Kanamalı Yumurtalık Kistleri Hakkında Bilinmeyenler

Kanamalı yumurtalık kistleri çok ciddi boyutlara ulaşabilirler. Bu kistler kısırlık, adet düzensizliği gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle kistlerin mutlaka doktor tarafından kontrol edilmesi ve sorun oluşturmayacak şekilde tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Kistler kese görünümüne sahip oluşumlardır. İçlerinden şeffaf renkte bir sıvı bulunur. Kistin içerisindeki bu sıvı artıp kist duvarlarına baskı yapar. Bir süre sonra kist duvarlarına yapılan basınca dayanamaz ve patlar.

Kist patlaması genellikle büyük boyutlu kistlerde meydana gelir. Çapı 4 santim ve üzeri olan kistler patlayabilirler. Kist patlaması sonucunda da kanama meydana gelir.

Haberin Devamı

Kist Kanaması Nasıl Anlaşılır?

Yumurtalık kistinin boyutuna ve bulunduğu bölgeye göre kanama oluşturma ihtimali değişir. Kist patlaması sonucunda meydana gelen kanama regl kanaması gibi vajenden olmaz, karın içerisine kanama olur.

Patlayan kist bir damar üzerinde bulunuyorsa kanama oldukça şiddetli olabilir. Karın ağrısı (özellikle kasıklarına bıçak saplanır şekilde), karında dokunmakla hassasiyet, göz kararması, bayılma, düşük tansiyon gibi belirtiler kist kanamasına işaret eder.

Kanamalı Yumurtalık Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

Kanamalı yumurtalık kistleri ultrason gibi görüntüleme araçları ile teşhis edilebilir. Kişinin kist sorunu olduğu biliniyorsa, kanaması ya da ağrısı varsa mutlaka bir doktora gözükmesi gerekir.

Kanamalı yumurtalık kistleri çoğu zaman ultrason ile görüntülenebilse de bazı durumlarda kan bilgisayarlı tomografi ve MR gibi farklı tekniklerle de teşhis edilebilir.

Eğer rutin kontrollerde ya da başka bir rahatsızlık nedeniyle yapılan kan testi sonuçlarında kan değerlerinde ciddi bir düşüş varsa bu durum dikkat çeker ve mutlaka ek tetkikler yapılır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Kist tedavisinin şekillenmesinde kistin boyutu çık önemlidir. Kist eğer küçük boyutlarda ise ve kanama kendiliğinden durduysa hasta sadece gözlem altında tutulur.

Ancak kistin boyutları büyükse kişinin bayılmasına, tansiyonun düşmesine ya da şoka girmesine neden oluyorsa cerrahi müdahale ile kistin çıkarılması gerekebilir.

Haberin Devamı

Hastanın hikayesine ve fiziksel durumuna göre kistler açık ameliyatla ya da laparoskopi tekniği ile alınabilir. Kist oluşumları alınırken kistler yumurtalıklara zarar vermediyse bu bölgeye dokunulmaz ancak yumurtalıkta hasar varsa hasar gören yumurtalığın alınması da gerekebilir.

Doç. Dr. Taner Usta

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.drtanerusta.com

Instagram: @drtanerusta

Facebook: @drtanerusta

YouTube-drtanerusta