İzmir KANSER’DE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

KANSER’DE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

21.03.2015 - 09:05 | Son Güncellenme:

.

KANSER’DE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

İzmir’de Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi, kanserin erken teşhis edilebilmesi için sağlık taramalarını ücretsiz gerçekleştiriyor.
Dünyada ki kanser türlerinin dağılımında ki artışı üç nedene bağlandığını belirten Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Sinan Oğuzhan, “Türkiye kanser haritası incelendiğine her yıl yaklaşık 150 bin yeni kanser olgusu teşhis edilmektedir. Erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görülmektedir” dedi.
SİNAN OĞUZHAN: ‘’TÜM VATANDAŞLARIMIZ KANSER TESTİ YAPTIRMALI’’
Sağlık Bakanlığı ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlük katkılarıyla Toplum Sağlığı Merkezleri’nde ve Aile Hekimlerinde ücretsiz olarak taramayı gerçekleştirdiklerini belirten Oğuzhan, “Erken tanının en önemli olduğu hastalıkların başında kanser geliyor. Kanser tanısı ne kadar erken olursa hastalığı yenme şansınız da o denli artıyor. Ben kansere yakalanmam düşüncesinde olanlar bir kez daha düşünsün. Tedbir amaçlı da olsa vatandaşlarımız test yapmalı" diye konuştu.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Kötü şartlarda hazırlanmış veya üretilmiş besinlerin kontrol altına alınması, alkol ve sigaradan uzak durulması, stresten uzak fiziksel açıdan aktif bir yaşam sürülmesi, sağlıklı dengeli ve düzenli beslenme (özellikle Akdeniz diyeti denilen taze sebze meyve ve kabuklu tahıllardan oluşan(kepekli ekmek vb.)gıdalar, kanser vakalarının görülme sıklığını azaltacaktır’’ diyen Sinan Oğuzhan sözlerine şöyle devam etti: ’’Sağlıklı yaşam davranışları, çevresel risk faktörlerinin en aza indirilmesi ile kanser vakaları 1/3 oranında azaltılabilir. Bunların yanında düzenli kanser tarama programları ile erken teşhis konularak da kanser vakalarından kaynaklanan ölüm oranları ciddi şekilde azaltılabilir’’.