Gündem Kardan sonra sel bastı

Kardan sonra sel bastı

11.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bahar ayında yağan kar havanın dün ısınmaya başlamasıyla eriyerek pek çok yerde sel baskınlarına neden oldu. Yozgat, Ardahan, Ankara’nın Elmadağ ve Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçelerindeki tarım arazileri dondan ve taşkınlardan zarar gördü

Kardan sonra sel bastı

Bahara girmişken yurdu esir alan kar ve soğuk havanın etkisi azalırken eriyen kar birikintileri ve sağanak yağışlar taşkınlara yol açtı.
- D-100 karayolu ve TEM otoyolu Bolu Dağı geçişinde kar kalınlığı 33 santimetreye ulaştı.
- Van ile Bahçeşehir ilçesini birbirine bağlayan karayoluna çığ düşmesi sonucu onlarca araç ve içindeki yolcular 11 saat boyunca mahsur kaldı. Bazıları tehlikelere aldırış etmeden çığ kütlesinin üzerinden karşı tarafa yürüyerek geçip araçlarla yoluna devam ederken, gecenin geç saatlerine kadar bekleyenler ise küreklerle ekiplere yardım etmeye çalıştı.
- Erzurum ve Kars’ta İkizdere-İspir, Akşar-Gaziler-Karaurgan ve Sarıkamış-Karaurgan karayolları ulaşıma kapandı. Kars’ta saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtınada Harakani Devlet Hastanesi’nin çatısı uçtu.
Araziler sular altında
- İzmit’te son iki gündür yağan sağanak yağmur nedeniyle D-100 karayolu kenarından geçen dere taştı. Taşkın suları derenin yanında bulunan lastik fabrikasının duvarını yıkıp içeri doldu. Fabrikanın yanındaki araziler de taşkından zarar görürken, depodaki bazı işçiler iş makinesi yardımıyla çıkarıldı.
- Yozgat’ta beş katlı bir binadan düşen ahşap bir çatı kapağı, kaldırımda yürüyen Ayşe Kayış’ın (70) ağır yaralanmasına sebep oldu. Hava sıcaklığının ani düşmesi ve kar yağışı, çiçek açan meyve ağaçlarına da zarar verdi.
- Ankara’nın Elmadağ ilçesine bağlı Kuşçuali ve Akçaali köylerinde don nedeniyle çiçek açan meyve ağaçları ile dikimi yapılan sebze fidelerinin zarar gördüğü belirtildi.
- Ardahan’da kent merkezinden geçen Kura Nehri, sağanak ve kar birikintilerinin erimesi sonucu Ardahan Ovası bölgesine taştı. Tarım arazileri sular altında kaldı.
- Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden geçen Hurman Çayı’nın taşması sonucu tarım arazileri zarar gördü, hayvan barınakları su altında kaldı.
Kapadokya’da kar sürprizi
- Kapadokya’ya uzun yıllardan sonra ilk kez kar yağdı. Kar yağışı ile birlikte etkili olan yoğun sis nedeniyle görüş mesafesi 50 metreye kadar düştü. Nevşehir’in turistik merkezlerine otobüslerle gelen turistler de kısa bir şaşkınlıktan sonra şemsiyelerini açarak karla mükemmel bir güzelliğe bürünen vadileri seyretti.