Karın Ağrısı Kader Değil

Kadınlarda karın ağrısı pek çok nedene bağlı olarak görülen bir şikayettir. Özellikle 20-50 yaş arasında ve birden fazla doğum yapmış kadınlarda son zamanlarda sık karşılaşılan karın ağrısı nedenlerinin başında ise Pelvik Konjesyon Sendromu (PKS) gelmektedir. PKS, karnın alt kısmında ve kasık bölgesinde yer alan ve kadınların rahim, yumurtalık gibi alt karın organlarını çevreleyen toplardamarların varisleşmesi olarak tarif edilebilir.

Sürekli olarak devam eden ve adet kanamaları, cinsel ilişki gibi bazı uyaranlarla şiddetlenen kasık ve alt karın ağrısı PKS hastalarının en belirgin ve tipik bulgusudur. Kadın Hastalıkları, Gastroenteroloji gibi pek çok sistem açısından değerlendirilen ancak bir sonuca ulaşamayan bu hastaların PKS açısından da mutlaka değerlendirilmeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı

PKS, tanısı konduğu zaman tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavide pek çok seçenek mevcuttur. Tedavide ne yapılması gerektiğini belirlemede kullanılan pek çok kriter bulunmaktadır. Detaylı bir renkli doppler ultrasonografi ile sorunlu damarların net bir biçimde ortaya konması, bu damarlardaki genişlemenin ve akım bozukluklarının saptanması ne kadar önemli ise hastalıkla karşı karşıya kalmış kadınların şikayetlerinin ne derecede olduğu ve beklentileri de önemlidir. Tüm bu kriterler ortaya konmalı ve PKS hastası, hekimi ile birlikte ortak bir şekilde tedavi yöntemine karar vermelidir.

İlk basamak tedavide, ağrının kesilmesi ön plandadır. Bu amaçla kullanılabilen ağrı kesiciler olduğu gibi bazı başka yöntemler de bulunmaktadır. Kronik ağrı tedavisinde uygulanabilen uyarıcı nokta enjeksiyonları, epidural-spinal bloklar gibi bazı ağrı kesici yöntemler ve akupunktur da ilaçların haricinde kullanılabilmektedir. Yine bu konuda eğitimli fizyoterapistler tarafından yapılacak fizik tedavi seansları pelvik taban kaslarının kuvvetlenmesine ve akımın düzenlenerek ağrının azalmasına yardımcı olabilecektir. PKS hastalarında uzun süreli ağrıdan dolayı meydana gelebilen uyku bozuklukları ve depresif ruh halinin tedavisinde ise mutlaka bir psikiyatr yardımı alınmasını öneririm.

Haberin Devamı

Daha ileri seviye hastalarda, PKS kişinin günlük hayatını oldukça etkiler seviyeye ulaşmış ve tetkiklerde damar çapları belirli bir seviyenin üzerine çıkmış, akım bozuklukları ise iyice belirginleşmişse bazı girişimsel yöntemler aracılığı ile sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Bu noktada en önemli olan şey ise sorunun anatomik kaynağının detaylı bir şekilde ortaya konmasıdır. Sorunlu ve genişlemiş damarların bir takım özel ekipmanlar ve yapıştırıcı maddeler ile kapatılması günümüzde sıklıkla kullanılmakta olan bir tedavi yöntemidir.

Tüm bu tedavilerin haricinde bazı özel durumlarda damar basılarını ortadan kaldırmak için açık cerrahi işlemler de gerekli olabilmektedir. Bununla birlikte her türlü yönteme rağmen ağrıdan hala şikayet eden hastalarda rahmin ve yumurtalıkların çıkartılması, kullanılmakta olan bir cerrahi yöntemdir.

Sağlıklı ve keyifli bir hafta dilerim…

Doç. Dr. Cem Arıtürk

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

www.pelvikkonjesyonsendromu.com

Haberin Devamı

Facebook:@docdrcemariturk

Instagram:@cem.ariturk

YouTube:@docdrcemariturk