Gündem Kardeşlik ve barış fotoğrafı çekildi

Kardeşlik ve barış fotoğrafı çekildi

02.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’ın onur konuğu olduğu fuar büyük ilgi gördü. Barış güvercininin uçurulduğu fuarda İzmir’de bir caddeye ‘Diyarbakır’, Diyarbakır’da da bir caddeye ‘İzmir’ adı verilmesi kararlaştırıldı

Kardeşlik ve barış fotoğrafı çekildi

83. İzmir Fuarı bu sene farklı bir buluşmaya imza attı. Diyarbakır’ın ve Malatya’nın onur konuğu olduğu fuarda, bu kentlerden gelen konukların da katılımıyla çeşitli etkinlikler yapıldı. Fuara dünyadan 67 ülke, Türkiye’den de 47 kent katılırken, 83.’sü düzenlenen fuar halkların kardeşliğine ve barışına adandı. Fuar alanında oluşturulan Diyarbakır surları, çarşıları, hanları, camileri için bin metre kale alan ayrıldı.
Fuarın açılış konuşmasını yapan evsahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “1940’lı yıllarda acımasız savaşın taraftarları olan Nazi Almanya’sı ile İngiltere ve İtalya’yı, 1980’li yıllarda ise cephede göğüs göğüse çatışan ‘Irak ve İran’ı’ burada buluşturduk. İzmir Enternasyonal Fuarı hep dimdik ayaktaydı ve hep barış için var oldu” dedi.

‘Köprü oluşturuldu’
Onur konuğu olarak davet edilen Diyarbakır adına konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, İzmir ile Diyarbakır arasında bir köprü oluşturulduğunu ve bunun ilk çalışmasının 2013 yılında Shekespeare’nin Hamlet oyununun Kürtçe olarak İzmir’de sahnelenmesiyle gerçekleştiğini söyledi.
Bir önceki İzmir Valisi olan ve şimdiki Diyarbakır Valisi olarak görev yapan Mustafa Cahit Kıraç, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada kardeşlik vurgusu yaptı. Vali Kıraç, şunları söyledi: “Umarız bütün dünya topyekün bir barış havzası halini alır. Bu vesileyle dünya barış gününü kutluyor, yeni günün tüm insanlığa daha huzurlu ve barışık günlerin kapılarını ardına kadar açmasını temenni ediyorum.”

‘Diyarbakır barış kentidir’
Fuara katılan Diyarbakır Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal da Milliyet’e verdiği demeçte, 2012 yılından itibaren hazırlıkları devam eden ve Valilik ile Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan Diyarbakır Surlarının UNESCO adaylığı çalışmasının tüm altyapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

‘Hepimiz duygulandık’
Fuara katılan ziyaretçiler de bu buluşmadan etkilendiklerini ifade ettiler. Turizm Acente Sahibi Serdar Baturay, gerçekleşen kardeşlik fotoğrafına ilişkin, “Bugün İzmir’de gerçekleşen fuar gerçekten hepimizi çok duygulandırdı. 1 Eylül dünya barış günü nedeniyle barış ve kalıcı kardeşlik istiyoruz” dedi.
Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı (DTSO) Ahmet Sayar ise yaptığı konuşmada, “İnsanlarımızın geleceğe yeniden güvenle baktığı, yeniden birbirine güven duyduğu bir gelecek en büyük isteğimizdir. Olgunlaşan barış sürecinin, kalıcı ve köklü bir şekilde sonuçlanması adına İzmir’den 81 ilimize barış güvercinleri uçurduk. Barıştan kimse korkmasın ve tüm halkımız yürekten barışa destek olsun. İki şehir arasındaki önyargıların kalkması Türkiye barışına ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.” İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Diyarbakır’a proje anlamında ne gerekli ise yanlarındayız” dedi.
Kocaoğlu Osman Baydemir’le kurdukları barış köprüsünün şimdi de Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’la devam ettiğini vurguladı. İzmir’de bir caddenin ismine Diyarbakır, Diyarbakır’da da bir caddenin ismine ‘İzmir caddesi’ adının verilmesi yönünde adımların atıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Tercüman krizi

İzmir Fuarı’na partner ülke olarak katılan Mauritius’lu Bakan’ın konuşmasıyla ilgili tercüman krizi yaşandı. Bakan’ın İngilizce olarak yaptığı konuşması Türkçeye çevrilemezken, Mauritiuslu Bakan’ın birkaç kez tekrarladığı cümleler tercüman tarafından anlaşılamadı. Toplantının sonunda basın mensuplarına sorularının olup olmadığı sorulunca, gazeteciler Bakan’ın sözlerini anlamadıkları için soru soramayacaklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, faturayı belediyeye bağlı olarak çalışan şirketlerden İZFAŞ üst düzey yönetimine kesti. Kocaoğlu’nun, “Sizi artık burada görmek istemiyorum. Buradan ayrılın” dediği iddia edildi.