Gündem Kar altında saklıyorlar

Kar altında saklıyorlar

11.02.2016 - 13:17 | Son Güncellenme:

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin Ünlüce köyünde vatandaşlar, çetin ve zorlu geçen kış aylarında tüketmek için aldıkları ve yemeklerinde sıklıkla kulandıkları patatesleri kar altında saklayarak koruyor.

Kar altında saklıyorlar

Vatandaşlar, patates üretiminin yoğun yapıldığı bölgelerden ilçeye getirilen patateslerden çuvallar dolusu satın alarak, toprak altında oluşturdukları küçük depolarda bahara kadar saklıyor.

Haberin Devamı

Hasat zamanında satın alınarak kar altında muhafaza edilen patatesler, soğuk kış günlerinde farklı yemek çeşitlerinde kullanılarak sofraların vazgeçilmezi oluyor.

İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Ünlüce köyündeki vatandaşlar da yaklaşık 50 ton patatesi, kar altına yaptıkları küçük depolarda saklayarak çürümekten koruyor.

Köy sakinlerinden İrfan Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharda aldığı patatesleri bozulmaması için yeraltındaki depoda sakladıklarını söyledi.

Birçok yemekte kullandıkları patatesin köylülerin vazgeçilmez besin kaynağı olduğunu belirten Kayhan, şöyle konuştu:

"Bölgede 2-3 metreye yakın kar yağıyor. Yollar kapandığı için merkeze gidemiyoruz ve bazen yolların açılması zaman alıyor. Biz de her yıl sonbahara doğru yaklaşık bir ton patates alıyoruz. Köyümüzde 140 hane var ve hepsi de kış için patates alıyor. Patatesleri yer altında yaptığımız küçük depolarda muhafaza ediyoruz. Üzerinde biriken karları temizleyip ihtiyacımız kadar çıkarıyoruz. Patatesi hemen her yemekte kullanıyoruz. Çok güzel bir nimettir."

Haberin Devamı

Kayhan, soba fırınında pişirdikleri patatesin en çok tüketilen yemeklerden biri olduğunu dile getirdi.

Kenan Kayhan ise patatesin bölgede çok tüketilen bir besin olduğunu belirterek, kış için her ailenin 25 torbaya yakın patates sakladığını ifade etti.