Gündem Karaciğer nakliyle hayata tutundular

Karaciğer nakliyle hayata tutundular

28.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de akraba evliliği yapan Bayramoğlu ailesinin çocukları Furkan ve Nisa geçirdikleri ameliyatlar sonrasında sağlıklarına kavuştu. Anne Zekiye Bayramoğlu, ‘Şimdiki gençler akraba evliliği yapmasın’ dedi

Karaciğer nakliyle hayata tutundular

İzmir’de akraba evliliği yapan Gaziantepli Zekiye- Mehmet Bayramoğlu çiftinin iki çocuğundan 5 yaşındaki Furkan 3.5 yıl önce annesinin karaciğerinin bir parçasıyla, kız kardeşi 2.5 yaşındaki Nisa ise balkondan düşüp yaşamını yitiren 5 yaşındaki Önder Yiğit Keser’in bağışlanan karaciğerinin nakledilmesiyle yaşama tutundu.

‘Kızım daha şanssızdı’
Oğlundan sonra kızının da aynı nakli olmak zorunda kalmasının büyük üzüntüsünü yaşadıklarını belirten ev kadını anne Zekiye Bayramoğlu, “İki çocuğumun da nakil olması anne baba olarak bizleri kahretti. Kızımda daha çaresizlik yaşadık, çünkü canlı donörü yoktu. Babaannesiyle kan grubu uydu ama hepatit B hastası olduğu için olamadı. İki yıldır kadavra listesindeydik, umutlarımız tükeniyordu. Bu bağış kızımın hayatını kurtardı. Furkan’ın şu anda sağlık durumu iyi. Çok büyük sorunumuz yok, darısı kızımın başına. İki evladımda da aynı şeyleri yaşadım. Normal çocuk gibi her ortama giremiyorlar, güneşe çıkamıyorlar. Hep bir eksik olacak hayatlarında. Şimdiki gençler akraba evliliği yapmasın. Biz yaptık, onlar yapmasın. Ne oluyorsa çocuklara oluyor, yazık. Bunların suçları, günahları yok, bizim cezamızı onlar çekiyor” şeklinde konuştu.

‘Bu bağış çok değerli’
Furkan ve Nisa kardeşlerin yaşadığı durumu ‘aile kaderi’ olarak yorumlayan Prof. Dr. Çiğdem Arıkan şunları söyledi:
“Akraba evliliği her zaman risk. Bir kişi taşıyıcı olduğu zaman diğeri de taşıyıcısıysa ikisi bir araya geldiği zaman hastalığın ortaya çıkma şansı çok daha fazla oluyor. Bazen anne baba sağlıklı olup akrabalar dışında hiçbir şey olmayıp sonrasında da olan birtakım bozukluklar var ama nadir. Ülkemizde sadece çocuklar için değil erişkinler için de kadavradan bağış çok düşük. Yılda 200 az bir sayı, yüzde biri ancak çocuk bağışı oluyor. Nisa’nın vericisi yoktu. O yüzden bu bağış çok daha değerli, çok daha önemli oldu. Başka şansı da yoktu. Şu an iyi ama izlememiz gerekecek.”