Sinop 'Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı' Sinop'ta başladı

'Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı' Sinop'ta başladı

13.10.2016 - 13:21 | Son Güncellenme:

‘Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı’ Sinop Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ev sahipliğine Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde başladı.

Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı Sinopta başladı

‘Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı’ Sinop Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ev sahipliğine Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde başladı.
Programın açılışında Sinop Üniversitesi tarafından hazırlanan “Sinop’ta Su Ürünleri” konulu video gösterimi yapıldı. Ardından ‘Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, “Herkes kendi mesleğinde çaba harcar ve başarısı toplumun mutluluğuna katkı sağlar. İşte şuan bu salonda bulunan bizler Karadeniz balıkçılarına ve Karadeniz’e gönül vermiş, su ürünlerinin çeşitlerini dallarını meslek edinmiş akademisyenler, daire yöneticileri, bürokrasi mensupları, gırgırcısından, trolcüsünden, balık yetiştiricisine kadar su ürünleri sektörü ile herkes bu sektörün başarısının ülkenin zenginlik zincirinin bir halkası olacağını bilerek Karadenizli balıkçıların sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız. Çalıştay sürecinde bunu kısmen yapabilirsek sanırım çalıştay görevini yerine getirmiş olacaktır. 2015 yılı deniz ve iç sularımızdaki avcılık miktarı 432 bin ton, yetiştiricilik yoluyla elde edilen miktar ise 240 bin ton civarındadır. Su ürünleri ve balıkçılık sektöründe avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri payının yıllar içindeki değişimine baktığımız zaman bunun bir düşüş freninde olduğunu görebiliyoruz. Doğal stokların azalması avlanan su ürünleri miktarını olumsuz yönde etkilemiştir. Mevcut stoklarımızı sürdürülebilir bir şekilde işletmek doğru olanı yapmak ve sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz. Çünkü koruma kullanma dengesi kurulmazsa bundan en büyük zararı ülkemiz ve balıkçımız görecektir. Bu nedenle biz diyoruz ki balık yoksa balıkçıda yok. Çalıştayda tartışılan konulardan sunulan bildirilerden bir sonuç bildirgesi hazırlayıp yetkili mercilerle paylaşmayı düşünüyoruz. Ayrıca bir kitap haline getirip yayınlamayı da planlıyoruz” dedi.
Ardından kürsüye çıkan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın konuşmasında, “Böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum. 2016-2019 yılları arasında 3 yıllık eylem planı oluşturduk ve kamuyla paylaştık. Bu planımıza göre her yıl en iki sempozyum iki çalıştay ve iki bilimsel kongre tertip etmeyi ve bunu kitaba dönüştürmeyi planlıyoruz. Bugün burada önemli ve değişik alanlarda, balıkçılık sektörünün öncü temsilcileri, Türkiye’de önemli Karadeniz ile ilgili bilimsel çalışmalara imza atmış değerli konuşmacı ve akademisyenlerimiz bulunmakta. Bugün çalıştay vesilesi ile bu değerli arkadaşlarımız bir araya gelmiş oldu. Malum su ürünleri neredeyse insanlık tarihi kadar eski ve önemli bir besin maddesidir. Hatta tüm kutsal metinlerde su ürünlerinden bahsedilmektedir. Dengeli beslenmenin bilincinde olan ülkeler denizlerden yüksek oranda faydalanmaktadırlar. Bugünden geleceğe bu anlamda yatırım yapmaya çalışıyorlar. Son yıllarda üniversitelerimize birer misyon biçilmeye çalışılıyor. Yani geçmişte olduğunun aksine her üniversitemiz bölgesine katma değer üretsin bölgesiyle özdeşleşsin ve bölgesinde neyi kalkındırması gerekiyorsa neye el atması gerekiyorsa onu yapsınlar. Yoksa tek tip tüm üniversiteler aynı olsun istenmiyor. Sinop deyince deniz deniz deyince balık ve su ürünleri akla geliyor. Özel sektör temsilcilerimizden şunu rica ediyorum bizlerden bir şeyler istesinler. Tabii ki mevzuatımızın hukukumuzun el verdiği ölçüde onlara cevap vermeye çalışalım. Daha fazla hayatın içinden sektörün içinden olalım. Daha sık bir araya gelelim. Balıkçılık sektörüne ne kadar katkı sağlıyoruz sorusuna göğsümüzü gere gere cevap veremiyoruz. Ancak bir planlamamız var şimdiye kadar düşünülse de icraata geçirilememiş inşallah icraata geçirmeyi planladığımız beş altı milyon TL’lik kapalı devre balık üretme tesisi kuracağız fakültemizin uygun bir mekanına. Yine hem uygulama alanı olur hem de sektöre katkı sağlanır düşüncesi ile birkaç sene sonrasında icraata geçireceğimiz kafes balıkçılığı da yapmayı planlıyoruz. Daha da yapılması gereken ne varsa paylaşalım katma değer üretmek ve milli servete katkı sağlamak için her şeye açık olduğumu bildirmek istiyorum. Çalıştayın organize edilmesine öncü olan ve bu organizasyon da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı 13-14 Ekim tarihleri arasında Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde sürecek.