İzmir Kanserle mücadeleye sanat desteği

Kanserle mücadeleye sanat desteği

09.06.2016 - 14:09 | Son Güncellenme:

İzmir Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Tarkan Amuk, hobi edinen kanser hastalarının depresyon ve anksiyete bozukluklarına yakalanma riskinin azaldığını söyledi.

Kanserle mücadeleye sanat desteği

İzmir Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Tarkan Amuk, hobi edinen kanser hastalarının depresyon ve anksiyete bozukluklarına yakalanma riskinin azaldığını söyledi.

Haberin Devamı


KANSER VE DEPRESYON İÇ İÇE


İzmir Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Tarkan Amuk, kanser hastaları üzerinde yaptıkları ve 1 yıl süren anket sonucunda önemli verilere ulaştıklarını söyledi. Hobi edinen kanser hastalarında depresyona yakalanma ve anksiyete bozukluklarının çok az görüldüğünü kaydeden Amuk, resim, müzik ve bahçe işleriyle ilgilenmenin, iyileşme sürecine katkı sağladığını ifade etti.
Psikiyatrist Tarkan Amuk, “İzmir Üniversitesi Hastanesi’nde Onkoloji hastalarındaki depresyon ve anksiyete seviyelerini ve buna neden olan etmenleri araştırdık. Hastaların yüzde 21’inde anksiyete bozukluğu, yüzde 22’sinde ise depresyon saptadık. Anket sonucunda istatistiksel olarak 4 durumla ortaya çıktı. Resim, müzik ve bahçe işleriyle uğraşanlarda, uğraşmayanlara oranla anksiyete oranı çok düşük olduğu görüldü. Ayrıca ileri yaştaki kanser hastalarının, gençlere göre daha fazla psikolojik sorunlar yaşadığını gördük" dedi.

Haberin Devamı


KÖYDE YAŞAMAK AVANTAJLI


Psikiyatrist Tarkan Amuk, "Köyde yaşayanların, kentte yaşayanlara oranla psikolojileri daha iyi duruma. Çünkü köyde çevresel stres daha az. En önemlisi de sigara içen kanserli hastaların depresyona yakalanması içmeyenlere göre daha fazla” dedi.


“BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ”


Psikiyatri Uzmanı Tarkan Amuk, “Kanserli hastalarda ağrı, iştahsızlık, kendi işini kendi görememe, muhtaç kalma gibi sıkıntılara bağlı olarak psikolojik sorunlar başlar. Kendini devamlı diğer hastalarla kıyaslar. Yüksek bir oranla depresyona girer veya anksiyete bozukluğu ortaya çıkar. Bu noktada hasta, yakınları ve sağlık ekiplerinin ortak hareket etmesi büyük fayda sağlar” diye konuştu.
Amuk, “Resim, müzik ve bahçe işlerinin faydasını istatistiksel olarak kanıtladık. Mutlaka hobi edinmelerini öneriyoruz. Kanser hastalarına stabil bir yaşamı ve sağlıklı beslenmeyi öneriyoruz. Stresle mücadele etmeye öğrenmeliler. Duygularını, sevin ve üzüntüler dışa vurmalılar” dedi.


HASTALARA YOL GÖSTERMELİYİZ


Kanserin en sık rastlanılan hastalıkların başında yer aldığını kaydeden Uzman Doktor Tarkan Amuk, “Yapılan araştırmalar her 3 kişiden 1’inin hayatlarının herhangi bir döneminde kanser tanısı alabildiğini gösteriyor. Bu hastalığa yakalananların sayısı artmaya devam ediyor. Kansere yüzde 90’a yakın oranda psikiyatrist bozukluklar eşlik ediyor. Bu nedenle hastalara yol göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.