Gündem Karikatür Evi’ne açılışta büyük ilgi

Karikatür Evi’ne açılışta büyük ilgi

02.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Kadıköy’de karikatürseverleri bir araya getirecek ‘Karikatür Evi’, önceki gün düzenlenen törenle açıldı. Hasanpaşa’daki Kenan Bey Konağı proje için yenilenirken, ziyaretçiler ilk günden eve büyük ilgi gösterdi

Karikatür Evi’ne  açılışta büyük ilgi

İstanbul’da Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladığı Karikatür Evi projesini Karikatür Günleri’nde hayata geçirdi. Karikatür sanatını her yaştan insana sevdirmek ve gelişmesini sağlamak amacıyla kapılarını açan Karikatür Evi, ilk günden yoğun ilgi görürken açılışa özel 22 çizerin 26 orijinal eseri de görücüye çıkarıldı. Proje kapsamında 1906’da Hasanpaşa Mahallesi’nde yapılan Kenan Bey Konağı, Kadıköy Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilerek, karikatür meraklılarının kullanımına tahsis edildi.

Haberin Devamı

Törene yoğun katılım

Karikatürcüler Derneği arşivinde bulunan ve usta karikatüristlerin çizgilerinden örneklerin olduğu ‘Ustaların Çizgileri’ adlı sergi, açılış gününde ziyaretçilerin beğenisine sunulurken, büyük ilgi topladı. Karikatür Evi’nin açılış törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu başta olmak üzere CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, CHP Parti Meclisi üyesi Kadir Gökmen Öğüt, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ile tanınmış karikatüristler Kamil Yavuz, Erhan Candan, Oğuz Gürel, Akdağ Saydut, Raşit Yakalı gibi isimler de katıldı.

‘Farklı görüşlere ihtiyaç’

Haberin Devamı

Törende konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, Türkiye’nin yaşadığı gergin günlerde mizahın önem kazandığını ifade ederek “Mizah, insanların çok gergin olduğu Türkiye toplumunda asık suratlı kamu yöneticilerini güldürebilmek, eleştirebilmek için var olması gereken bir sanat. Toplumun gelişebilmesi ve ilerleyebilmesi için eleştirel düşünceye, farklı görüşlere ihtiyacı var. Mizahı bu anlamda toplumdaki bazı sertlikleri yumuşatan çok önemli bir sanat dalı olarak görüyorum” dedi.

Açılış törenine katılan isimlerden Müjdat Gezen de projenin önemine dikkat çekerek, “Buradaki karikatürler sanat şaheseridir. Bizim Kadıköylüler mutlaka gelir ama İstanbul’dan ve Türkiye’nin diğer illerinden insanların da burayı mutlaka görmesi gerekiyor. Burası çok değerli bir yer” ifadelerini kullandı.

Küfeyle mücadele

Karikatür Evi’ndeki sergide en çok dikkati çeken eser 1936’da Sedat Nuri İleri’nin çizgilerinden oluşan karikatür oldu. Erken Cumhuriyet Dönemi eserleri arasında yer alan karikatürde kadınların sosyal yaşamdaki zorlukları mizahi dille anlatılırken, sırtında odun küfesi olan evli kadının, eşinin bakışları arasında verdiği mücadele resmediliyor.

Erken Cumhuriyet Dönemi, 1950 sonrası ve Yakın Tarih başlıklarından oluşan sergide ayrıca Oğuz Aral, Semih Balcıoğlu, Turhan Selçuk gibi usta karikatüristlerin eserleri de yer alıyor. Karikatür Günleri kapsamında açılan serginin 23 Ekim tarihine kadar sürecek.

Haberin Devamı

Atölyeler yapılacak

23 Ekim’e kadar devam edecek olan Karikatür Günleri kapsamında Tan Oral, Tuncay Akgün, Kamil Yavuz gibi usta çizerler, karikatür meraklılarıyla buluşma ve sohbetler gerçekleştiricek. Ayrıca Gırgır, Penguen ve Leman mizah dergilerinin çizerleri de atölyeler yapacak. Karikatür Evi’nde ilerleyen dönemlerde sergi, atölye çalışmaları, film gösterimleri, illüstrasyon ve animasyon gösterileri de sergilenecek. Usta çizerler belli aralıklarla karikatür meraklılarıyla buluşmalar gerçekleştirecek. Karikatür Evi, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ve konuya meraklı her kişinin kullanımına açık olacak.