Gündem Karaciğer naklinde Türkiye ilk sırada

Karaciğer naklinde Türkiye ilk sırada

26.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Canlı karaciğer naklinde Türkiye’nin dünyada ilk sıraya geldiğini belirten Prof. Dr. Yaman Tokat, “Kore’yi de yakalayıp geçtik. Türkiye’de yapılan karaciğer nakli sayısı yıllık bin 250 ile bin 400 arasında. Dünya şu anda Türkiye’ye şaşırmış durumda. Kabullenmekte biraz zorlanıyorlar” dedi

Karaciğer naklinde Türkiye ilk sırada

Uluslararası Karaciğer Nakli Derneği’nin (ILTS) Yönetim Kurulu’na seçilen ilk ve tek Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Yaman Tokat, canlı donörden karaciğer naklinde Türkiye’nin dünyada birinci sıraya yerleştiğini söyleyerek, “Bizim aslında bu işi öğrendiğimiz merkez Japonya iken şu anda Japonya bizim yarımız kadar bile nakil yapamıyor. Türkiye’de yapılan karaciğer nakli sayısı yıllık bin 250 ile bin 400 arasında. Dünya şu anda Türkiye’ye şaşırmış durumda. Kabullenmekte biraz zorlanıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Tokat, Prag’da düzenlenen Dünya Karaciğer Nakli Kongresi’nde organ nakli verileri ile ilgili çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Canlıdan karaciğer naklinde Türkiye’nin dünyada ilk sırada geldiğini söyleyen Tokat, “Bizim aslında bu işi öğrendiğimiz merkez Japonya iken şu anda Japonya bizim yarımız kadar bile nakil yapamıyor. Kore çok ileri geçmişti, Kore’yi de yakalayıp geçtik. Türkiye’de yapılan karaciğer nakli sayısı yıllık bin 250 ile bin 400 arasında. Dünya şu anda Türkiye’ye şaşırmış durumda. Kabullenmekte biraz zorlanıyorlar” diye konuştu.

‘Büyük atılım yaptık’

Prag’da düzenlenen organizasyonun, karaciğer naklinde dünyanın en büyük kongresi olduğunu belirten Tokat, “Bu kongre her yıl yapılıyor ve aşağı yukarı 76 ülkeden bin 500 civarında bilim insanı katılıyor. Ama Türkiye burada en yüksek katılımla ön plana çıktı; ABD’den sonra katılımda 2. sıradayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tokat, Türkiye’nin son yıllarda karaciğer naklinde büyük bir atak yaptığını söylerken, kongreye katılım için ise bu atağın yeterli olmadığını bildirdi. Tokat, “Burada en büyük destek Türkiye Organ Nakli Vakfı ve Sağlık Bakanlığı’ndan geldi” ifadesini kullandı. Avrupa Transplant Cemiyeti’nin, Türkiye’deki merkezi Avrupa’daki tek canlı karaciğer nakli eğitimi veren merkez kabul ettiğini anlatan Tokat, şunları kaydetti:

“Türkiye artık taklit eden değil, geliştiren bir ülke. Özellikle canlı karaciğer naklinde ilk defa belki dünyada birşeyi, yapanlarla birlikte yaptık. Yani tıp camiasında ilk kez biz birşeyi yabancılardan öğrenmedik. Amerika ve Avrupa şimdi bizden öğreniyorlar” dedi.”

Dünyanın en büyüğü

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci de şunları kaydetti: “Türkiye olarak bir uluslararası işbirliği çalışması yürütüyoruz. Dünyanın en büyük karaciğer nakli kongresi burada yapılıyor. Bütün dünyadan bu konuyla ilgili en popüler bilim adamları, uzmanlar burada toplanıyor. Biz de Türkiye’yi temsilen Karaciğer Nakli Derneği, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği ve Türkiye Organ Nakli Vakfı olarak buradayız. Karaciğer nakliyle ilgili deneyimlerimizi paylaşmak, bilgi değişimi yapmak ve Türkiye’nin bu alandaki yüksek klinik deneyimini, organizasyonel kapasitesini uluslararası alana açmak için buradayız.”