Kariyer Aynı anda birden çok iş yapanlar dikkat!

Aynı anda birden çok iş yapanlar dikkat!

04.10.2017 - 10:47 | Son Güncellenme:

İşverenler açısından son derece olumlu bir özellik olarak görülen aynı anda birden fazla iş yapma becerisi (multitasking) gerçekten verimliliği artırıyor mu? Çalışan için aynı anda birden çok iş yapmanın dezavantajları neler? İşte aynı anda birden fazla iş yapma (multitasking) hakkında merak edilen her şey...

Aynı anda birden çok iş yapanlar dikkat

Günümüzde işverenler açısından aynı anda yapma becerisine oldukça önem veriliyor. Aynı anda birden fazla işi yapabilen çalışanlar işveren açısından en önemli tercih nedenlerinden biri sayılıyor. Bunun en önemli nedeni hem maliyet hem de zaman açısından yarar sağlıyor olması. Bu durum yaptığınız işe göre değişiklik gösteriyor. Eğer kolay bir iş üzerinde çalışıyorsanız multitasking denilen aynı anda birden fazla iş yapma becerisi avantaj olarak değerlendirilebilir. Ancak daha fazla konsantrasyon ve beceri gerektiren işler için aynı durum söz konusu olmuyor.

Haberin Devamı

Aynı anda birden fazla iş yapmanın dezavantajları
Yapılan araştırmalar aynı anda birden fazla iş yapmanın çalışan açısından verimliliği ve iş kalitesini azalttığı yönünde bir sonucu ortaya çıkarmış. Bu yüzden daha fazla dikkat gerektiren, daha karmaşık ve sonucu önemli değişikliklere neden olacak işlerle uğraşıyorsanız, yalnızca yaptığınız işe konsantre olmanız tavsiye ediliyor. Aynı anda birden fazla işle uğraşmak, yapılan işe göre stresin de artmasına neden olduğu için çalışanların daha fazla hata yaptığı görülüyor.

Birden fazla işle uğraşmaya çalışanlar en yaygın olarak zihinsel yorgunluk yaşıyor. Bir işten diğerine geçmek için belli bir konstantrasyon süresine ihtiyaç duyulacağı için özellikle performans ve zaman açısından dezavantaj sağlıyor. Bu durum hem çalışanı hem de işvereni olumsuz etkiliyor. Çalışanlar aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmak yerine planlı hareket ederse iş verimi ve zaman açısından daha fazla yarar sağlayacağı önemle tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

Kadınlar erkeklerden daha iyi!
Yapılan araştırmalar basit işlerde kadınların erkeklerden daha iyi olduğu sonucunu ortaya çıkarmış. Kadınlar ufak tefek günlük işleri erkeklerden daha kolay planlayıp, çözebiliyor. Ancak daha karmaşık ve önemli sonuçlara neden olacak işler için durum hem kadınlar hem de erkekler için değişiklik göstermiyor. Dikkat gerektiren işlerle uğraşanların tek bir işe odaklanmaları ve o işi en verimli şekilde yapmaları tavsiye ediliyor.

Bir diğer ilginç araştırmaya göre de çok görevlilik özelliğine sahip olan çalışanların, bu özelliğini ön plana çıkarıp sorumluluk almak istemediğini, çok görevlilik özelliğine sahip olduğunu iddia edenlerin ise bu konuda başarısız olduğu sonucu ortaya çıkmış.

Zeynep BALİÇ