Gündem Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun sahibi, Kadıköy’ün ilk belediye başkanı kimdi? 25 Mart editör kıyağı sorusu

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun sahibi, Kadıköy’ün ilk belediye başkanı kimdi? 25 Mart editör kıyağı sorusu

25.03.2019 - 20:21 | Son Güncellenme:

Binlerce vatandaşımızın şansını denediği online bilgi yarışmasının bu akşam düzenlenecek oyun gecesindeki beklenen editör kıyağı sorusu soruldu. İşte Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu ile ilgili olan o soru ve cevabı...

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun sahibi, Kadıköy’ün ilk belediye başkanı kimdi 25 Mart editör kıyağı sorusu

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun sahibi, Kadıköy’ün ilk belediye başkanı bu akşam bir bilgi yarışmasının sorulan sorularından biri oldu. İşte o soru ve cevabı...

SORU

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun sahibi, Kadıköy’ün ilk belediye başkanı kimdi?

CEVAP

Osman Hamdi Bey

OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?

Osman Hamdi Bey (30 Aralık 1842, İstanbul - 24 Şubat 1910[1], İstanbul) Osmanlı arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

Sakız Adası'ndan ufak yaşta evlatlık olarak gelen Rum asıllı Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, İstanbul Milletvekilli, Belediye Başkanı, müzeci, kimyager ve felsefeci Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galip Bey’in ağabeyidir.

İlk Türk arkeoloğu kabul edilir. Bağdat’ta ilk arkeolojik çalışmalarını yaptıktan sonra asıl gerekli yasanın çıkarılmasını sağlayarak ve tüm arkeolojik çalışmaların kontrolünü üstlenerek modern arkeoloji biliminin Osmanlı'da temellendirilmesini sağladı.[2] En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888'de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılardır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahdi’ni bulmuştur.

Osman Hamdi Bey İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri[kaynak belirtilmeli] arasına ekletmiştir. Osman Hamdi Bey'i çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu sayanlar, bunu Osmanlı dönemindeki ilk Türk müze yöneticisi olmasıyla ve müzeyi geliştirmesiyle gerekçelendirirler.

Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin de kurucusudur. İlk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir.