gündem Kan vermek orucu bozar mı?

Kan vermek orucu bozar mı?

14.05.2018 - 16:17 | Son Güncellenme:

12 ayın Sultan’ı Ramazan ayının gelmesiyle beraber yine akıllarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Ramazan ayında oruç tutan bireyler, hangi durumda oruç bozulduğunu kesinleştirmeden kulaktan duyma bilgilerle yanlış adımlar atıyorlar. Hemen hemen her sene orucu bozan şeylerin tartışmalarına televizyonlarda denk gelmişizdir. Kan vermenin orucu bozup bozmadığına hadis ne diyor?

Kan vermek orucu bozar mı

Kan vermek orucu bozar mı

Haberin Devamı

Ramazan ayında orucunu bozmadan tutmak isteyenler her sene olduğu gibi bu sene de kuşkularını gidermeye çalışıyor. Kan vermek orucu bozar mı sorusunun cevabını Diyanet İşleri Başkanlığı zamanında vermişti ama hatırlatmakta fayda var. Oruçlu iken yakınınız ya da hastanede ameliyat olmak için kan bekleyen kişiler olması durumunda kan verebilirsiniz. Bu davranış hem vatandaşlık görevi hem de insanlık görevlerinden biridir. Oruçlu durumda kan vermek orucu bozmuyor. Belki de sizin verdiğiniz kan sayesinde biri hayatına devam edebilir. Bazı durumlarda Kızılay ve hastane stoklarında kan bulmak zorlaşabiliyor. Böyle durumlarda kan verip hastaya iyilik yapıp, insanları sevindirebilirsiniz. Kulaktan duyduğumuz, kesinliği olmayan kan vermek orucu bozar söylentisi de gerçeği yansıtmamaktadır. Zaten Ramazan ayı boyunca çeşitli kanallarda bu konuların erbapları her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatıyor. O yüzden de siz sakın kulaktan duyma şeylerle hareket etmeyin. Bu konunun uzmanlarının açıklamaları ise, boğazdan aşağı sıvı geçmediği sürece kan vermek, iğne yapmak ya da tahlil vermenin orucu bozmadığın dile getiriyor.

Haberin Devamı

Hadis kan vermek için ne diyor

Hz. Peygamber, ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır (Buharî, "Tıb", 11, "Sayd", 11, "Savm", 22). Ayrıca Hz. Peygamber: "Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak" (Tirmizi, "Savm", 24) buyurmuştur. Hadiste kan vermenin orucu bozmadığı en net bir şekilde anlatılıyor. Genelde günümüzde konun erbabı olduğunu iddia eden kişilerin yanlış yorumlarıyla bilmeyerek yanlış şeyler yapabiliyorsunuz. Siz siz olun bu tarz şeylerde kulaktan duyma şeylere inanmayın, araştırın.