Ekonomi KANDİLLİ’DE BOĞAZA NAZIR SARAY YAVRUSU GİBİ EVLER

KANDİLLİ’DE BOĞAZA NAZIR SARAY YAVRUSU GİBİ EVLER

14.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Demsa Grup tarafından Sevda Tepesi’nin yanında yapılan Kandilli Konakları saray yavrusu gibi tasarlanmış. Malzemelerin proje için özel olarak üretildiği villalardaki 6.5 metrelik kapılar 14 bin euro’ya Avusturya’dan getirilmiş

KANDİLLİ’DE BOĞAZA NAZIR SARAY YAVRUSU GİBİ EVLER

Şantiye turumuzda bu hafta Türkiye’nin önemli gruplarından olan Demsa’nın Kandilli’de hayata geçirdiği Kandilli Konakları projesi var.
Demsa’nın başında Demet Sabancı Çetindoğan’ın eşi olan Cengiz Çetindoğan bulunuyor. Turizm ve perakende alanında da yatırımları olan Demsa, birçok kişinin adını duyduğu ama tam olarak yerini bilmediği Sevda Tepesi’nin yan parselinde yapılıyor.
Demsa 25 dönümlük arsanın 10 dönümünü terklere ayırdıktan sonra burada proje geliştirmeye başlamış. Arsanın konumundan dolayı üst düzey bir proje yapılmaya karar verilmiş. Çünkü arsa İstanbul Boğazı’nı görüyor.
Mimar Memduh Taşdemir de arsa için proje hazırlamaya başlamış. Sonunda da yüzde 90’ı deniz gören 15 villalık bir proje ortaya çıkmış. Proje öylesine üst düzeyde yapılmış ki 800 ile 1100 metrekare büyüklüğündeki bu konutlar adeta bir malikane gibi tasarlanmış.

Haberin Devamı

Saray kapısı gibi
Mimaride Osmanlı mimarisiyle modern mimariyi harmanlayan Memduh Bey, özellikle cumbaları farklı kurgulamış. Bu da konutların havasını tamamen değiştirmiş. 5.5 metre uzunluğundaki oval ve geniş cumbalar içerden bakıldığında panoramik bir manzara sunuyor.
Projeye saray edası katan kapıları da anlatmaya değer. Öyle ki her biri 6.5 metre yüksekliğindeki bu kapılar özel olarak 14 bin euro’ya Avusturya’dan getirilmiş. Kapıdan içeri girildiğinde 7 metrelik geniş bir hol sizi karşılıyor. Tüm villalara koyulan asansörler ise hayatı oldukça kolaylaştırıyor. Villaların girişindeki yüksek mermer sütunlar da masif ve yekpare olarak tasarlanmış. Neredeyse tüm malzemeler proje için özel olarak üretilmiş. Tabi tüm bunları en iyi kaliteyle yapan Demsa, epeyce bir maliyete girmiş gibi görünüyor. Memduh Bey de buranın A Plus bir proje olduğunu belirterek, malzemeleri ona göre seçtiklerini anlatıyor.

Haberin Devamı

1 villaya 4 otopark
Her villanın kendine özel büyükçe bir yüzme havuzu bulunurken, hepsinin 4 araçlık kapalı otoparkı var. Binanın dış cephesinde ise Betofiber kaplama malzemesi kullanılmış Bu da dış cepheye farklı bir hava katmış. Konakların bodrum katlarında sauna, spor, bilardo veya sinema salonu yapılabilecek bir alan bulunuyor. Bağımsız girişi olan alt bölümde, çamaşır ütü odası, yoğun mutfak, kiler, hizmetli ve misafir şoför bekleme odaları olarak düzenlenebilecek bir alan da yer alıyor.

Ağaçlar büyümeye başlamış
Projenin peyzaj düzenlemesi de çok iyi bir şekilde yapılmış. Alman ve Türk uzmanlar birlikte çalışmış. Arsanın ve güneşin konumuna göre bitki ve ağaçlar dikilmiş. Ekilen ağaçlar da büyümeye başlamış bile… Yağmur toplama sistemlerinin olduğu villalarda merkezi ısıtma ve soğutma sistemi farklı şekillerde uygulanabiliyor. İsteyenler yerden ısıtma bile yapabiliyor.
Kandilli Konakları’na sahilden, TEM’den Kavacık’taki Hisar çıkışından ve arka taraftaki Nato Yolu’ndan ulaşmak mümkün. Adresi de ‘Sevda Tepesi yolu’ olarak geçen proje Boğaz’ın güzel bir noktasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Esnek oda sayısı
Villalardaki oda sayısı isteğe göre büyüyüp küçülebiliyor. Projenin iç mimarı Ekrem Kula da 3+2’den 6+2’ye kadar farklı tipte tasarlanabilen villaların iç dekorasyonunu ise satın alanların kendi zevklerine göre yaptığını söyledi. Hatta villaların dekorasyonunu yapsın diye İtalya’dan iç mimar getiren bile olmuş. Bu nedenle villalar iç bölümleri ayrılmadan teslim ediliyor.

