Püf Noktası Kanama nasıl durdurulur!

Kanama nasıl durdurulur!

23.09.2015 - 11:08 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle ufaklı büyüklü kazalarda artmaya başladı. Elindeki kesici aletleri dikkatlice kullanmayanlar, çeşitli kanamalı kazalara neden oluyorlar. Peki acil müdahale gerektiren bu kazalarda kan nasıl durdurulur?

Kanama nasıl durdurulur

Kanın yaralanma ya da hastalıklar nedeniyle damarların yırtılması sonucu vücuttan dışarı ya da vücut boşluklarına doğru akmasına kanama denir.

Vücut ağırlığının 1/13'ii kandır. İnsan vücudunda bulunan kanın %20'si kanamalarla kaybedilirse hayati tehlike oluşur. Bu sebeple kanamaların durdurulması hayat kurtarma açısından çok önemlidir..

Atardamar Kanaması : Atardamarlar kalbimizden yüksek basınçla pompalanan kanı hücrelere ileten toplardamarların tersine kol ve bacakta derinde yol alan damarlardır. Atardamardan olan kanamalarda açık renkli kanın yara ağzından kalp atımına uyumlu şekilde fışkırarak çıktığı izlenir. Genellikle durdurulması daha zor olan hayati tehlike yaratan kanamalardır.

Toplardamar Kanaması:Toplardamarlar hücrelerden dönen kanı kalbe taşıyan düşük basınçlı kan akımı olan damarlardır. Cilde yakın yüzeysel toplardamarlar kol ve bacak el ayak sırtında rahatça seçilebilir. Toplardamar kesikleriyle olan kanamalarda koyu renkli taşma tarzında kan kaçışı görülür. Çoğu kez doğrudan baskı uygulayarak kontrol altına alınabilir. Genellikle yaşamı tehlikeye sokmaz.

Kılcal damar Kanaması : Kılcal damarlar hücrelere ulaşan son damar uzantılarıdır. Çok ince olup içlerinde çok az kan bulunduğu için zedelenme kesilmelerinde ancak sızıntı tarzında ve hafif bir kanama olur. Bir kesik ya da darbe sonrası ortaya çıkabilir. Hemen her zaman dış müdahale olmasa bile kendiliğinden sona erer. Hayati tehlike yaratmaz.

Kanın Aktığı Yere Göre Kanamalar
Dış kanama : Kan organlardan vücudun dışına doğru akar ve kanayan yer gözle görülebilir.
İç kanama :Kan damarlardan vücut boşluklarına doğru akar ve gözle görülemez ancak belirtiler sayesinde tespit edilebilirler.

> Zayıf ve hızlı nazız atımı
> Soluk ve nemli deri
> Gözler donuktur ve refleks tepkiler azalır
> Baş dönmesi baygınlık
> Susuzluk hissi
> Bulantı - kusma
> Yüzeysel ve sık solunum
> Bazen kanayan bölgede sertlik
> Organlardan kan gelmesi

Beyin kanamalarında kulak ve burundan akciğer kanamalarında ağızdan gelir.

Geçici kanama durdurma yöntemleri
Kanayan yere parmak bastırmak
Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurma yöntemidir.Temiz el ya da parmakla kanayan yere basınç uygulanır .İlkyardım çantamdaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır.

Basınç noktalarına baskı uygulamak
Vücuttaki belli basınç noktalarına basınç uygulayarak kanama durdurma yöntemidir.
> Kafa derisi bölgesi kanamalarında kulak önüne iki parmakla bastırılır.
>Kanama baş ve yüzün bir tarafında ise yaralının arkasına geçilerek dört parmakla alt çenenin hemen altında boyun başlangıcına bastırılır.
>Omuz ve boyundaki kanamalarda köprücük kemiğinin İç kısmına başparmak içerde diğer parmaklar dışarıda tutulacak şekilde bastırılır.
>Koldaki kanamalarda kolun iç kısmında koltuk altına yakın nabız olan noktaya parmakla bastırılır.
>Bacaktaki kanamalarda kasık kıvrımının iç kısmına iki elin başparmağı ile bastırılır

Kanayan yeri kalp düzeyinden üstte tutmak
Kanayan yeri kalp seviyesinin üzerinde tutmak suretiyle kanama azaltma yöntemidir.

Yazarlar