Ekonomi "Dinlenmeye geçen altın fiyatları tekrar yükselecek"

"Dinlenmeye geçen altın fiyatları tekrar yükselecek"

03.01.2012 - 11:29 | Son Güncellenme:

Bursa Kuyumcular Odası Başkanı Rıdvan Şen, 2011’de yüzde 40 civarında artan altın fiyatlarının son zamanlarda dinlenmeye geçmesine rağmen, yeni yılda tekrar yükselişe geçeceğini söyledi.

Dinlenmeye geçen altın fiyatları tekrar yükselecek

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altın fiyatlarının, doğrudan etkisi olan doların artmasıyla, genelde yükseliş gösterdiğini bildirdi.

Altının ons fiyatının yıl içinde bin 920 dolara kadar çıktığını dile getiren Şen, yılın son aylarında ise gerileme göstererek bin 560’lara düştüğünü anlattı.

Şen, bu gerilemeye rağmen dolardaki yükselmeyle altındaki kaybın fazla olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bu yıl dolar yüzde 40 civarında yükseldi. Yıl içinde yüzde 55’i görmüştü. Dolar şu anda son 7-8 senenin tarihi zirvesinde bulunuyor. Altın fiyatları şu aralar biraz dinlenmeye çekilmiş durumda. Ancak beklentiler ve yorumlar, altının bu yıldan itibaren tekrar çıkışa geçeceği yönünde. Sektör olarak altın fiyatların artmasını istemeyiz. Çünkü zaten KDV’si çok yüksek bir sektöre sahibiz. Bu da fiyatları çok yukarılara tırmandırıyor. Vatandaşımızın öyle bir alım gücü yok. Satış için değişik şeyler yapıldı. Mesela yazın bir gramlık, yarım gramlık altınlar çıkarıldı. O yüzden biz fiyatların yükselmesini istemiyoruz. Çünkü bu bizim alışverişimize olumsuz yansıyor. Alışveriş yapmadığımız sürece zarar ederiz. Bizde alışveriş esastır."

Haberin Devamı

"Diğer alternatifler arasında en sağlam liman"

Altının diğer alternatifler arasında yine en sağlam liman olarak göründüğünü belirten Şen, şunları söyledi: "3-4 sene önce yapılan yorumlarda, senaryolarda, altının 3 bin 400 onsu göreceği söyleniyordu. Belki bu rakam tam gerçekleşmedi ama yine de altında kayda değer bir yükseliş oldu. Bu yıl içinde altın, rekor üstüne rekor kırdı. Ancak şu anda bir gerileme söz konusu. 2011 yılında yüzde 40 civarında artan altın fiyatları, son zamanlarda dinlenmeye geçmesine rağmen, yeni yılda tekrar yükselişe geçecek."

"Gümüş güven vermedi"

Gümüşün yıl içindeki durumunu da değerlendiren Şen, "Her zaman olduğu gibi geçtiğimiz yılda da en güvenilir yatırım aracı altın oldu. Yıl içinde bir ara onsu 28 dolardan 50 dolara çıkan, ancak şu anda tekrar başlangıç seviyesine inen gümüş, çok dalgalı bir seyir izledi ve pek güven vermedi" dedi.