Gündem Kanser ve iktidarsızlık bakımsız ağızdanmış!

Kanser ve iktidarsızlık bakımsız ağızdanmış!

15.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ağız hijyeni bozukluğu kanserde yüzde 14 artışa neden oluyor. Ayrıca, şeker hastalığı, alzheimer, damar sertliği ve inmeye neden olabileceği belitilen bakımsız ağızların iktidarsızlığın da gizli nedeni olabileceğine dikkat çekiliyor

Kanser ve iktidarsızlık bakımsız ağızdanmış

Hayvan deneyleri üzerinden hastalıkların nedenleri ve çözüm yolları üzerine araştırmalarda bulunan İstanbul Bilim Üniversitesi Deneysel Tıp ve Arge Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, ilginç bir araştırmanın sonuçlarını Milliyet ile paylaştı. Erbaş, kötü ağız bakımı ve diş iltihaplarının kanser, şeker hastalığı, iktidarsızlık, alzheimer, damar sertliği ve inmeye neden olabileceğinin ortaya çıktığını belirtti.

Haberin Devamı

Bir sürü hastalık

Erbaş, Türkiye ve Avrupa’da yürütülen deneysel çalışmaların özeti hakkında, şu bilgileri verdi: “Ağız hijyeni bozukluğu, yetersiz diş bakımı ve sonucunda oluşan periodondit tüm kanserlerde yüzde 14 ile 30 arasında artışa neden oluyor. Ağız bakımının yetersiz oluşu diş etlerinde inflamasyona yani iltihaba neden olmakta. İltihap sonucu kanda artan iltihap maddesi sitokin, tümör gelişimine neden olan onkogenlerde aktivasyona neden oluyor. Ağız bakımı bozukluğu ile en ilişkili kanserler arasında akciğer, böbrek, pankreas, yemek borusu, meme kanseri yer alıyor. Diğer taraftan diş eti iltihabına bağlı oluşan sitokinler insülin direncine ve kan şekerinde yükselmeye neden oluyor. İltihap sitokinleri damar duvarında bozulmaya neden olarak kalp krizi ve beyine kan gidişinin bozulmasına bağlı inme ve felçleri tetikliyor. Küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması, diş hekimi kontrolü alışkanlığı kazandırılması kanser, şeker hastalığı, iktidarsızlık, alzheimer, damar sertliği ve inme gibi sorunların azalmasını sağlayacaktır.”

Haberin Devamı

Diş eti ereksiyon ilişkisi

Anadolu Sağlık Merkezi diş hekimi Bora Murat da, en son araştırmaların, diş eti hastalıklarının, diş kaybının boyut ve ciddiyetinin kötücül bir hastalığın riskiyle bağlantılı olduğunu gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Diş eti hastalığı ve diş problemlerinin, aynı zamanda ağız kanserlerinin yüzde 80’inin nedeni olan HPV ile bir ilişkisi var. Şeker hastalığı periodontitis için bir risk unsuru. Kötü ağız hijyeni ile bunama arasında da bir bağ olduğunu görebiliyoruz. 5 bin 468 kişiyi 18 yıl boyunca takip eden araştırmacılar, dişlerini her gün fırçalamadığını söyleyen kişilerin yüzde 22 ile 65 oranında daha fazla bunama riski taşıdığını saptadılar. Alzheimer hastalarının beyinleri diş eti hastalığıyla alakalı daha fazla bakteriye sahip olduğu bir başka araştırma ile ortaya konulmuş durumda. Ereksiyon bozukluğu arasında bir bağlantı kurmakta zorluk çekebilirsiniz. Ancak yapılan araştırmalar, ağız-diş sağlığı ile ereksiyon arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı

Vücut kendini koruyamıyor

Bayındır İçerenköy Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Gülbin Kayalıbay da, diş eti iltihabının diğer hastalıklara davetiye çıkardığını dile getirerek şunları söyledi:

“Ağzında iltihap olanlarda immün sistem mevcut sorunla uğraşırken, vücudun başka bir yerindeki fırsatçı mikroplar çoğalıp, enfeksiyonlar geliştiriyor. İnflamasyonlara bağlı kanlanma ve damar geçirgenliğinde artış ve immün sistemin zayıflamasıyla yeni enfeksiyonlar, tekrarlayan hastalıklara ortaya çıkıyor. Diş çürükleri tedavi edilmeyince apseye dönüşüp kandaki bakteri sayısını artırıyor. Bu da kalp ve böbrek hastalıklarında, septisemi dediğimiz kanda aşırı bakteriye bağlı ölüme neden olabiliyor. Bir diğer sorun da insülin direncindeki artış.”