Kariyer En yüksek maaşı Türk yöneticiler mi alıyor?

En yüksek maaşı Türk yöneticiler mi alıyor?

22.09.2008 - 21:50 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük İK danışmanlık şirketlerinden biri olan Hay Group, ‘Dünya Yönetici Ücretleri Raporu’nu yayımladı.

En yüksek maaşı Türk yöneticiler mi alıyor

Bu sene 51 ülkeden yöneticilerin dahil edildiği çalışmada, yöneticilerin aldığı net maaşlar her bir ülkenin geçim maliyetleri de hesaba katılarak nispi olarak karşılaştırıldı. Türkiye, son birkaç senedir olduğu gibi yine üst sıralarda yer aldı.

Haberin Devamı

Araştırma sonuçlarına göre Orta Doğu, Asya ve Doğu Avrupa’nın hızlı büyüyen ekonomilerindeki yöneticiler, genel olarak en yüksek harcama kapa-sitesine sahip. Geçim maliyetini daha çok yerel faktörler belirlediği için, yönetici maaşları göreceli olarak diğer ülkelere nazaran daha yüksek oranlarda seyrediyor.

Türk yöneticilerinin net gelirlerinin yaşam maliyeti de hesaba katıldığında oluşan göreceli değeri, dünyanın en yüksek maaşları arasında. Türkiye, listede 5. sırada. Yalnızca Orta Doğu’daki yüksek maaşlı ve vergi kesintisi görmeyen yöneticiler Türk yöneticilerin üzerinde yer alabiliyor. Karşılaştırma sonunda bir Amerikalı yöneticinin evine götürdüğü her 1 dolar karşılığında bir Türk yöneticisinin eve 1.90 dolar götürdüğü görülüyor.

Haberin Devamı

Ancak bu noktada şu husus önemli: Türkiye ile gelişmiş ülkelerde gelir ve satın alma gücü karşılaştırmasını yaparken, özellikle orta ve üst gelir seviyesindeki çalışan kesimin yaşam kalitesine katkıda bulunan sosyal güvenlik ve yatırım imkânlarının çok farklı olduğu gözden kaçırılmamalı. Zira gelişmiş ekonomilerde sosyal güvenlik sistemleri, sağlık, eğitim ve emeklilik gibi temel olanaklar yeterli seviyede karşılanabiliyorken, Türkiye koşullarında bu destek orta ve üst gelir seviyesinde çalışanlar için yetersiz kalıyor.

621 PROFESYONEL

Hay Group Türkiye’den Ayşın Argüden, sonuçlarda belirtilen ülkeler arası oranın her çalışan seviyesinde aynı olduğu sonucuna varılmaması gerektiğine de işaret ediyor.

Türkiye’de 132 orta ve büyük ölçekli özel sektör firmasında çalışan 621 profesyonelin baz alındığını söyleyen Argüden, özellikle telekom, enerji, inşaat, otomotiv ve finans gibi sektörlerde, donanımlı ve deneyimli Türk yöneticileri için artan bir rekabet görüldüğüne işaret ediyor.

Türkiye için yorumlarken dikkat!

Ayşın Argüden, araştırma sonuçlarını özellikle Türkiye için yorumlarken dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde özetliyor:
“Örneğin, ülkemizde orta ve üst gelir grubundaki çalışanlar çocuklarını özel okula gönderirken, Batı’da çocukların büyük bir çoğunluğu devlet okullarında aynı kalitede eğitim alabiliyor.
Araştırma sonuçları, toplam gelir paketinden ziyade toplam nakit kazanca dayalı olduğu için, Amerika ve Batı Avrupa’daki pek çok yöneticinin ücret paketine dahil olan hisse senedi alma opsiyonu gibi uzun vadeli teşviklerin değerini yansıtmıyor.”