Gündem Kanlı ay tutulması başladı! 2018 kanlı ay tutulması izle

Kanlı ay tutulması başladı! 2018 kanlı ay tutulması izle

27.07.2018 - 17:30 | Son Güncellenme:

Kanlı ay tutulması heyecanla bekleniyordu ve başladı. Gündemde büyük ilgi uyandıran kanlı ay tutulmasını haberimizden canlı yayın olarak izleyebilirsiniz. İlginç doğa olayı kanlı ay tutulması hakkında merak edilen ve araştırılan tüm ayrıntıları derledik.

Kanlı ay tutulması başladı 2018 kanlı ay tutulması izle

Merak ve heyecanla beklenen kanlı ay tutulması bu akşam gerçekleşiyor. Peki kanlı ay tutulması nasıl olur, Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte tüm detaylar...

Haberin Devamı

KANLI AY TUTULMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

Bu yılın en büyük gökyüzü olayı olarak kabul edilen ve 21. yüzyılın en uzun ay tutulması olan 'Kanlı ay' 27 Temmuz'da gerçekleşecek. Toplam 1 saat 43 dakika sürecek tutulma Türkiye'de 22.00'den sonra görülebilecek. AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Yüksek Enerji ve Plazma Fizik Bölümü'nden Dr. öğretim üyesi Mehmet Özkan, kanlı ay tutulmasının diğer ay tutulmalarından hiçbir farkı olmadığını söyledi. Özkan, "Ay tutulması fiziksel olarak bir gölge olayıdır. Nedir? Bizim dünyamız güneş etrafında döner. Dolayısıyla ay da dünyanın etrafında uydu şeklinde döndüğü için zaman zaman ay ile dünya arasında dünyamız kaldığı durumlarda dünyanın gölgesi ayın üzerine düşüyor. Böyle durumlarda ay tutulması meydana geliyor. Ay üzerinde dünyanın gölgesini görüyoruz" dedi.

'BAŞKA GEZEGENLER DE GÖRÜLEBİLECEK'

Haberin Devamı

Kanlı ay tutulmasının herhangi bir etkisinin olmayacağını da kaydeden Özkan, şöyle dedi:

"Biz sadece bunu bir gölge olayı olarak gözlemleyeceğiz. Bazı hurafeler var. Bu hurafeler inanılacak şeyler değil. Bunlar tesadüfen gelişmiş, yıllarca ay tutulması esnasında veya sonra gerçekleşen olayları ay tutulmasına bağlayarak bu güne kadar getirilmiş olaylardı ve buna inanmak doğru değildir. Ay tutulması esnasında bu ayın sonunda tesadüfen Mars teleskop ile iyi bir gözlem yapılabilecek. Aynı zamanda Jüpiter'i görebileceğiz. Aynı zamanda Uranüs'ü görebileceğiz." diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Müdür Yardımcısı Dr. Sinan Aliş, Trakya bölgesinde tutulmanın ay doğarken başlayacağını ancak Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda tutulmanın Ay doğduktan sonra gerçekleşeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “İstanbul’da Ay 20.15’te doğacak. Parçalı tutulma 21.24’te, tam tutulma 22.30’da başlayacak. Tutulma ortası 23.21’de olurken, tam tutulma 00.13’te; parçalı tutulma ise 01.19’da sona erecek. Ay tutulması sırasında Ay’ın tamamen dünyanın gölgesinde kalacağı süre yaklaşık 1 saat 43 dakika. 27 Temmuz’daki Ay tutulmasında, tam ve parçalı tutulmaların toplamı yani toplam tutulma süresi 3 saat 55 dakika olacak. Ay tamamen dünyanın gölgesinde kaldığında bile görülebilir olmaya devam edecek. Hatta bu aşamada uydumuzu kızıl renkte göreceğiz. Bunun nedeni, güneşten gelen ışınların dünya atmosferinden geçerek Ay’ı aydınlatmasıdır. Bu nedenle, atmosferdeki toz miktarına bağlı olarak Ay’ı daha az veya daha çok kızıl renkte görebiliriz. Özellikle tutulmaya yakın zamanda meydana gelmiş bir volkanik patlama varsa atmosferdeki toz miktarı artacağından Ay’ı oldukça kırmızı görme ihtimali de var. Bu kırmızı renk nedeniyle tutulmalar sırasında Ay’ın ‘Kanlı Ay’ olarak adlandırıldığını duyabilirsiniz.”