Gündem Kapatılan dere felaket getirdi

Kapatılan dere felaket getirdi

12.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gökçeada’daki selin sebebinin Çınarlı Deresi’nin üzerindeki yapılaşma olduğunu belirten kaymakam Güler, “Siz derelerin üzerini kapatıp bina yaptığınızda bu sonuç kaçınılmazdır” dedi...

Kapatılan dere felaket getirdi

Çanakkale’nin Gökçeda ilçesinde Mayıs ayı başında yaşanan sel felaketinin nedeni doğa değil insanoğlu. Derenin üzerinin kapatılarak binalar inşa edildiğine dikkat çeken Gökçeada Kaymakamı Muhittin Güler, “Siz derelerin üzerini kapatıp bina yaptığınızda bu sonuç kaçınılmazdır” dedi.

Gökçeada 2 Mayıs gecesi kuvvetli bir yağışın etkisi altında kaldı. Metrekareye 144.4 kilogram yağışın düştüğü gecenin sabahında ise felaketin boyutları ortaya çıktı. Çamur deryasına dönen ilçedeki yüzlerce ev ve işyeriyle tarım alanları sular altında kalırken çok sayıda büyük ve küçük baş hayvan da selin etkisiyle telef oldu. Selin yaralarını sarmaya çalışan Gökçeadalılar’a göre felaketin nedeni Çınarlı Deresi üzerindeki yapılaşma.
Gökçeada Kaymakamı Muhittin Güler de aynı fikirde. Kaymakam Gürel, yaptıkları incelemeler sonrası felaketin sebebine ilişkin Milliyet’e şunları söyledi:

‘Bu sonuç kaçınılmazdır’
“Derenin üzeri kapatılıp binalar inşa edilmiş. Bunların bir kısmı 30 yıllık, bir kısmı 8 yıl önce yapılmış. Siz derelerin üzerini kapatıp bina yaptığınızda bu sonuç kaçınılmazdır. Yukarıdan gelen molozlar, ağaçlar buralarda dereyi tıkayınca doğal olarak su kendisine bir yol buluyor. O da ana cadde üzerinde araçları birbirine katarak bir felakete neden oluyor. Çok etkili bir yağış oldu ama ben, ‘İnsanoğlu kendi eliyle bu hataları yapmış olmasaydı bu derece bir afet meydana gelmezdi’ diye değerlendiriyorum.”

Zeytinlikler imara açıldı
Gökçeada Çevre ve Kültür Koruma Derneği Başkanı Nadire Çıplak da aynı soruna dikkat çekerek şunları söyledi: “Derenin üzerine köprü benzeri yapılar yapıp bunların üzerine oteller, dükkanlar inşa edldi. Bir de Ada’daki zeytinlikler kesildi ve oralar imara açıldı. Bu nedenle su yukarıdan hiçbir şeye takılmadan geliyor. Derede de tıkanma yaşanınca şehir merkezini sel aldı.”
Gökçeada’da tarımla uğraşanlar da selden olumsuz etkilendi. Ada’da tarımla geçimini sağlayan bir çiftçi, “Bu taşmalar tarım arazilerine ciddi zarar verdi. Zengin bir organik tarım alanı olan Gökçeada’da tarım arazileri bu tür taşmalardan en ciddi zararı gören yerler oluyor” dedi. Yeni sel felaketlerine karşı önlem alınması gerektiğini söyleyen Gökçeadalılar, selin gündüz vakti yaşanması durumunda sokakta oynayan çocukların hayatlarının tehlike altına gireceği endişesini dile getirdi.