Kariyer 3 önemli özgeçmiş hatası

3 önemli özgeçmiş hatası

27.09.2017 - 09:46 | Son Güncellenme:

İş görüşmelerinden olumlu sonuç alabilmeniz için ilk aşamada özgeçmişinizin doğru bir şekilde hazırlanmış olması gerekiyor. Ancak dikkat çeken özgeçmişler için işe alım sürecinde değerlendirme devam edebiliyor. Peki özgeçmiş hazırlarken en çok hangi hatalar yapılıyor?

3 önemli özgeçmiş hatası

İşverenler ve insan kaynakları uzmanları her gün onlarca farklı özgeçmiş görüyor. Birçok görüşmesi yapıyor. Özgeçmişinizin diğer adaylar arasından sıyrılması ve dikkat çekmesi için önem vermeniz gereken bazı noktalar var. Bu 3 konuya dikkat ederek özgeçmişinizin fark yaratmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Önemli bilgileri doğru biçimde belirtmemek: İnsan kaynakları uzmanlarının her gün onlarca hatta yüzlerce özgeçmiş okumak zorunda olduğunu düşünelim. Özgeçmişlerin birçoğu genel olarak birbirine benzer. Ancak fark yaratmak için özgeçmişinizde önemli olan bölümleri ön plana çıkarmanız gerekir. Örneğin; üniversiteyi bölüm birincisi olarak bitirdiniz. Ancak özgeçmişinizde eğitim bilgileri kısmında bunu belirtmek yerine, genelde en son aşamada yer alan ek bilgiler bölümüne yazdınız. Eğer ilk bilgileriniz herhangi bir şekilde dikkat çekici gelmediyse, tamamını okumaya gerek kalmadan özgeçmişiniz diğerleriyle aynı görünecek ve beklediğiniz olumlu dönüşü alamayacaksınız. Bu yüzden gerçekten fark yaratacağını düşündüğünüz bir başarınız veya bir yeteneğiniz varsa bunu mutlaka ilgili bölümde detaylı olarak belirtin.

Haberin Devamı

- Deneyimlerinizden detay vermeden bahsetmek: Deneyimler bölümü, özgeçmişin en önemli alanlarından biri. Bu yüzden deneyimlerinizi detaylı olarak anlatın. Örneğin, daha önce bir bölümün şefliğini yaptınız. Yalnızca şef olduğunuzu belirtmek bir ayrıcalık yaratmayabilir. Ancak şefliğiniz sırasında organize ettiğiniz etkinliklerden veya önemli bir kriz anını çözmek için faydalandığınız çözüm yöntemlerinden bahsetmeniz insan kaynakları uzmanları tarafından olumlu değerlendirilecek ve işe başlayacağınız şirket için de fark yaratacağınız düşünülecek.

- Klişele ve sıkıcı ifadeler: Özgeçmişinizin okunması için klişe ve sıkıcı ifadelerden uzak durmanız gerekli. Birbirinin kopyası ve sıkıcı özgeçmişlerin ilk aşamadan değerlendirme dışı kaldığını unutmayın. Kişisel özellikleriniz ile fark yaratmanız gerekiyor. Özellikle yaratıcılık gerektiren bir iş için başvuru yaptıysanız bu konuda daha önce hazırlanmış olan özgeçmişleri inceleyip, benzer içerikler oluşturabilirsiniz. Ancak özgün olmaya dikkat edin. Özgeçmişinizin tamamen size özel olması ve sizi yansıtması gerekiyor.

Zeynep BALİÇ