Kariyer Girişimciliğe dair her şey g3 Forum’da konuşuldu

Girişimciliğe dair her şey g3 Forum’da konuşuldu

21.11.2013 - 10:48 | Son Güncellenme:

Tüm dünyada 138 ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nın en önemli etkinliklerinden g3 Forum’un üçüncüsü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Uluslararası Girişimcilik Merkezi ve GATE Türkiye ev sahipliğinde, Vodafone ana sponsorluğunda, 20 Kasım 2013 Çarşamba günü Suada’da gerçekleşti

Girişimciliğe dair her şey g3 Forum’da konuşuldu

Tüm dünyada 138 ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nın en önemli etkinliklerinden g3 Forum’un üçüncüsü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Uluslararası Girişimcilik Merkezi ve GATE Türkiye ev sahipliğinde, Vodafone ana sponsorluğunda, 20 Kasım 2013 Çarşamba günü Suada’da gerçekleşti.

Yaklaşık 750 girişimci adayına ev sahipliği yapan forum, aralarında Ali Sabancı, Gülden Yılmaz, Göktekin Dinçerler, Nevzat Aydın, Burak Büyükdemir, Arda Kutsal, Turgut Gürsoy, Emre Kurttepeli gibi isimlerin bulunduğu 80 mentorun 1500 yıllık iş deneyimlerini girişimcilerle paylaşmak üzere yuvarlak masalarda interaktif sohbetlerle katılımcılarla bir araya gelmeleriyle başladı.

Mentorlar, "Fikrim Var Param Yok" masasında, iş fikri ve iş modeli olan, ekibini oluşturmuş, projesini uygulamaya başlamış fakat finansman arayışından tıkanmış girişimcilere yatırım bulmanın incelikleri; "Fikrim Var Nasıl Yapacağımı Bilmiyorum" masasında iş fikri olan fakat projesini henüz hayata geçirememiş, iş modeli ve ekibi olmayan girişimci adaylarına iş modelini oluşturmanın incelikleri ve "Fikrim Yok Girişimci Olmak İstiyorum" masasında ise girişimcilik nedir, nasıl girişimci olunur, girişimcilikte nasıl risk alınır ve girişimcilik tutkusu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.

Forumun öğleden sonraki kısmı Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile girişimcilik üzerine yaptıkları söyleşi ile başladı.

Garaj (Tepav Kuluçka Merkezi) girişim sunumları ile devam eden g3 Forum’un kapanış konuşmasında üç yıldır girişimcilik ekosisteminin gelişimi için gayret gösterdiklerini dile getiren g3 Platform Başkanı, Koton Kurucu Ortağı Gülden Yılmaz, önceki yıllarda farkındalık ve bilgilendirme üzerine çalıştıklarını, ardından girişimcilere finansman konularına eğildiklerini ve sonra girişimcilikle ilgili politika geliştirme ve mevzuat çalışmalarına odaklandıklarını anlattı. Bugün gelinen noktada ise girişimcilik ekosistemi içerisinde hem mentorluk hem girişimci topluluklarının oluşumu için üstlerine düşeni yaptıklarını söyleyen Yılmaz, girişimci topluluklarının yerel bir olay ve girişimciliğe inanan, destekleyen girişimcilerin gayretiyle kendiliğinden gelişen bir olgu olduğuna değindi.

Global Girişimcilik Haftası Başkanı Jonathan Ortmans ise konuşmasında; “Girişimciliğin demokratikleşmesiyle, Amerika gibi dünyada girişimcilik kültürünün öncüsü olan ülkeler erken başlama avantajlarını yitirdiler. Global Girişimcilik Haftası bu yıl 138 ülkede 20 bin etkinlikle 7,5 milyon potansiyel girişimciye ulaşıyor. Artık Türkiye’de herhangi bir bireyin bir ekip kurması, yeni fikirler geliştirmesi, başarılı olması ve dünyaya katkıda bulunması çok daha kolaylaştı” dedi.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, kapanış konuşmasında şunları söyledi: “Günümüzün yeni küresel gerçekliğinde, girişimciler ekonominin itici gücü olarak en dinamik katmanını oluşturuyor ve değişimde katalizör görevi görüyor. Fırsatları toplumun avantajına dönüştüren girişimcilik ve inovasyonda gerçekleşen her yüzde 1’lik artış, ekonomide yüzde 0,8’lik büyümeye tekabül ediyor. Biz de Vodafone Türkiye olarak girişimciliği sahipleniyoruz. Dijital dönüşüm hareketi çerçevesinde sektöre bu alanda liderlik ediyoruz. Ana sponsoru olduğumuz g3 Forumu’nu girişimcilerden ve ekosistemden gelen talepler doğrultusunda şekillendirdik. Amacımız Türkiye’de girişimciliğin gelişmesi için gerekli altyapının oluşmasına katkıda bulunmak ve teknolojimizi girişimcilerin hizmetine sunmak. Fark yaratacak girişimci potansiyeli taşıyan gençleri ve kadınları, sosyal sorumluluğumuzla destekleyerek, girişimcilik alanında yazılan nice başarı hikayelerine katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz.”

g3 Forum’un son konuşmalarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptı: Türkiye’de insanların refah düzeyinin artmasının tek yolunun girişimciliğin artırması olduğunu söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu; Kararlı ve cesur, özgüvene sahip olmanın, yapılamayanı yapmanın, iyi bir gözlemci olmanın, yılmadan, korkmadan çalışmanın girişimcilik için en önemli unsurlar olduğunu anlattı. Ve artık ihtiyacın paradan daha çok bir bilgisayar ve bir garaj olduğunu dile getirdi. Melek yatırımcı sayısının 115’e yükseldiğini ve kriterleri tutturan herkese sertifikaların verildiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise konuşmasında: “Her şirketin, buluşun, en iyi fikrin, ürünlerin bir ömrü var. O bittikten sonra yeniliğe ihtiyaç var. Devamlı yeni bir şeyler sunabilmek çok önemli. Siz yavaşladığınız anda diğerleri sizi geçer. Rekabetin, yarışmanın olduğu yerde verimlilik, etkinlik oluyor” dedi ve “Hükümet olarak yatırım ortamının geliştirilmesi temel önceliğimiz. Finansman ya da vergi konularında bazı uygulamalar da yapıyoruz.” şeklinde konuştu.