Gündem Kardak’ta sıcak ‘temas’

Kardak’ta sıcak ‘temas’

14.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kardak Kayalıkları çevresinde bir süredir yaşanan gerginlik önceki gece ‘sıcak temas’la sonuçlandı. Önceki gece saat 23.30’da Kardak bölgesine girmeye çalışan ‘AZ-090’ borda numaralı 27 askerin görev yaptığı Yunan Sahil Güvenlik botuna, 92 askerin bulunduğu ve 90 metre uzunluğundaki ‘703’ borda numaralı ‘Umut’ isimli Türk Sahil Güvenlik botu engel oldu.

Kardak’ta sıcak ‘temas’

Manevralar sırasında Yunan botu, Türk botunun kıç tarafına sürttü. Yunan botunda hasar meydana geldiği, Türk botunda ise herhangi bir hasarın oluşmadığı öğrenildi. Yunun botu, Kilimli (Kalimnos) Adası açıklarına doğru çekildi.

Haberin Devamı

Bot sayısı arttı

Gerginlik, dün de saat 12.30 sıralarında meydana gelen olayla devam etti. Yunanistan’ın Leros, Kilimli ve İstanköy (Kos) adalarından gelen 4 Yunan Sahil Güvenlik botu Kardak kayalıklarına 1 mil uzaklıkta konuşlandı. Yunan botlarının zaman zaman Kardak kayalıklarına gelmek istemesi, rotalarını ise Kardak’a çevirmesi gerginliğe neden oldu. Türk botlarından yapılan uyarılar üzerine geri dönen Yunan botları kendi sularında devriye görevi yaptı. Bölgede 4 Yunan sahil güvenlik botu kendi sularında, 7 Türk sahil güvenlik botu ise Çatal Ada ile Çavuş Adası bölgesinde bekleyişlerini sürdürdü.

Bölgeye, saat 14.30’da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 2 hücumbot ile 2 sahil güvenlik botu daha geldi. Türk deniz araçlarının sayısı 11’e, Yunan sahil güvenlik botlarının sayısı da 8’e yükseldi.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın Leros Adası’ndan saat 14.45’te, 2 zodyak botla gelen silahlı Yunan askerler ise dikkat çekti. Türk ve Yunan botlarının zaman zaman birbirine 80-100 metre uzaklıkta seyrettiği görülürken, diğer botların kayalıklara 1-2 mil uzaklıkta sabit durduğu gözlendi.

Dışişleri’nden tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kardak kayalıkları çevresinde yaşanan gerginliğin ardından yaptığı açıklamada, “Bakanlığımız Müsteşarı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’ni aramış ve Ege’de gerginliğin tırmanmasının her iki ülkenin de çıkarına olmadığını, Yunan tarafının bu tehlikeli hareketlerine son vermesi gerektiğini açık şekilde iletmiştir” ifadelerini kullandı.