Gündem Kanser oluşmadan risk yok edilecek

Kanser oluşmadan risk yok edilecek

08.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kolon ve meme kanseri riski taşıyanlar için önemli bir proje hayata geçti. İTÜ Genomik Laboratuvarı’nın projesiyle kanser riski olanlara ‘Genetik Dizilenme Testi’ uygulanacak ve önleyici tedaviyle risk yok edilecek

Kanser oluşmadan risk yok edilecek

Kolon ve meme kanseri vakalarında erken tanı için önemli bir adım atıldı. Sağlık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın öncülüğünde başlayan ‘Bireye Özgü Ailesel Kanser Sendromlarını Taramaya Yönelik İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı Projesi’, İTÜ ve İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile gerçekleşiyor. İTÜ, Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi (MOBGAM) Genomik Laboratuvarı’nda (GLAB) yürütülen projede, genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkan ve toplumda sıkça görülen kolon ve meme kanserine yakalananlar ve yakınları için ‘Genetik Dizilenme Testi’ uygulanacak. Test sonucunda söz konusu kanser türleri için yüksek risk taşıyan bireyler önceden belirlenebilecek. Böylece, erken tanı ve önleyici tedaviyle kişilerin kanseri yenmesi kolaylaşacak.

Haberin Devamı

Kanser oluşmadan risk yok edilecek


Mutasyon haritası

Test sayesinde, halka kolon ve meme kanserinde önleyici tedavi sunulabilecek. Çalışmalar kapsamında bugüne dek 4 bin kanser hastasından kan alındı ve 300 hastanın Genetik Dizilenme Testi tamamlandı. Test sürecinde, risk grubuna giren kişilerin bu hastalıklar yönünden kritik genlerine bakılıyor ve mutasyon durumu inceleniyor.

Projede önleyici tedavinin dışında başka kazanımlar da elde edilecek. Elde edilen verilerle Türkiye’nin ‘mutasyon haritası’ çıkarılacak. Proje kapsamında, Ümraniye Eğitim Araştırma ve Göztepe Eğitim Araştırma Hastanelerine meme ve kolon kanseri sebebiyle başvuran bütün hastalar, GLAB tarama ağına dahil ediliyor. Klinisyenler bu ağ üzerinden hastalarla iletişime geçiyor ve mevcut bilgilere göre hastaların profilleri inceleniyor.