Gündem Kara Leylek görenleri şaşırttı

Kara Leylek görenleri şaşırttı

17.09.2014 - 11:23 | Son Güncellenme:

Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’ne bağlı Karaköy’de köylülerin yaralı olarak bulduğu kara leylek, görenleri şaşkına çevirdi. Vatandaşlar ilk kez gördükleri kara leyleği, tedavi edilmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3’üncü Bölge Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.

Kara Leylek görenleri şaşırttı

Kışı tropikal Afrika’da geçiren, bu nedenle de Ağustos ortasından Eylül sonuna kadar Türkiye’den sıcak ülkelere göç eden sonbaharın habercisi leyleklerin göçü sürerken, Bayramiç’e 30 kilometre mesafedeki, Kazdağı’nın eteklerinde yer alan Karaköy’ün ormanlık alanında vatandaşlar tarafından pazartesi günü vücudunun büyük bölümü koyu renkte olan leylek bulundu. Köylülerin, tarladan dönerken ormanlık alanda bulduğu leyleğin kanadından yaralı olduğu ve bu nedenle uçamadığı belirlendi. Köye getirilen kara leylek görenleri şaşkına çevirdi. Köyde ilgi odağı haline gelen leylek, daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 3’üncü Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Haberin Devamı

Leyleği almak için köye gelen yetkililer, bir karton kutunun içine koydukları kuşu tedavi için Çanakkale’ye götürdü. Leyleği teslim alan Milli Park yetkilisi Sebahattin Altay, kendisinin de ilk defa kara leylek gördüğünü söyledi. Vatandaşlara bu duyarlılıkları nedeniyle teşekkür eden Altay, leyleğin Çanakkale’deki 3’üncü Bölge Müdürlüğü’nde tedavisi tamamlandıktan sonra yeniden doğal ortamına salınacağını söyledi.

KARA LEYLEK

Kara leylek (Ciconia nigra), çeltik kargası olarak da bilinen, leylekgiller (Ciconiidae) familyasından büyük, ince uzun yapılı, ince boyunlu, gagası uzun, ince ve koyu kırmızı renkli, uzun kırmızı bacaklı bir leylek türü. Boyu 95-100 cm, kanat açıklığı 145-155 cm’dir. Erişkinin başı, boynu, göğsü ve üst tarafı parlak siyah, karnı beyazdır ve kanat altında kanadın gövdeye birleştiği bölümde küçük beyaz bir üçgen vardır. Ergenin rengi daha mattır, koyu zeytin yeşili-kahverengi gövdesi ve yeşilimsi bacakları ve gagası vardır. Uçuşta kanatlarını düz ya da yay şeklinde tutar, balıkçıllar gibi başını aşağı eğmez. Başını öne, bacaklarını geriye uzatarak düzenli ve güçlü kanat vuruşlarıyla uçar.