Tatil Kanallar şehri Venedik

Kanallar şehri Venedik

28.11.2017 - 15:51 | Son Güncellenme:

Venedik, dünyanın en ünlü kentlerinden biri. Kanalları, tarihi yapıları ve festivalleriyle ünlü Venedik, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Geçmişte önemli bir şehir devleti olan Venedik, tarihin mirasını iyi bir şekilde koruyor. İşte Venedik hakkında bilinmesi gerekenler...

Kanallar şehri Venedik

Venedik tarih boyunca çok önemli bir yere sahip oldu. Ortaçağ'da bağımsız bir cumhuriyet olarak ayakta kalan ve Akdeniz'in birçok yerinde kolonisi bulunan Venedik, o dönemin mirası olan çok sayıda görkemli yapıya ev sahipliği yapıyor. Günümüzde turistlerin en uğrak rotalarından biri olan Venedik, İtalya'nın da simge şehirleri arasında yer alıyor. Edebiyattan resime, müzikten sinemaya sanatın birçok dalına ilham kaynağı olan Venedik mimarisiyle de ziyaretçilerini büyülüyor.

Haberin Devamı

Kanallar şehri Venedik

Venedik nerede? Venedik kentine nasıl gidilir?
Venedik Adriyatik Denizi'nin kuzeyinde İtalya'nın kuzeydoğusunda yer alan ve 118 ada üzerine kurulu bir kenttir. 117 adanın kanallar ve dört yüzden fazla köprünün birleştirdiği Venedik, Po ve Piave nehirlerinin Adriyatik'te birleştiği deltada yer almaktadır.

Venedik Lagünü üzerine kurulu olan kent, 414 kilometrekarelik bir alan üzerinde yer almaktadır. İki büyük ada ve onları ayıran Büyük Kanal'ın etrafından gelişen Venedik, UNESCO tarafından korumaya almıştır. Nüfusu 270 bin olan Venedik, her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır.

Kanallar şehri Venedik

Venedik ile İstanbul arasında aktarmasız uçak seferleri bulunmakta. 2 saat 20 dakikalık bir uçuşun ardından Venedik Marco Polo Havaalanı'na iniş yapmak mümkün. Venedik merkezinin 8 kilometre kuzeyinde yer alan havaalanı ismini Ortaçağ'da Uzak Asya'ya bir seyahat gerçekleştiren Venedikli ünlü gezgin Marco Polo'dan almaktadır. Bunun yanı sıra Venedik yakınında bulunan Treviso Havaalanı da özellikle sezonluk uçuşların gerçekleştirildiği bir havalimanıdır.

Haberin Devamı

Marco Polo Havaalanı'nı ile Venedik Tren İstasyonu arasında doğrudan demiryolu ulaşımı bulunmakta. Venedik merkezinde motorlu taşıtların bulunmaması nedeniyle havaalanından herhangi bir alternatif ulaşım bulunmamakta.

Kanallar şehri Venedik

Venedik hakkında bilinmesi gerekenler...
Venedik, İtalya'da Po ve Piave nehirlerinin birleştiği deltada Adriyatik Denizi üzerinde 118 adadan oluşan bir kent. Yüzyıllarca Akdeniz ticaretinde çok önemli bir yere sahip olan Venedik, günümüzde İtalya'nın en turistik kentlerinden biridir. İstanbul'a 1.717 kilometre uzaklığa sahip olan Venedik ile Türkiye arasında kış döneminde iki saatlik bir zaman farkı bulunmakta.

Avrupa Birliği üyesi olan İtalya'da resmi para biri Avro. Venedik'te de alışverişlerde Avro geçerli. Kentte İtalyanca'nın yanı sıra İngilizce de turizmin etkisiyle yoğun olarak kullanılmakta. Venedik ziyaretleriniz öncesinde geçerli bir Schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor.

Yıl boyu ortalama sıcaklığın 13 derece olduğu Venedik'in yaz sıcaklığı 23 derecedir. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki Venedik'te kış mevsiminde en düşük sıcaklık ortalama 3 derecedir.

Haberin Devamı

Kanallar şehri Venedik

Venedik tarihi hakkında bilinmesi gerekenler...
Venedik, tarihte Akdeniz ticaretinde çok büyük öneme sahip bir kentti. Anadolu'da da olmak üzere Venedik'in birçok kolonisi Ortaçağ boyunca kent ekonomisini besledi. Roma döneminden beri varlığını sürdüren Venedik, Ortaçağ boyunca seçkin erkeklerin oy kullanabildiği bir cumhuriyetti. Seçilmiş Doç tarafından yönetilen Venedik, uzun yıllar dünya ticaretine yön veren kentlerden biri oldu.

