Gündem Kapatılan okullar devletleştirilecek

Kapatılan okullar devletleştirilecek

23.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hakkında kapatma kararı verilen cemaat okullarına arsalarıyla beraber el konulacağı, “devlet okuluna” dönüştürüleceği ve tüm personelinin değiştirileceği öğrenildi. Bu okullarda öğrenim gören 140 bine yakın öğrenci ise kayıtlarını isterlerse başka bir özel okullara aldırabilecek...

Kapatılan okullar devletleştirilecek

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 81 ilin valiliklerine gönderdiği resmi yazı ile bakanlığın cemaat okulları ile ilgili izleyeceği yol haritası ortaya çıktı. “FETÖ/PDY terör örgütü bağlantılı olduğu tespit edilerek cumhuriyet savcılıklarınca haklarında işlem başlatılan özel öğretim kurumları ile özel öğrenci yurtları” hakkında yapılacak işlemler ve bundan sonra atılacak adımlar şöyle:

Henüz kayyum atanmayan cemaat okulları ve yurtlarının kurum açma izinleri iptal edilecek ve bu kurumlar kapatılacak. Cemaate bağlı diğer kurumların kurum açma izinleri de valiliklerce iptal edilecek. Tüm bu kurumların ilgililerinin MEBBİS üzerinde herhangi bir bilgiye erişimine izin verilmemesi sağlanacak.
Evraklar savcılıklara
Kapatılan kurumların mühür ve evrakı herhangi bir güvenlik zafiyetine yol açmayacak şekilde gerekli tedbirler alınarak milli eğitim müdürlüklerinde muhafaza altına alınacak. Bu konuda gerektiğinde cumhuriyet savcılıklarına bilgi verilecek, kolluk güçlerinden destek alınacak.
Cumhuriyet savcılıklarınca haklarında işlem başlatılan özel okullar ve yurtlarda görev yapan yönetici, eğitimci, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve diğer personelin MEBBİS üzerinden tespitleri yapılacak ve çalışma izinleri valiliklerce iptal edilecek. Bu personele başka bir özel öğretim kurumunda çalışma izin onayı düzenlenmeyecek ve MEBBİS üzerinde gerekli bilgiler işlenecek.
FETÖ/PDY terör örgütü ile bağlantılı olduğu düşünülen ancak cumhuriyet savcılıklarınca haklarında henüz işlem başlatılmamış özel okul ve yurtların bilgileri herhangi bir gecikmeye meydan verilmeksizin cumhuriyet savcılıklarına ve MEB’e bildirilecek.
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı bir öğretmen/personel listesi de ortaya çıktı. 20 bini aşkın öğretmen bu listeye göre açığa alındı. Açığa alınan öğretmenler arasında Aktif Eğitim Sen üyesi öğretmenler ve sosyal medya paylaşımlarında, “cemaat propagandası” yaptığı düşünülenlerin de olduğu belirlendi. İllerden okullara gönderilen resmi yazıda, “Ekli listede adı bulunan personel hakkında, Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde yapılanan FETÖ/PDY’nin sosyal medya üzerinden propagandasını yaptıkları, finansal destek sağladıkları, doğrudan ya da dolaylı yardımda bulunmak suretiyle işbirliği içerisinde oldukları iddiaları ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatıldığı” ifade edildi. Yazıda, bu isimlerin, “657 sayılı Kanun gereğince haklarında görevden uzaklaştırma tedbiri” alındığı bildirildi.
Daha önce ihraç edilen öğretmenler ile darbe girişimi sonrası açığa alınan öğretmenler, haklarındaki soruşturmalar tamamlanıncaya kadar görevlerine iade edilmeyecek.
Arsaya el konulacak
Hakkında kapatma kararı verilen cemaat okullarına, arsalarıyla beraber el konulması bekleniyor. Var olan okul binalarının yıkılmayacağı; dershane döneminde olduğu gibi sadece, “devlet okuluna” dönüştürüleceği ve tüm personelinin değiştirileceği öğrenildi.