Holding patronları burada oturuyor
Villaların inşaatı 2008’de başlamış. Arazinin durumu nedeniyle 2 yıl temel ve hafriyat sürmüş. Geçen yıl ise oturum başlamış. 4 aile ise burada hayatını sürdürüyor. Villaların 6 tanesi satılmış. 8 tanesi alıcısını bekliyor.
Biri ise satış dışı tutulmuş. Buradan villa alanlar ise oldukça önemli isimler… Ömer Sabancı, Akfa Holding’in sahibi Fatih Aktaş, Galatasaray’ın eski başkanlarından Ali Uras’ın kızı ve Ev Dekor’un sahibi Murat Uzun bu isimlerin arasında yer alıyor.
Villalarla Araplar da özel olarak ilgileniyor. Fakat Kandilli Konakları’ndan isteyen herkes ev sahibi olamıyor. Buradan villa talep edenler konusunda oldukça titiz davranıldığını söylemek gerek.

KDV’nin yarısını firma ödüyor
Kandilli Konakları’nda tüm villalar aynı tipte tasarlanmış. Fiyatlar da 3 milyon 250 bin dolardan başlıyor 4 milyon 250 bin dolarak kadar çıkıyor. Villalar yüzde 18 KDV’ye tabi olduğu için bu fiyatlara yüzde 18 daha eklemek gerekiyor. Ama burada Demsa KDV’nin yüzde 9’unu kendisi üstleniyor. Yani villa alanlar sadece yüzde 9 KDV ödeyecek. Bu da 3 milyon 250 bin dolarlık bir villa alınması durumda yaklaşık 300 bin dolarlık fiyat avantajı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

İnşaatçılardan Bayraktar’a ‘SPK’ mesajı

Konut satışlarının Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) denetimine sunulmasına yönelik yapılan çalışmaların yapı müteahhitlerini son derece rahatsız ettiğini ifade eden İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bizler bir finans ürünün alım ve satımını yapmıyoruz. Somut bir ürün, yani konut üretiyoruz” dedi. Tüketiciyi Koruma Kanunu'nda yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili taslağı desteklediklerini ifade eden Durbakayım, şunları söyledi:
“Hatta bu taslağın en can alıcı noktası olan ‘ruhsatı olmayan projelerin satışı'yla ilgili yaptırımların gelmesini istediğimizi dile getirdik. Taslaktaki maddelerin daha da güçlendirilmesi için ilave tedbir olarak, ruhsat ve kat irtifakı şartı aranması gerektiğini de söylüyoruz.
Piyasada bir kurumun ruhsat almadan projesini satışa çıkarmasını önleme, tamamı ile polisiye tedbirleri gerektirir. Eğer böyle bir uygulama olursa, piyasada yapılan benzer her alışverişin de SPK onayı ile yapılması gerekir.
Mesela, yaz tatiline gitmek için çok önceden tur satın alanların da SPK onayı ile faaliyet göstermesi mi gerekecek?”

Haberin Devamı

Bayraktar’a seslendi
Durbakayım, bu düzenlemenin SPK'nın sistemine uymayacağını belirterek, “Bunu konut üretiminin önüne büyük bir engel olarak görüyoruz. Konut üretiminin her bütçeye göre yapılmasını arzu ettiğimiz bir ortamda, inşaat maliyetlerini arttıracak bürokratik tedbirlerin art arda gelmesine de anlam veremiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Son aylarda sektöre yönelik KDV, Tüketici Kanunu ve harç artışları gibi bir dizi düzenlemenin sektöre zarar verdiğini, anlatan Durbakayım, “Bürokrasiyi artıracak uygulamalar ile Türkiye ekonomisine can veren inşaat faaliyetlerinin yavaşlatılmasının yanlış bilgilendirilmeden kaynaklandığını düşünüyoruz. İnşaat sektörünü yakından bilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar'ın bu konuyla ilgileneceğini umuyoruz” dedi.

‘Tanımlama doğru şekilde yapılmalı’
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya da, sektörün önemli finans kaynaklarından maketten satış yönteminin denetimden geçirildiğini ve konut kredisi ile satış yapılması sebebiyle bankaların garantörlüğü altında çalıştığını belirtti. Maketten satışlarla ilgili tanımlamanın doğru yapılması gerektiğini anlatan Dumankaya, “Markalı konut üreten firmalar için maketten satışlarda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Maketten satış el üstünde tutmamız gereken bir sistem. Bu tarz uygulamalar sektörde yaşanan daralmanın boyutlarını arttıracaktır” diye konuştu.

AVRUPA’NIN EN İYİSİ SEÇİLDİ YATIRIMCIYI ÇEKTİ

EgeYapı Group tarafından İstanbul Bağcılar’da inşa edilen ve aynı zamanda Avrupa’nın en iyi karma projesi ödülünü alan Batışehir projesi, yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. Sürdürülebilir bir yaşam sunmayı hedefleyen Batışehir’in yakın gelecekteki sakinleri olacak yatırımcılar, barbekü partileri veya brunch etkinlikleri ile hem komşularını tanıyor hem de projenin detayları hakkında bilgi sahibi oluyorlar.
Batışehir Projesi’nin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından geçen yaklaşık bir yıllık süreçte aralarında rezidans ve ofislerin yer aldığı Batışehir Premium da dahil olmak üzere üç farklı etap, yatırımcıların beğenisine sunuldu. Batışehir’in birinci etabında yüzde 95’i, ikinci etabında yüzde 65 ve son olarak satışa yeni çıkarılan Batışehir Premium’un yüzde 20’si yatırımcılar tarafından satın alındı.

