Dünya ‘Kapanma’ için kritik oylama

‘Kapanma’ için kritik oylama

24.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’de 22 Aralık’tan beri kapalı olan federal hükümetin açılabilmesi için bugün kritik iki oylama gerçekleşecek. Kongre’de ABD Başkanı Trump’ın yanı sıra Demokratların “duvar ödeneğini içermeyen” önerisi de oylamaya sunulacak. Bunların sonuç vermesi ise kesin değil

‘Kapanma’ için kritik oylama

ABD’de Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına yapılması planlanan duvar için talep ettiği ödenek nedeniyle yaşanan hükümet krizi devam ediyor. Trump’ın Kongre’den yeni bütçe içinde talep ettiği 5.7 milyar dolarlık ödenek, Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden Demokratlar tarafından kabul görmezken, iki tarafın da ısrarı nedeniyle federal hükümet, 22 Aralık tarihinden bu yana kapalı.

Haberin Devamı

ABD’de rekor süredir kapalı olan federal hükümetin yeniden faaliyete geçebilmesi için bugün önemli bir dönemeç geçilecek. Senato’da Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell ve Demokrat Senatör Chuck Schumer’in ortak girişimiyle bir adım atıldı ve bugün krizin aşılmasına yönelik iki oylama yapılması için karar alındı. McConnell’ın hem Trump tarafından sunulan ve 5.7 milyar dolarlık “duvar ödeneğini” de içeren bütçe tasarısını hem de Demokratlar tarafından sunulan ancak “duvar ödeneğinini içermeyen” bir tasarıyı oylamaya açacağı belirtildi. Demokratların sunduğu öneride, hükümetin, 8 Şubat tarihine kadar açık kalmasını öngören bir bütçe yer alıyor. Tasarı yeterli oyu alabilirse rekor süredir kapalı olan hükümet açılacak ve kamu çalışanları tekrar işbaşı yapabilecek.

Haberin Devamı

Trump’ın önerisindeyse, ABD-Meksika sınırına örülmesini istediği 5.7 milyar dolarlık duvarın finansmanı dışında kapsamlı bir “göçmenlik reformu” bulunuyor. Trump “taviz” verdiğini belirterek, Demokratları öneriyi onaylama davet etmiş, ancak tasarı Demokrat liderlerden kabul görmemişti. Demokratlar Trump’ın önerilerinin taviz değil “rehin alma” olduğunu söylemişti.

Geçme şansı düşük

Konuyla ilgili aynı duruşu koruyan Demokratların, Trump’ın teklifini kabul etmesi beklenmiyor. Dolayısıyla tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçmesi de mümkün görünmüyor. Demokratların önerisinin de, Trump’ın talep ettiği ödeneği içermemesi nedeniyle Cumhuriyetçilerin üstünlüğündeki Senato’dan geçmesi çok düşük bir ihtimal. Her iki seçeneğin de uygulanabilmesi için Senato’da görev yapan 60 senatörün onayı gerekiyor. İki seçeneğin de 60 yeter sayısına ulaşamaması halinde hükümet kapalı kalmaya devam edecek.

Uzmanlar, her iki seçeneğin de büyük olasılıkla yeterli oy sayısına ulaşamayacağını öngörüyor. Trump ile Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Demokratlar arasında “duvar” anlaşmazlığı dolayısıyla ABD’de federal hükümet bir ayı aşkın süredir kapalı bulunuyor ve bu süreçte 800 bin kamu çalışanı maaş alamıyor.

FBI muhbirlere ödeme yapamıyor!

Haberin Devamı

ABD’de hükümetin kapalı olmasından Federal Soruşturma Bürosu da (FBI) olumsuz etkilendi. FBI’ın muhbir ve çevirmenlerin yanı sıra, gizli kovuşturmada kullanmak üzere satın aldığı uyuşturucu maddeye ödeyecek para bulamadığı ifade edildi.
Ajanlara ödeme yapılamamasının, onlardan alınan bilgilerin bir daha ulaşmamak üzere kaybolma riskini doğurduğu belirtiliyor. FBI’ın bazı şubelerinde ise yedek lastik, kâğıt ve DNA test setleri satın alınamadığı öğrenildi.

‘Kapanma’ için kritik oylama

Trump’a NATO darbesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın sık sık çekilmeyi dile getirmesine karşın, ABD Temsilciler Meclisi, ABD’nin NATO’dan olası çıkışını engellemeyi öngören yasayı 22 “Ret” oyuna karşı 357 “Evet” oyu ile kabul etti. Demokratların çoğunluğu oluşturduğu Temsilciler Meclisi’nde kabul edildikten sonra Senato’ya gönderilen NATO’ya Destek Kanunu, federal fonların 70 yıllık ittifaktan çıkmak için kullanılmasını yasaklıyor. NATO’ya destek kanunu, İttifak’a ve karşılıklı destek maddesine desteği teyit ederken, Karadağ’ın İttifak’a kabulü ve üye ülkelerin 2024 yılına kadar gayri safi milli hasılalarının yüzde 2’sini savunmaya ayırmasını öngörüyor. Trump, Avrupa devletlerinin NATO için yeterince harcama yapmamasından şikayetçi olmuş ve ülkesini İttifak’tan çekme tehdidinde bulunmuştu.