Karaciğeri Temizleyen Besinler

Şimdi şöyle bir düşünün... Belki üzerinde çok fazla düşünmediğimiz iç organlarımızdan biri olan karaciğerin ne kadar çok çalıştığı hakkında bir fikriniz var mı? Dile kolay, karaciğer vücudumuzun sağlıklı çalışması için yüzlerce işlev gerçekleştiriyor. Safra üretimi, yağ metabolizasyonu, vitamin ve minerallerin depolanması, kanın filtrelenmesi de bunlara dahil.

Şöyle kısaca bir baktığımızda karaciğerin vücudumuz için ne kadar önemli bir organ olduğu görülebiliyor zaten.

İşte bu sebeple de karaciğerin özenle korunması gerekiyor. Bunu da sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirerek yapabiliriz.

Haberin Devamı

Bugün biraz bu konuya yoğunlaşalım istiyorum. Karaciğerimizi temizleyen, sağlıklı çalışmasını destekleyen yiyecekler neler bir bakalım.

Hazırsanız başlıyorum...

Antioksidan kaynağı yaban mersini

İlk söylemek istediğim, sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirenlerin epeydir sofralarından eksik etmediği yaban mersini.

Beslenme dünyasında "süper yiyecek" olarak tanımlanan yaban mersini, özellikle karaciğer sağlığına önemli katkısıyla dikkat çekiyor. Bunun en önemli nedeni içerdiği antosiyanin adlı antioksidan. Yaban mersinine rengini veren bu antioksidan, aynı zamanda karaciğerde kanser hücrelerinin gelişmesini de engelliyor.

Greyfurt iltihaplanmayı önlüyor

Karaciğeri temizleyen besinlerden bir diğeri de greyfurt. Öncelikle greyfurtun çok güçlü antioksidanlar içerdiğini söylemem gerek. Bunlar arasında en etkili olanları ise naringenin ve naringin. Bu iki antioksidanınn en çarpıcı özelliği, sağlıklı hücreleri koruması ve iltihaplanmayı azaltması.

Buna ek olarak greyfurt, karaciğerinizde hepatik fibriyozis gelişmesini de engeller.

Avokado sağlıklı yağ kaynağı

Karaciğeri temizleyen ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olan besinlerden biri de avokado. Öncelikle şunu hatırlatmam gerekiyor, avokadonun içerdiği sağlıklı yağ, vücudunuzun enerji depolaması için gerekli.

Ayrıca avokadonun içerdiği bu sağlıklı yağlar, proteinlerin vücudumuzdaki işlevini sağlıklı biçimde yerine getirebilmesi için gerekli "haberci" görevini de görüyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirenlerin tükettiği avokado, aynı zamanda karaciğer dostu olan glutatyon içeriyor ki bu, çok değerli bir antioksidan. Saddece bu da değil avokadonun içerdiği C, E ve K vitaminleri de karaciğerin hasar görmesini engeller. Özellikle üe E ve K vitaminleri zararlı iltihaplanmaları önler.

Çay ve kahve

İlk anda kulağa ilginç geliyor değil mi? Belki de kahve ve çayı yudumlarken bu alışkanlığın bedeninize zarar verdiğini düşünüyorsunuz ve suçluluk hissediyorsunuz. Bence bu suçluluk duygusunu bir kenara koyun. Çünkü kahve, karaciğer için çalışan bir içecek. Yapılan tıbbi araştırmaların otaya çıkardığına göre kahve, karaciğer için çok tehlikeli bir hastalık olan sirozu önlemeye yardımcı olur. Buna ek olarak kahve, iltihaplanmayı azaltır ve karaciğer kanserine yakalanma riskini düşürür.

Eğer kahve sevmiyorsanız, benzer işlevleri çay da görür. Özellikle de yeşil çay! Siyah ya da yeşil çay karaciğer enzimlerinin seviyesini yükseltir, oksidatif stresin olumsuz etkilerini azaltır.

Haberin Devamı

Elbette çay ve kahve içmek karaciğer için faydalı, ama çok önemli bir ayrıntı var. Eğer her ikisine de şeker ya da krema eklerseniz bütün bu faydalar havaya uçar. Özellikle de şekerli çay ya da kahve karaciğerinize fayda sağlamayı bir yana bırakın zarar bile verir. O yüzden çayı da kahveyi de orantılı biçimde ve şekersiz, kremasız olarak tüketin.

Klorofil nötralize eder

Gelelim karaciğeri temizleyen besinlerden birine daha: Yeşil yapraklı sebzeler.

Bu sebzeler, içerdikleri klorofil sayesinde karaciğerdeki gerginliği azaltır. Yeşil yapraklı sebzelerin içerdiği klorofil, yiyecekler ya da çevresel faktörler nedeniyle vücudunuza giren metalleri, kimyasalları ve zehiri nötralize eder. Özellikle ıspanak, roka, hindiba gibi sebzeler safra üretiminin artırılması ve atık ürünlerin vücuttan atılması konusunda son derece etkili.

Bu yeşil yapraklı sebzelerin aynı zamanda damarlarımızdaki kanı temizlediğini de yeri gelmişken söyleyeyim.

Kuru yemişleri doğru tüketmek gerek

İçerdikleri yüksek yağ oranı, tüketilmeye hazırlanırken kullanılan tuz gibi nedenlerde kuru yemişlerin itibari ilk anda fazla yüksek gibi görünmeyebilir. Ama eğer miktarını abartmadan, çiğ halde ve tuzsuz biçimde tüketilirse kuru yemişler içerdikleri protein ve sağlıklı yağlar nedeniyle vücuda son derece yararlı.

Kuru yemişlerin karaciğerin temizlenmesine olan etkisine gelirsek... Karaciğer kan dolaşımı sistemindeki toksinlerin nötralize edilmesinden sorumlu bir organ. Kuru yemiş tüketmek de karaciğerin vücuttan süzdüğü bu zararlı maddelerden olumsuz anlamda etkilenmesini önlüyor.

  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.