Gündem Black Friday nedir? Kara Cuma (Black Friday) indirimleri başladı...

Black Friday nedir? Kara Cuma (Black Friday) indirimleri başladı...

24.11.2017 - 07:25 | Son Güncellenme:

Kara Cuma indirimleri başladı. Türkiye'de de birçok marka Kara Cuma'ya özel indirimleri ile internet mağazalarında müşterilerini bekliyor. Peki bugüne neden Kara Cuma deniliyor? İşte Black Friday ile ilgili merak edilenler...

Black Friday nedir Kara Cuma (Black Friday) indirimleri başladı...

ABD'de vatandaşların bütün yıl sabırsızlıkla beklediği ve indirimli alışverişlerin tüm ülkeye yayıldığı "Kara Cuma" (Black Friday) satışları başladı.

Haberin Devamı

Her yıl kasım ayının dördüncü perşembe günü kutlanan "Şükran Günü"nü (Thanksgiving Day) takiben gerçekleşen Kara Cuma'da satışlar bu sene yine perşembe akşamından başladı.

Ülkenin en büyük perakende zinciri olan Walmart'ın New Jersey eyaletindeki mağazasında yaklaşık bin kişi satışların başlaması için yerel saatle 18.00'i (TSİ 02.00) bekledi.

Elektronik ürünler mağaza zinciri Best Buy'ın New Jersey eyaletindeki şubesinde de 700'e yakın kişi soğuk havaya rağmen mağazanın önünde sıraya girdi.

Her iki mağazanın önünde uzun kuyruklar oluşurken, indirimlerden faydalanmak isteyen tüketicilerin en çok tercih ettiği ürün televizyon oldu. Bunu oyun konsolları ile cep telefonu ve tabletler izledi.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Perakendeciler Birliğine (NRF) göre, Kara Cuma'da 115 milyon kişinin alışveriş yapması tahmin ediliyor.

KARA CUMA TÜRKİYE'DE...

Amerika’dan dünyaya yayılan Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı, Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Kara Cuma, bu yıl 24 Kasım’a denk geliyor. Birçok marka Kara Cuma’ya özel yüzde 50 - 80’leri bulan indirimler sunarken, hem perakende hem de e-ticaret tarafında ciddi hareket bekleniyor.

Araştırma şirketi RTB House’a göre, Türkiye’de Kara Cuma alışverişinde 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 192 alışveriş artışı görüldü. Her yıl ivme kazanan alışverişte bu yıl da ciddi artış yaşanacak.

REKOR BEKLENİYOR

Kara Cuma’nın bu yıl daha da popüler olmasını beklediklerini belirten RTB House Doğu Avrupa Bölge Direktörü Ömer Aras, “Geçen yıl Kara Cuma’daki dönüşüm oranı, neredeyse Kasım 2015 ortalamasından yüzde 70 daha iyiydi. Büyüyen reklam harcamaları ve çevrimiçi alışveriş yapan insanların sayısı, bize bu yılki Kara Cuma’nın bir rekor daha kıracağını gösteriyor” dedi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de, Kara Cuma adı yerine ‘efsane indirim’ demeyi daha uygun bulduklarını belirterek, “Her geçen yıl daha fazla sahipleniliyor. ABD dışında Avrupa’ya da yayılmış durumda. Ülkemizde de stokları eritmek adına önemli bir satış etkinliği haline geldi. Her geçen yıl daha fazla markamız bu gün için indirimler sunuyor. Bugünün sunduğu fırsatları değerlendiriyor. Özellikle markaların online satış sitelerini ciddi anlamda hareketlendirmesini bekliyoruz. Cuma başlayacak hareket cumartesi ve pazar da sürecek. Markalarımız yüzde 50, 70 ve 80 oranlarında indirimler sunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı


NEDEN KARA CUMA DENİLDİ?

Amerika’da kasım ayının dördüncü perşembesi, Kanada’da ise ekim ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Şükran Günü’nün ertesi sabahı Kara Cuma olarak kutlanıyor. Ciddi indirimlerle tam bir alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. Bu uygulama ilk olarak elektronik cihazlarda başladı. Daha sonra diğer ürünlere yayıldı. Black Friday denilen alışveriş gününde mağazalar çok erken saatte açılır, beklenenin çok daha üstünde indirimler yapılır. Yoğunluk nedeniyle trafiğin altüst olması, uzun kuyruklar dolayısıyla bu güne ‘Kara Cuma’ adı verilmiş.