Osmanlı döneminde Venedik ile birçok savaşın yanı sıra ticari ilişkiler de kurulmuştu. Yüzyıllar boyunca Osmanlı ile olan ticari ilişkileri nedeniyle Avrupa genelinde Doğu'nun kapısı olarak anılan Venedik'te İstanbul ve Osmanlılara ait izlere rastlamak mümkün. Yukarıdaki fotoğrafta yer alan bina, uzun yıllar boyunca Osmanlı'dan gelen tüccarların konaklama yeri olduğundan ötürü Türk Hanı olarak anıldı.

Kanallar şehri Venedik

Bunun yanı sıra San Marco Bazilikası üzerinde bulunan ve Dördüncü Haçlı Seferleri sırasında İstanbul'dan alınıp götürülen bronz dört at heykeli de bugün şehrin simgeleri arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Kanallar şehri Venedik

San Marco Bazilikası ve Meydanı
8 Ekim 1094 tarihinde açılan San Marco Bazilikası, Venedik'in merkezi konumundadır. Bazilika ve önünde bulunan geniş meydan Venedik şehrinin en önemli turistik merkezidir. Dar sokakların ve kanalların bulunduğu Venedik'in aynı zamanda en geniş alanı olan San Marco Meydanı, kentin kalbinin attığı yerlerden biridir. Hemen yanında yer alan gondollarla Venedik kanallarına doğru bir yolculuğa çıkabileceğiniz San Marco Meydanı, aynı zamanda Venedik Doçu'nun sarayına da ev sahipliği yapmaktadır.

Kanallar şehri Venedik

Rialto Köprüsü
Venedik'te adalar ve kanallar arasında geçişi sağlayan dört yüz kadar köprüden biri olan Rialto, kuşkusuz bunlar içindeki en ünlü olanıdır. 28.80 metre uzunluğundaki Rialto Köprüsü, 22.90 metre genişliğe sahiptir. Büyük Kanal üzerinde bulunan Rialto Köprüsü, üç yıllık bir inşaatın ardından 1591'de kullanıma açıldı. Mimar Antonio de Ponte'nin eseri olan Rialto Köprüsü, günümüzde Venedik'in en önemli turistik noktalarından biridir.

Haberin Devamı

1591'de açılan tek kemerli taş köprü, daha öncesinde aynı yerde varolan ahşap köprünün çizgileri korunarak inşa edildi. Eski ahşap köprü, 15. yüzyılda bir geminin suya indiriliş töreni sırasında üzerinde onlarca insanın bulunması nedeniyle çökmüştü.

Kanallar şehri Venedik

Venedik Karnavalı
1268 yılından beri düzenlenmekte olan Venedik Karnavalı, 40 gün boyunca kentin her yanına yayılıyor. Pagan kültürden izler barındıran Venedik Karnavalı'nın en büyük özelliği 40 gün süresince katılımcıların birbirinden değişik maskeler takmasıdır.

13. yüzyıldan günümüze kadar süren zaman zaman da yasaklanan Venedik Karnavalı 1979'dan beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Renkli görüntülere sahne olan Venedik Karnavalı ve kullanılan maskeler, popüler kültürede de yer bulmaktadır.

Kanallar şehri Venedik

Venedik'te kültür sanat
Antonio Vivaldi, Casanova, Carlo Goldoni, Canaletto, Titian, Lorenzo da Ponte, Tomaso Albinoni ve Antonio Salieri gibi ünlü isimlerin doğup büyüdüğü ya da yaşadığı Venedik, canlı bir kültürek hayata sahip. Klasik müzik ve tiyatro konusunda oldukça önemli bir yere sahip olan kentte, her gece bir etkinliğe denk gelmek mümkün. Fenice Tiyatrosu, dünyanın halihazırda en etkileyice salonlarından biri olma özelliğini taşıyor.

Kanallar şehri Venedik

Venedik'te mutlaka yapılması gerekenler...
Venedik deyince akla ilk gelen şeylerden biri de kanalları. Kanal turu, Venedik'e gelen her turistin mutlaka gerçekleştirdiği atraksiyonların başında geliyor. Dar sokaklarda yürümek, San Marco Meydanı'nda bir kahve içmek veya Venedik'in hemen yakınındaki renkli Burano balıkçı kasabasını ziyaret etmek kente gelenlerin mutlaka yaptığı şeyler arasında.

Ocak ve Şubat ayları arasında gerçekleştirilen Venedik Karnavalı da turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşmakta. Bunun yanı sıra iki yılda bir düzenlenen Venedik Bienali ve dünyanın en önemli sinema etkinliklerinden biri olan Venedik Film Festivali de şehirde turistlerin ilgisini çekmekte.

Kanallar şehri Venedik

Hazırlayan: İhsan Dindar