15 bin kişi yaşayacak
Yatay mimari konseptte inşa edilen Batışehir’de 35 ile 112 metrekare arasında değişecek 1+0’dan 4+1’e kadar 14 farklı tipte toplam 3 bin 148 adet konut ve rezidans bulunuyor. Projenin üçüncü etabı ise 407 konuttan oluşuyor. Tamamlandığında 15 bin kişinin yaşayacağı projede şehir oteli, ofisler, Doğa Koleji’nin yer alacağı eğitim kompleksi, Batı Meydan ve Batı Cadde bulunacak.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Alanı (m2) Fiyat
1+0 34-38 147.000-198.000
1+1 71-75 254.000-333.000
2+1 91 348.000-437.000
Dubleks 88-110 485.000-620.000

2+1’leri 17 Ekim’e kadar 194 bin liradan satıyor

Soyak, Halkalı’da inşa ettiği Evostar projesinde 2+1 daireler için 17 Ekim’e kadar sürecek bir kampanya başlattı. Buna göre projedeki 2+1 daireler 194 bin liradan satılıyor. 1000 konutluk Soyak Evostar’da 2+1’lerin yanı sıra 107 bin 500 liradan başlayan stüdyolar, 154 liradan başlayan 1+1 daireleri dayalı döşeli olarak almak mümkün oluyor. Ayrıca projede 250 bin liradan başlayan bahçeli dubleksler ve 323 bin 500 liradan başlayan 3+1’ler de yer alıyor.
Evostar’da isteyenler sıfır faizle 36 ay içinde öderken, isteyenler 1 yıl sonra ödemeye başlayabiliyor. Peşin ödemede ise yüzde 5 indirimin yapıldığı Soyak Evostar’da yüzde 0.93 oranında faiz uygulanıyor.

Ege Perla’yı 6 Kasım’da İzmir’de satışa sunacak

Türkiye’nin en büyük GYO’larından biri olan İş GYO, uzun süredir üzerinde çalıştığı İzmir projesinin startını verecek. Konak’ta yeni kent merkezi olarak tanımlanan bölgede yapılacak Ege Perla projesini 6 Kasım’da yapacağı lansmanla satışa sunmayı planlayan İş GYO, böylece İstanbul’un ardından İzmir’de de çok önemli bir projeye başlamış olacak.
Emre Arolat’ın imzasını taşıyan Ege Perla karma proje olarak tasarlandı. 18 bin 392 metrekarelik arsa üzerinde inşa edilecek projede yaklaşık 27 bin metrekarelik kiralanabilir alan bulunacak. Projede yarı kapalı alışveriş merkezi ve yaklaşık 28 bin metrekarelik satış alanına sahip olacak konut blokları da yer alacak.

İş Bankası kentsel dönüşüm kredisini Esenler’de verecek

15-20 yılda 7 milyon konutun yenilenmesini öngören kentsel dönüşüm yasası bankaları da harekete geçirdi. İş Bankası, Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta başlattığı dönüşümlerle birlikte dönüşüm kredisi vermeye başlayacak. Banka bu kapsamda kentsel dönüşüm projesi ile yıkılıp yeniden yapılacak binaların inşaatında kullanılacak finansman için Kentsel Dönüşüm Yapı Yenileme Kredisi’ni hazırladı.

İş bankası, bankacılık sektöründe ilk olan bu kredi ürününü, kentsel dönüşümün ilk adımın atıldığı Esenler Belediyesi işbirliği ile ilçedeki konut sahiplerinin hizmetine sunmayı planlıyor. Bu kapsamda İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ile Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu 17 Ekim’de bir araya gelerek Kentsel Dönüşüm Yapı Yenileme Kredisi’nin anlaşmasını imzalayacak. Böylece Esenler’de yaşayanlar krediden faydalanma şansını yakalayacak.

TEB konut kredi faizini yüzde 0.83’e düşürdü

Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisi faizlerini son iki yılda verdiği en düşük seviyeye indirdi. İhtiyaca uygun dört farklı fiyatlama olanağı sunan TEB, konut kredilerini 3-72 ay vadede yüzde 0.83’e, 73-120 ay vadede ise yüzde 0.85’e çekti.
TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, yüksek faizler ve piyasa koşulları nedeniyle son dönemde taksitle ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini ertelemeye başladığını belirterek, “Faiz yüksek bandının aşağıya çekilmesi ile harekete çeken TEB, konut kredi faiz oranlarını yüzde 0,90’ın çok daha altına düşürerek son 2 yılda verdiği en düşük seviyeye indirdi. Konut sahibi olmak isteyenleri şubelerimize davet ediyoruz” dedi.