Ekonomi Kargocu kapıyı kaç kere çalar?

Kargocu kapıyı kaç kere çalar?

27.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

e-ticaretle kargocuların yükü, tüketicilerin de şikayeti arttı. En çok şikayet kargo tesliminde yaşanıyor. ‘Paketim nerde kaldı’ diye sorana kargocunun cevabı hazır, “Geldik evde yoktunuz”

Kargocu kapıyı kaç kere çalar

İnternetten alışverişin artmasıyla kargo ve lojistik sektörü hızlı büyüdü. Buna rağmen online alışverişteki sorunların başında ürünlerin zamanında teslim edilmemesi geliyor.

Haberin Devamı

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, tüketici problemlerinin e-ticarete karşı negatif algı oluşturduğunu söyledi. Ekmekçi, çağrı merkezlerine ulaşan şikayetlerin yüzde 11’inin kargo süreçleriyle ilgili olduğunu ifade etti. Ekmekçi, “Kargo süreçlerinde yaşanan problemler yalnızca kargo firmalarının değil aynı zamanda e-ticaret sektörünün de çözmesi gereken bir sorun. Bugün dünyadaki büyük e-ticaret ve perakende oyuncularına baktığımızda lojistik sektörünü kökten değiştirecek olan yeniliğin, teknolojiye dayalı neolojistik firmaların ortaya çıkışı olduğunu görüyoruz” dedi.

Büyük şirketlerin hemen hemen tüm dünyanın lojistik altyapısına sahip olmayı hedeflediğini söyleyen Ekmekçi, global oyunculardan biri olmak isteniliyorsa iki sektörü bütünleşik düşünerek, lojistiğe ciddi yatırım yapmak ve bir sonraki teknolojik seviyeye hazırlamak gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kargo peşinde 2.5 milyon

Kargo kullanıcılarının internetteki aramalarını inceleyen SEMrush ise kargo bekleyen kullanıcıların arama motorlarında çok fazla mesai harcadıklarını belirtiyor. Araştırmaya göre, ekimde 2.5 milyon kişi kargosunu takip etmek için arama motoruna başvurdu. SEMrush Türkiye ve Ortadoğu Kurumsal İletişim Müdürü Adam Zeidan, kargo sektörünün büyümesi beklenirken sektörün de yeni trendleri takip etmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Kargocu kapıyı kaç kere çalar
Siparişler çoğu kez vaktinde gelmiyor

Şikayetlerden şikayet beğen:

- Alıcıların evde olmasına rağmen, kargocuların ‘Geldik sizi bulamadık’ mesajı göndermesi.

- Kargonun belirtilen tarih ve saatte gelmemesi.

- Kargo ağırlığına bağlı olarak alınan yüksek fiyat.

- Ürünün başka kişilere teslim edilmesi.

- Paketin zarar görmesi.

- Firmaların belirli şubelerine yönelik sorunlar.

- Sitelerin sadece belirli kargo firmalarıyla anlaşması.

- Sipariş edilen ürünün teslimi aşamasında kontrol edilmesine izin verilmemesi.

Haritadan kurye takibi

Yurtiçi Kargo alıcıların adreste bulunamaması durumunda kağıt ihbar notunun yerine ‘Dijital İhbar Notu’ uygulamasını geliştirdi. Fakat şirket geçerli GSM numarasının bulunmaması ya da internet erişimi konusunda problem yaşandığı durumlarda kağıt ihbar notu kullanıyor.

Haberin Devamı

Dijital İhbar Notu ile adrese gidilip adresinde bulunamayan alıcılara sistem tarafından, kuryenin yerini haritada da gösterecek şekilde gönderiliyor. Ürün bedelinin kapıda tahsili ve satıcının hesabına yatırılması da mümkün. Self-Servis VIP24, VIP Çeyrek Gün servisleri de var.

Ertesi gün randevulu

Hepsi burada’nın iştiraki Hepsiexpress, kargoları müşterilerin uygun olduğu zaman dilimine göre teslim ediyor. İzmir, Ankara, Bursa, Kocaeli ve İstanbul’da hizmet veren Hepsiexpress’in aynı gün, ertesi gün randevulu ve hafta sonu teslimat seçenekleri bulunuyor.

Kargocu kapıyı kaç kere çalar

Farklı seçenekler

MNG Kargo ise müşterilerine klasik teslimat hizmetlerinin yanı sıra özel hizmetler de sunuyor. Şirketin, öncelikli teslimat, akşam teslimat, gün içi teslimat özelliklerinin yanı sıra havayolu ile teslim imkanı sunan Ekspres 24 hizmeti de bulunuyor.

Ücret iade taahhüdü

Haberin Devamı

UPS Kargo, alıcı bulunmadığında adrese ikinci kez ücretsiz uğruyor. Şirket, UPS Express servisleri ile yurtiçinde ertesi gün 9.00’a, 10.30’a, 12.00’ye kadar ve gün içinde garantili teslimat imkanı sunuyor. Şirket, sunduğu teslimat seçeneklerinin bazılarında gönderilerin zamanında ulaşmadığında gönderi ücretinin tamamının iade edileceği yönde taahhüt veriyor. Öte yandan, zaman aralığını belirterek alıcının teslim alacağı saati seçilebiliyor.

Hassas ürüne ‘Suit’ hizmet

Sürat Kargo, hassas gönderileri Suit ile taşıyor. Böylece gönderilerin kırılma, ezilme gibi risklerden uzaklaştırılması hedefleniyor. Şirket, Sürat 24 hizmetiyle kargoyu 24 saatte uçak kargo ile yerine ulaştırıyor.

Aynı gün teslimat

Aras Kargo da, Aras Günaydın’ın hizmet verdiği illerde şehir içi ve şehirlerarası gönderiler ertesi sabah en geç saat 10.00’a kadar alıcısına teslim ediyor. Aynı gün içinde teslim edilmesi istenen kargoların da saat 11.00’e kadar şubeye teslim edilmesi gerekiyor.