Siyaset Karar verilmeden oda hazırlanmış

Karar verilmeden oda hazırlanmış

27.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Milletvekili Berberoğlu ile ilgili karar verilmeden önce Maltepe Cezaevi’nde oda hazırlandığı duyumunu aldıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Çünkü o kişinin mahkûm edileceği önceden biliniyor. Kararı yürütme organı veriyor. Mahkeme sadece dillendiriyor bunu” dedi

Karar verilmeden oda hazırlanmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu ile ilgili davada henüz karar verilmemişken Maltepe Cezaevi’nde 3 oda hazırlandığı duyumunu aldıklarını belirterek, “Çünkü o kişinin mahkum edileceği önceden biliniyor. Kararı yürütme organı veriyor, mahkeme sadece bunu dillendiriyor. Dolayısıyla bu bizi derinden yaraladı ve adaletin neden zorunlu olduğunu bir kez daha bize gösterdi” dedi. Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’nün 12’nci gününe, geceyi geçirdiği Bolu Dağkent mevkiindeki kamp alanından başladı. Toplam 432 kilometrelik yolun 180 kilometreden fazlasını geride bırakan CHP lideri dün de yaklaşık 20 kilometre daha kat ederek Düzce il sınırına girdi. Yürüyüş öncesi açıklamalarda bulunan CHP lideri, “Adalet yürüyüşü yapıyoruz. Adaletli bir Türkiye istiyoruz. Hukukun üstünlüğünü istiyoruz. Birlikte yaşamayı istiyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, isim vermeden Berberoğlu’nun mahkum edilme sürecine ilişkin, “Yargı ile siyasi iktidar arasındaki bağlantıyı gösteren en somut örneklerden biri” dediği bir duyumunu da paylaştı.

Haberin Devamı

3 özel oda

“Dün bir duyum aldık, son derece üzüldüm” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Düşünün bir kişi yargılanırken henüz daha karar verilmemiş. Ama Maltepe Cezaevi’nde özel yer hazırlanıyor, 3 oda hazırlanıyor. Odanın ufak tefek eksiklikleri gideriliyor. Çünkü o kişinin mahkum edileceği önceden biliniyor. Ne kadar ceza verileceği önceden biliniyor. Ve ona göre yer hazırlanıyor. Ve bu yargıyla siyasi iktidar arasındaki bağlantıyı gösteren en somut örneklerden birisi. Ve bizim yürüyüşümüze haklılık kazandıran en temel olaylardan birisi. Mahkeme karar verecek. Ama kararı yürütme organı veriyor. Mahkeme sadece dillendiriyor bunu. Nerede yatacağı belirleniyor. Nerede kalacağı belirleniyor. Odanın ufak tefek ihtiyaçları gideriliyor. Ankara’dan geliyorlar, odalara bakıyorlar nedir ne değildir diye. Dolayısıyla bu bizi derinden yaralıyor. Ve adaletin neden zorunlu olduğunu bir kez daha bize gösterdi. 12’nci günde yolumuza devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, açıklaması ardından D-100 Karayolu’nda Bolu Dağı’na doğru yürüyüşe başladı. Kılıçdaroğlu’na kızı Aslı Nadir, oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ile nişanlısı Mine Alşan da eşlik etti. Dağkent’ten çıkarken İstanbul’a 232, Düzce’ye 38 kilometre mesafe kaldığını gösteren tabelayı geride bırakan CHP liderine yol üzerinde bazı vatandaşlar ellerinde ‘Adalet’ yazılı dövizler ve Türk bayraklarıyla destek verdi. Kılıçdaroğlu, yol kenarında kendisini bekleyen bir grup köylü kadın ile sohbet ederek bayramlarını kutlarken yaşlı bir kadının da elini öptü. Bolu Dağı’ndaki Köroğlu tesislerinde verilen molanın ardından yola devam edildi ve Bolu Dağı etabı geçildi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, dün en kalabalık günlerinden birini yaşadı.

