Gündem Kanuni kaç yıl at üstündeydi?

Kanuni kaç yıl at üstündeydi?

28.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Muhteşem Yüzyıl dizisine tepki gösterirken sarfettiği “Kanuni’nin ömrünün 30 yılı at sırtında geçti” sözleri yeni bir polemik başlattı

Kanuni kaç yıl at üstündeydi

- Osmanlı tarihi uzmanı Prof. Dr. Vahdettin Engin: Kanuni Sultan Süleyman en fazla ömrünün 10 yılını at üstüne sefer yaparak geçirmiştir. Kanuni’nin 30 yıllık bir sefer hayatı yok. Irakeyn seferini yaptığı zaman aylarca at üstünde gitmiştir ama bu da savaşlar dahil 10 yılı geçmez.
- Tarihçi-yazar Ayşe Hür: Kanuni, 8,5 yıl savaş döneminde, 1,5 yıl da konaklamalarda olmak üzere toplamda 10 yıl at üstünde sefer halinde geçiriyor. Muhteşem Yüzyıl bir dizi, belgesel değil. Kurgu var ortada. Bence gayet edepli ve düzgün bir yapım.
- Tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu: Kanuni Sultan Süleyman, 13 büyük sefere katıldı ama bu seferler tabi ki hepsi at üstünde geçmedi. Sanırım Başbakan devlet işleriyle uğraştığı yılları kastediyor. Kanuni’nin savaş öncesi ve sonrası yaptığı çalışmalarla birlikte savaşla meşguliyet süresi 30 yılı aşkın bir zamandan söz edebiliriz. Fakat at üstünde geçirdiği zaman 9-10 yılı geçmez.

Haberin Devamı

BBC DE TARTIŞMAYI HABER YAPTI:
Ak Parti’nin tabanına hitap eden bir TV dizisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisine yaptığı eleştirel çıkış, yurtdışında yankı buldu. BBC, Erdoğan’ın sert tepkisine dikkat çektiği haberde, dizinin Ak Parti’nin oy tabanına hitap ettiği şeklindeki yorumları yansıttı. İngiliz yayın kurumu, haberinde ayrıca CHP’nin bu konuya tepkisini soru önergeleri ile meclis gündemine taşıyacağına değindi ve CHP’li Umut Oran’ın “Anayasa Başbakan’ın görevleri arasında ‘Dizi senaryolarını denetlemek’ gibi bir tanım var mıdır?” sorusunu aktardı. Haberde, European University Viadrina’da doktora tezi yazan Ayşe Çavdar’ın, “Başbakanın temsil ettiği politik değerlerle, Muhteşem Yüzyıl fantezisinin temsil ettiği kültürel değerler aynı toplumsal taban tarafından temsil ediliyorlar. Muhteşem Yüzyıl dizisi, Başbakan Erdoğan’ın seslendiği bir kesime hitap ediyor” değerlendirmesine yer verildi.
ANKARA ANKA