Gündem Kapılarını sivil hastalara açtılar

Kapılarını sivil hastalara açtılar

27.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Kasımpaşa ve Gümüşsuyu Askeri Hastaneleri kapılarını Milliyet’e açtı. Hâlâ komutan panoları ve askeri işaretlemelerin asılı kaldığı binalardaki sivil dönüşüm bitmek üzere ›› Kasımpaşa’da tekrar ameliyatlara başlanmış. Gümüşsuyu’nun ise özellikle Acil Servisi’yle yıkılan Taksim İlkyardım Hastanesi’nin boşluğunu kapatması hedefleniyor

Kapılarını sivil hastalara açtılar

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 26 ildeki TSK’ya ait 32 hastane ile 1 rehabilitasyon ve bakım merkezinin Sağlık Bakanlığı’na geçmesinin ardından hastanelerdeki devir prosedürleri tamamlandı. İstanbul’un iki askeri hastanesi Kasımpaşa ve Gümüşsuyu da sivil hastalara açıldı.
‘Hedefimiz 20’ye çıkmak’
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesine katılan Gümüşsuyu Askeri Hastanesi, 5 bin metrekare kapalı alanı, 4 ameliyat salonu ve 66 yatak kapasitesiyle taşınan Taksim İlkyardım Hastanesi’nin boşluğunu dolduracağa benziyor. Şişli Etfal Başhekim Yardımcısı Dr. Serkan İskender, 20’ye yakın poliklinik odasıyla hastanenin bölge için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Devirden önce sadece askere hizmet verdiği için kapasite oldukça düşük. Sivil bir hastane gibi değil. 8 poliklinik odası çalıştırılıyordu şu an 14 tane çalıştırıyoruz ama hedefimiz 20’ye çıkmak. Bunun için fiziki altyapı var. Acile günde 7-8 hasta gelirken şu an 20’ye yakın geliyor. Önümüzdeki haftadan itibaren laboratuvar ve röntgenin de acil hizmetlerini başlatacağız. Artık acil tam olarak başlamış olacak. Yaptığımız analiz çalışmalarında bölgede gece yaşantısı da olduğu için kesici ve delici alet yaralanması, ateşli silah yaralanması gibi vakaların olması oldukça muhtemel. Bu hastanenin esas olarak acil servisinin çalışacağını düşünüyoruz” dedi.
‘Günübirlik olacak’
Yazılım ve kablolama altyapıları tamamlanan hastaneye günlük yaklaşık 300 hastanın geldiğini belirten İskender, “Vaktiyle 100 civarıyken şimdi 3 katına çıktı. Planladığımız 600 hastaya kadar bakabilecek duruma gelmek. Planımızda bu Gümüşuyu ek hizmet binasını günübirlik hastane olarak işletmek. Dahiliye, kulak-burun-boğaz, pskiyatri ve diş üniti de mevcut. Ameliyathenenin fiziki koşulları ideal şartlarda değil. Ama küçük vakalara müdahale edilebilir. Bunun ötesine geçmez. Burada yoğun bakım yok ve biz de planlamıyoruz. Hafif-orta-ağır olarak hastaları derecelendirecek olursak burada yüzde 80 hafif hasta grubu, yüzde 20 de öngöremediğimiz orta hastayı tedavi etmeyi öngörüyoruz. Ağır hasta geldiğinde de ambulansla sevk etmeyi planlıyoruz. Hekim kadrosunda emekli olanlar ve kendi isteğiyle ayrılanların dışında çalışmaya devam ediyoruz. Hekimin asker sivil farkı yok ortak payda sağlık hizmeti” dedi.
‘Panolar kalmaya devam edecek’
Kasımpaşa Askeri Hastanesi’nde de durum Gümüşsuyu’ndan farklı değil. Tam anlamıyla hizmet vermeye başlayan hastanede komutan panoları, nöbet kulübeleri gibi askeri izler hâlâ devam ediyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma’nın ek hizmet binası şeklinde hizmet verecek olan hastaneyi Milliyet’e gezdiren başhekim Prof. Dr. Hakan Güven, askeri dönemden kalan bazı pano ve fotoğrafları kaldırmayı düşünmediklerini söyledi. Güven, “Burası tarihi bir deniz hastanesi. Eğer Deniz Müzesi buradan bazı eserleri isterse veririz. Ama bu dokuyu koruyacağız” dedi.
‘Ameliyatlar başladı’
Kasımpaşa ek binasının Okmeydanı’nın sırtından epey yük alacağını belirten Güven, “Kasımpaşa Askeri Hastanesi 1800’lerin başında Bahriye Mektebi olarak kuruluyor. Okul Heybeliada’ya taşınınca burası hastaneye çevriliyor. O tarihten beri bahriye hastanesi olarak kullanılıyor. 26 Ağustos itibariyle hastane Okmeydanı Eğitim ve Araştırma bünyesine geçti. 3’üncü düzey devlet hastanesi diye tanımlanan hastane grubunda yer alıyor. Uzun zamandır ameliyat yapılmadığını öğrendik. Sadece asker yoklama heyet toplantılarının ve ayakta tedavilere hizmet verdiğini söylediler. 30’a yakın nitelikli uzman doktor, 100’ün üzerinde hemşire olarak görev yapan personel vardı. Bir kısmı ordu tarafından geri çağrıldı, bir kısmı ise Sağlık Bakanlığı bünyesine geçti. Kampüs 7 bloktan oluşuyor. 200 yıllık bir yapı. Biri yıkılmış. 1 tanesi riskli bina statüsünde ve boş. 5 bina var. 2’si tarihi bina statüsünde. 22 dönümlük bir arazi içinde 32 bin metrekare kapalı alan söz konusu. Çalışma sonrası buranın ancak 36 yataklı bir hastane olabileceğini tespit ettik. Hasta yatırmaya başladık. Ameliyatlar da başladı. Günde 250-300 hasta gelmeye başladı. 20 poliklinik sayısını 30’a çıkarmayı düşünüyoruz” dedi.