Gündem Karaman'daki maden ocağı dehşetini anlattı

Karaman'daki maden ocağı dehşetini anlattı

29.10.2014 - 09:08 | Son Güncellenme:

Karaman'daki maden ocağında dehşeti yaşayan işçi o anları anlattı, aşağıda kalanlarla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. İşletme yetkilisi, bazı işçilerin su sızıntısı gelince kaçtığını, bazılarının durumu önemsemediğini söylemişti. Ancak madenden kurtulan işçi "Gaz kokusu gelmeye başladı. Arkadaşlarımızın yanına gidiyorduk ki 'Gelmeyin kaçın' diye bağırdılar" dedi. İşletme yetkilisi canlı yayında soru üzerine ocağın devlet tarafından hiç kapatılmadığını söylemişti. Bakan Taner Yıldız ise ocağın haziran ayında denetimlerde eksikler nedeniyle kapatıldığını, eksikler giderilince yeniden açıldığını aktardı.

Karamandaki maden ocağı dehşetini anlattı

Karaman'daki madenden sağ kurtulan madenci o anları anlattı.

Haberin Devamı

Öğle yemeği sırasında su ile dolan ve 18 arkadaşının mahsur kaldığı ocaktan kurtulan 8 işçiden Kerim Pınarlı, "Yemek saatimizdi. Yemek yiyorduk. Bir anda fırtına eser gibi ocağın içinde bir şey oldu. Bununla beraber gaz kokusu gelmeye başladı" dedi.

Önce diğer galeride göçük olduğunu sandıklarını belirten Kerim Pınarlı, dehşet anını şöyle anlattı

"Biz hemen arkadaşlarımızın yanına gidiyorduk ki, arkadaşlarımız 'gelmeyin kaçın' diye bize bağırdılar. Bizim vardiya çavuşumuzda cihaz vardı. Bu cihaz ötmeye başladı. Bu gaz kokusu olduğunu gösterir ve tehlikedir. Biz kaçmaya başladık. 25-30 metre gittik. Bize 'kaçın gelmeyin' diyen arkadaşlar döndük baktık gelmediler. Biz tekrar durduk neden gelmediler diye baktık, bu sefer gaz kokusu daha fazla gelmeye başlayınca biz kaçmaya başladık. Kaçtık kendimizi bir an evvel atalım dışarı diye. Biz daha çok gaza yakalanacağız diye, hızlı şekilde çıkalım diye uğraştık. Koştuk, desendereye (çıkış rampası) vardık bizim arkamızdan su yetişti. Biz saniyelerle, dakikalarla kurtulduk. Biz 6 kişi içeriden çıktık. Buradaki galeriden ise 2 kişi çıkmış. Diğer arkadaşlar içerideler.'

Haberin Devamı

ÖĞLE YEMEĞİ DAHA ÖNCE DIŞARIDA YENİYORDU

Kerim Pınarlı, daha önce yemeğin dışarıda yenildiğini, sonradan içeriye alındığını belirterek, "Öğle yemeğini içeride yiyorduk. Daha önce dışarıda yerdik. Sonra içeri aldılar. Bu 2 asgari ücret olayından dolayı. İçeride olacak dediler. İçeride yemeye başladık. Bu yemek saati dışarıda olsaydı, bu durumlar yaşanmazdı. En azından işçilerimiz hepsi dışarıda olurdu. Tam yemek saatine denk geldi. Yemek saatinde herkes yemeğini yediği için muhtemelen hep arkadaşlarımız üçer beşer aynı sofrada gittiler. Şu anda 350-400 metre aşağıdalar. Bir vardiyada 30-32 kişi olarak çalışıyordu. Net olarak söylemeyim. Bu sayıyı tam söylemem için puantaj defterine bakmamız lazım. Biz içeri girip de çıkan 8 kişiyiz. Diğer arkadaşlarımız içerde kaldı" dedi.

Aynı bölgede 11 yıl öncede bir madende grizu patlaması olmuş 10 madenci yaşamını yitirmişti.

'HAZİRAN AYINDA KAPATILMIŞTIR'
Bakan Taner Yıldız ocakla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır. İçerdeki bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak." dedi.
YETKİLİDEN BÜYÜK GAF

İŞLETME YETKİLİSİ 'KAPATILMADI' DEMİŞTİ
Ocağın sahibi Saffet Uyar'ın kuzeni Şaban Uyar ise 'Maden ocağı daha önce denetim sonucu kapandı mı?' sorusu üzerine şunları söylemişti: "Maden ocağı daha önce çıkan torba yasadan itibaren kapandı. Herhangi bir devletin verdiği kapatma yok. Torba yasadan dolayı işverene verilen yüklerden dolayı kapanma var. Daha önce 235 kişi vardı. Burası amcamın oğlunun işlettiği bir ocak olduğu için tam bilmiyorum ama şuan da 135-140 civarında işçi çalıyordu."