Ebeveyn Kardeş çatışması nasıl önlenir?

Kardeş çatışması nasıl önlenir?

22.01.2018 - 15:36 | Son Güncellenme:

Küçük çocukları olan anne ve babalar, iki kardeş arasındaki problemleri çözmekte genellikle çok zorlanırlar. Bunun üstesinden gelmenizi sağlayacak bazı önemli önerilerimiz var.

Kardeş çatışması nasıl önlenir

İki veya daha fazla çocuğu olan ebeveynlerin ortak problemleri arasında olan bu konuyu çözebilmeniz için birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir.Aldığınız önlemlerle birlikte hem kendinizi rahatlatacak hem de kardeşlerin arasındaki bağı güçlendirmiş olacaksınız. Sizde bu problemi yaşıyorsanız tüm maddeleri dikkatlice okumanız önerilmektedir.

Haberin Devamı

Kıskançlık

Çocuklar arasındaki en büyük çatışma nedeni kıskançlıktır. Özellikle de tüm ilgi ilk çocuk üzerindeyken birdenbire ikinci çocuğu yapmaya karar verirseniz. İlk başlarda kardeş isteyen çocuklar kardeşleri dünyaya geldiğinde kendilerini ikinci plana atılmış hissederek kıskançlık krizlerine girerler. Bunun önüne geçmek için yaşı büyük olan çocuğunuzla konuşmanız gerekir. Ona verdiğiniz değeri hem söylemeli hem de hissettirmelisiniz. Bunun yanı sıra ona güven vermeli ve diğer çocuğunuzu daeşit derecede sevdiğinizi açıklamalısınız.

Suçlama

Çocuğunuzun kardeşine karşı yaptığı bir davranış nedeniyle ona bağırıp kızmanız hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Özellikle bu gibi durumlarda çocuklarınızı suçlamamalısınız. Bunun yerine çocuğunuzu karşınıza alarak kardeşinin ondan küçük ve dolayısıyla savunmasız olduğunu anlatmalısınız. Kardeşinden daha büyük yaşta olduğu için ona ablalık ya da ağabeylik yapması gerektiğini anlatmalısınız. Özellikle kardeşini koruması gerektiğini aşılamanızda fayda vardır.

Haberin Devamı

Oyuncak kavgası

Kardeşler arasında bilinen en popüler kavgalar arasında yer almaktadır. Bunun önüne geçmek için ikisini de karşınıza alarak sakin bir şekilde oyuncağı ellerinden alacağınızı belirtmenizde fayda var. Bundan sonra da eğer kavga etmez ve sakinleşirlerse geri vereceğinizi belirtmelisiniz.

Susmak

Her tartışmaya müdahale etmemelisiniz. Bazı tartışmalarda sadece izleyen taraf olun ki onlar da kendi fikirlerini birbirleriyle paylaşabilsin. Sizin müdahale etmeniz gereken durumlar genellikle birbirlerine zarar verebileceklerini sezdiğiniz durumlar olmalıdır. Bunun dışında çocuklarınız kendi aralarında tartışarak bir sonuca varmalıdırlar.

Taraf tutmak

Yapılan en büyük hatalardan biride taraf tutmaktır. Özellikle “Sen büyüksün…” ya da “Sen küçüksün…” ile başlayan cümlelerden uzak durmalısınız. Her iki çocuğunuza da eşit miktarda hak vermeniz gerekmektedir. Unutmayın ki iki çocuğunuzun karakteri birbirinden farklı olacaktır.