Kapatılan cemaat okullarındaki okuyan 140 bine yakın öğrenci ise, kayıtlarını isterlerse başka özel okullara aldıracak; isteyenler ise MEB’e devredilmiş kurumda, “devlet okulu” statüsünde eğitim göremeye devam edecek. Kapatılan okullardaki öğrencilere nakil ekranları günlük olarak açılacak. Her gün nakil başvurusu yapılabilecek. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencileri, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi içerisinden MEB tarafından kendilerine tanımlanan okullara nakillerini yaptırabilecek. Cemaat liselerinde okuyan öğrencilere ise geçmek istedikleri okulların taban puan koşulunu yerine getirmek şartıyla, kontenjan sınırlamasına bakılmaksızın nakil hakkı tanınacak.
Sözleşmeli öğretmen
Sözleşmeli öğretmen atanmasına ilişkin TBMM’de görüşülen kanun tasarısında düzenlemeye gidilmesi bekleniyor. Cemaat okullarında çalışan ve darbe girişimi ardından açığa alınan öğretmenler nedeniyle eylül ayında başlayacak yeni eğitim öğretim yılına, “eksik” öğretmenle girilmemesi için yeni bir tedbir paketi hazırlanacak. Buna göre şubattan önce yapılması daha önce karara bağlanan sözleşmeli öğretmen ataması kapsamında, yeni açığa alınan öğretmen sayısı kadar daha sözleşmeli öğretmen alımı yapılacak.
MEBBİS sisteminde ‘Aktif Eğitim Sen’ düzenlemesi
Bakanlığın yaptığı resmi duyuruda ise MEBBİS’in e-Personel modülündeki, “Sendika Bilgileri Ekranı”nın bakanlık tarafından illere, ilçelere ve okullara kapatıldığı bildirildi. Duyuruda, “Okulunuzdaki sendika üye giriş ve çıkışları kaydının yapılması için müdürlüğümüze gönderilmeyip bekletilmesi ve sistem açıldığı zaman bu girişlerin müdürlüğünüzce yapılması gerekmektedir” denildi. Darbe girişiminin ardından, cemaatle ilişkisi tespit edilen Aktif Eğitim Sendikası’nın 81 ilde şube başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliğini yürüten öğretmenler görevden alınmıştı.
Özel okulların yüzde 10’u cemaate bağlı
Türkiye’de 2015-2016 eğitim-öğretim yılı istatistiklerine göre, 9 bin 581 özel okul bulunuyor ve bu okullarda 1 milyon 174 bin 409 öğrenci öğrenim görüyor. Bu özel okulların ise 892’sinin bugüne kadar Gülen cemaati ile ilişkisi tespit edilerek, kapısına kilit vuruldu. Cemaat okullarında okuyan öğrencilerin sayısı ise yaklaşık 140 bin. Türkiye’deki toplam özel öğrenci yurdu sayısı ise 4 bin 682; bu yurtlarda da toplam 195 bin 138 öğrenci kalıyor. Söz konusu yurtların ise 499’ununun cemaate bağlı olduğu ortaya çıktı. Cemaatin elinde 284 tane de kurs/etüt merkezi vs. bulunuyor. Ayrıca cemaatle bağlantılı okullarda çalışan toplam 27 bin öğretmenin şu ana kadar 21 bininin çalışma ruhsatları iptal edildi.
Gülen’ın odası olan okulda isim değişikliği

Kapatılan okullar devletleştirilecek


FETÖ ile bağlantısı olduğu iddiasıyla Şelale AŞ’ye atanan kayyum, şirket bünyesindeki Yamanlar İlkokulu ve Yamanlar Ortaokulu’nda dün inceleme yaptı. Heyet Bozyaka’daki okulda isim değişikliği kararı aldı. Okullara “15 Temmuz Şehitleri İlkokulu” ve “15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu” ismi verildi. Fethullah Gülen’in yurtdışına çıkmadan önce “mahrem” görüşmelerini yaptığı iddia edilen özel oda da bu okulda bulunuyor. Fethullah Gülen’in ABD’ye gitmesinden sonra ise okuldaki odasının müze gibi dizayn edildiği anlaşıldı. l DHA