Siyaset ‘Kanal İstanbul 2018’in başında hazır’

‘Kanal İstanbul 2018’in başında hazır’

11.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal istanbul projesinin yılsonu veya 2018 yılı başında temelinin atılacağını açıkladı.

‘Kanal İstanbul 2018’in başında hazır’

Erdoğan dün Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ile birlikte Türkiye-Sırbistan İş Forumu’na da katıldı. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

BÜYÜME ORANLARINI ANLATTI: 2011-2015 yılları arasında yüzde 7,1 büyüyen ekonomimiz bu yılın ilk yarısında yüzde 5,1’lik bir büyüme oranına ulaşarak yeniden hedeflerimize uygun bir yere gelmiştir. İşte bugün IMF yaptığı açıklamayla Türkiye’nin bu yıl içerisinde yüzde 5,1’lik büyüme oranını yakalayacağını açıklamıştır. Daha önceki açıklama 2,5 gibi bir orandı.
3. HAVALİMANI İLK ETABI DEVREYE GİRECEK: Büyük çaplı proje ve yatırımlarımızı iç ve dış çalkantılardan etkilenmesine müsaade etmeden kararlılıkla sürdürüyoruz. Nitekim geçtiğimiz sene her biri kendi alanlarında dünya çapında yatırımlar olan Osmangazi Köprüsü’nü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü ve Avrasya Tüneli’nin açılışlarını yaptık. Mart ayında dünyanın en uzun asma köprüsü olacak Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temelini attık. İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanın ilk etabını önümüzdeki yılsonuna kadar hizmete alınması için çalışmalar devam ediyor. İlk etapta yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanımız, 2023’te bittiğinde yılda 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak.
TIKANMALARIN ÖNÜNÜ AÇTIK: Bu devletin bir havalimanı değil. Özel teşebbüsün bir konsorsiyum olarak inşa ettiği bir havalimanı. Bu da yap-işlet-devret. Yıllar yılı ülkemiz devletçilik mantığıyla maalesef tıkanmıştı. Biz devletçiliği bir kenara koyduk. Özelleştirme dedik. Tıkanmaların önünü açtık. Ayrıca İstanbul Boğazı’na paralel yeni bir kanal açılması başta olmak üzere ki, Kanal İstanbul dediğimiz, bu benim bir hayalim, rüyamdır. İnşallah buna da büyük ihtimalle bu yıl sonu veya 2018 başı temelini atacağız. Bu tür projeler devam ediyor. Dünyada Süveyş var, Panama kanalı var, şimdi bir de Kanal istanbul olacak.
BALKANLARDA BÖLÜNME İSTEMİYORUZ: Biz Balkanlar’da ayrılık, bölünme, parçalanma istemiyoruz. Birilerinin adeta bu ülkeleri kendi arka bahçeleri olarak görmelerine de karşı olduğumuzu ifade etmek isterim. Sırbistan ile Türkiye’nin bu bir araya gelişini kıskananlar olabilir. Varsın, olsun. Biz kendi işimize bakacağız. Kazan-kazan esasına göre bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

‘Erdoğan’ın değerini bilin’

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı övdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan için kötü şeyler söyleyenlerin de çıkabileceğini belirten Vucic, “Fakat ben hiçbir zaman bu kadar yoğun programı kabul eden, yoğun programa kendini veren, adayan böyle bir kişi görmedim. Ben Türklere de bunu söylüyorum. Çünkü onun değerini bilmeniz
gerekiyor. Ben çok Cumhurbaşkanı ve devlet adamı gördüm ama böyle yoğun çalışanı göremedim bugüne kadar” diye konuştu.

Haberin Devamı