Kısa süreli gerginlik

Destek alkışlarının yanında Kılıçdaroğlu ve partililere yönelik bazı protestolar da vardı. Yol üzerindeki bir üst geçitten Türk bayrağı sarkıtan bir grup Rabia işaretleriyle yürüyüşü protesto etti. Yürüyüşe katılanlar ise “Adalet” sloganları ve alkışlarla karşılık verdi. Yürüyüş güzergahındaki bir bilboardda yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posterleri de herhangi bir gerginlik yaşanmaması için otobüslerle perdelendi. Yürüyüş kortejinin yan şeridinden giden bir aracın sürücüsünün camı açarak küfretmesiyle de kısa süre bir gerginlik yaşandı. Yürüyüşçüler, araç şoförüne tepki gösterirken, atılan şişenin isabet etmesiyle aracın ön camı çatladı. Sürücü polis tarafından araçtan çıkarılarak uzaklaştırıldı.

Haberin Devamı

Görevli yeleği giyecek

Kılıçdaroğlu, gerginlik üzerine Bolu Dağı’ndaki Köroğlu Tesisleri’nde verilen molada parti MYK üyeleriyle toplantı yaptı. Toplantıda, bugünden itibaren görevli yeleği giyecek 25 milletvekilinin kortejde aralara yerleştirilmesi ve yürüyenlerin provokasyonlara gelmemesi konusunda uyarılması kararlaştırıldı.

Karar verilmeden oda hazırlanmış

Kaboğlu eşlik etti

Kılıçdaroğlu’na yürüyüşün 12. gününde eski Ak Partili Abdüllatif Şener ve KHK ile ihraç edilen anayasa hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu da eşlik etti. CHP liderinin yürüyüşü sırasında yol kenarında bekleyen küçük bir kız çocuğu Kılıçdaroğlu’nu bozkurt işaretiyle selamlarken, babası da “Sizi destekliyoruz, arkanızdayız” diye seslendi. CHP lideri, zaman zaman turuncu renkli bir içecek içti. İçeceğin sporcuların içtiği vitamin destekli su olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Adalet Yürüyüşü’nden sonrası tartışılıyor

CHP’de Adalet Yürüyüşü’nün Maltepe Cezaevi’ne ulaşmasının ardından yapılabilecek eylemlere ilişkin beyin fırtınası sürüyor. Bir grup partili, Maltepe Cezaevi’ne ulaşıp burada büyük bir miting yaptıktan sonra yürüyüşün “Ak Parti iktidarında hukuk dışı uygulamaların sembolü” haline dönüştüğünü iddia ettikleri Silivri Cezaevi’ne kadar sürmesini istiyor. Bu noktada parti kurmayları, parti dışı çevrelerden gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutulduğu Edirne Cezaevi’ne kadar yürüyüşün sürdürülmesi talebini not ediyor ancak zamanlamasının doğru olmadığını savunuyor.

Bir başka öneri ise Maltepe mitinginin ardından ülkenin farklı noktalarında bir dizi miting yapılarak “adalet” talebinin toplumsallaşmasını sağlamak olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk mitingini gerçekleştirdiği Taksim’de yine geniş katılımlı bir miting gerçekleştirilebileceği görüşü de savunuluyor.

Parti kurmaylarınca üzerinde durulan bir diğer seçenek ise özellikle Kılıçdaroğlu’nun “Adalet Yürüyüşü”nün ilham kaynaklarından biri olan Hindistan’daki ‘Tuz Yürüyüşü’nün mimarı Mahatma Gandhi’nin sıklıkla başvurduğu “sivil itaatsizlik” eylemlerini örgütlemek olarak öne çıkıyor. Bu konudaki seçeneklerin yol boyunca ilki yarın yapılacak MYK’da masaya yatırılması öngörülüyor. (MERİÇ TAFOLAR Ankara)

Haberin Devamı

‘Milyonlar karşılayacak’

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın Maçka Parkı’nda başlattığı adalet nöbetleri artık Maltepe Cezaevi önünde devam edecek. Ayrıca CHP İstanbul İl Başkanlığı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelişine yönelik de hazırlık yapıyor.

Kılıçdaroğlu için 9 Temmuz Pazar günü Maltepe sahilindeki miting alanında dev bir karşılama töreni yapacaklarını söyleyen CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu 9 Temmuz Pazar günü Maltepe sahilinde bulunan miting alanında milyonlarca kişiyle birlikte karşılayacağız” açıklamasını yaptı.