Gündem Kardeşler rakip oldu

Kardeşler rakip oldu

09.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bitlis’te Edif Gaydalı Ak Parti’den, ağabeyi Mahmut Gaydalı HDP’den; Hakkâri’de Rüstem Zeydan Ak Parti, kardeşi Abdullah Zeydan ise HDP’den aday oldu.

Kardeşler rakip oldu

Siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunduğu aday listelerinde ilginç detaylar ortaya çıktı. Bitlis’te Gaydalı, Hakkâri’de Zeydan kardeşler Ak Parti ve HDP listelerinde yer alıp birbirlerine rakip oldu.
Bitlis’te 4 dönem milletvekilliği ve devlet bakanlığı yapan, geçen seçimlerde ise ANAP’tan istifa ederek CHP’den aday olan ancak seçilemeyen Edif Safter Gaydalı, AK Parti listesinden Bitlis’te 2’nci sıradan aday oldu. Ağabeyi Mahmut Celadet Gaydalı ise HDP’nin 2. sıra adayı oldu. 3 milletvekili çıkaran Bitlis’te hangi kardeşin Meclis’e gideceği 7 Haziran’da belli olacak.
Siyaset baba mirası
Yüksekova’da 25 yıl belediye başkanlığı ile DYP’den 2, AK Parti’den ise 1 dönem Hakkâri milletvekilliğini yapan ve 2011’de vefat eden Mustafa Zeydan’ın oğulları da siyaset geleneğini sürdürüyor. Bir dönem AK Parti Milletvekilliği yapan Rüstem Zeydan, yine AK Parti’den, kardeşi Abdullah Zeydan ise HDP’den Hakkâri Milletvekili adayı oldu. Bir diğer kardeş Teoman Zeydan ise Van’da Ak Parti’den adaylık başvurusu yaptı ancak listeye giremedi.
HDP, Hakkâri 3’üncü sıra adayı Abdullah Zeydan, yıllarca sistem partileri içerisinde yer alan bir ailenin mensubu olarak HDP’nin kendisini aday göstermesinin, HDP’nin Türkiyelileşmesi yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi. “Mensubu olduğum aşiretin yüzde 90’ı şu an HDP’yi destekliyor. Benim aday gösterilmemle birlikte inşallah aşiretin yüzde yüzü HDP’ye destek verecek” diyen Abdullah Zeydan, bir ağabeyinin de 1992 yılında Çukurova Üniversitesinde okurken PKK saflarına katıldığını ve sonrasında da çatışmada öldüğünü hatırlattı.
AK Parti’de 23’üncü dönem Hakkâri Milletvekilliği yapan ve 7 Haziran 2015’de yapılacak olan seçimler için Ak Parti’de Hakkâri 2’inci sıra Milletvekili adayı gösterilen Dr. Rüstem Zeydan ise şu an açıklama yapmayacağını söyledi. n DHA