Kariyer Grup mülakatı nedir?

Grup mülakatı nedir?

03.11.2017 - 12:35 | Son Güncellenme:

Mülakat iş görüşmesinin şüphesiz en önemli kısmı. Bazı iş görüşmelerinde mülakatların yanı sıra grup mülakatı aşaması da söz konusu oluyor. Peki grup mülakatı tam olarak ne anlama geliyor? Grup mülakatında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Grup mülakatı nedir

Bir yere başvurusu yapmak için Cv'nizi gönderdiniz. Mülakat için görüşme tarihi aldınız. Ancak başvurduğunuz iş yeri sizin bir de grup mülakatına katılmanız gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Eğer ilk kez grup mülakatına girecekseniz, bu aşama göz korkutucu görünebilir. Çünkü yıllar boyunca iş görüşmesine gidenlerden grup mülakatı hakkında muhtemelen kötü tecrübeler duymuş olabilirsiniz. Kulaktan kulağa dolanan bu kötü tecrübeler endişe duymanıza neden olmasın. Öncelikle grup mülakatı hakkında doğru bilgilere sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor.

Grup mülakatı nedir?

Genel olarak fazla sayılarda iş başvurusunun olduğu iş pozisyonu için planlanan, birden fazla sayıda adayın katıldığı görüşmelere grup mülakatı deniyor.

Grup mülakatında adayların, bir topluluk içindeki yetkinlikleri inceleniyor. İnsan kaynakları uzmanları birden fazla adayla aynı anda görüşerek, açık olan pozisyona en uygun olan adayı grup mülakatında daha kolay bir şekilde seçebiliyor.

Haberin Devamı

Grup mülakatında vaka çalışmalarına önem verin

Grup mülakatında insan kaynakları uzmanları tarafından önceden belirlenen konu veya konular hakkında adayların fikir tartışması yapması isteniyor. Bu tartışmalar sayesinde, işe başvuran adayların gerçek özellikleri ortaya çıkıyor. Özellikle liderlik gerektirecek pozisyonlar için grup mülakatı uygulanıyor.

Grup mülakatında adayların en çok bir vaka hakkında tartışma yapması bekleniyor. Bu vaka çalışmalarına iyi konsantre olup, fikirlerinizi doğru şekilde savunmanız önemli. Çünkü vaka tartışmalarında adayların başta ikna kabiliyeti olmak üzere, sorumluluk alma yetisi, ekip çalışmasına uygunluğu ve çeşitli sorunlara alternatif çözüm yolları üretme becerisi gibi iş hayatında son derece önemli olan yetenekleri değerlendiriliyor.

Grup mülakatı nedir

Grup mülakatında nelere dikkat etmek gerekiyor?

- Dış görünüşünüz önemli: Tüm iş görüşmelerinde olduğu gibi grup mülakatına giden adayın da dış görünümüne önem vermesi, ilk izlenim açısından artı puan kazandıracak değerlerin başında geliyor. Kıyafetleriniz abartısız, temiz ve düzgün olmalı.

- Göz temasını unutmayın: Grup mülakatı sırasından insan kaynakları uzmanları ile göz teması kurmaya önem verin. Göz temasında olmanız insan kaynakları uzmanları tarafından özgüveni yüksek ve ne istediğini bilen bir çalışan olduğunuzu düşündürecek.

Haberin Devamı

- Doğru zamanda tartışmaya dahil olun: Grup mülakatı için vaka tartışmaları son derece önemli. Vaka tartışmalarında doğru zamanda konuya dahil olmanız ve fikrinizi etkili ve doğru bir şekilde savunmanız gerekiyor. Çok sessiz kalmanızın veya tam tersi sürekli ön plana çıkmaya çalışmanızın da insan kaynakları uzmanları tarafından olumsuz değerlendirildiğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca tartışma sırasında görüşmeye giden diğer adaylara karşı davranışlarınıza da dikkat ediliyor. Bu yüzden herkesi konuşamaya dahil etmeye çalışın ve kimsenin sözünü kesmeyin.

- Zamanı iyi değerlendirin: Grup mülakatında kısıtlı bir sürede, bir fikri tartışmanız ve kendinizi doğru ifade etmeniz bekleniyor. Bu yüzden mülakat sürenizi iyi değerlendirin.

- Önceden hazırlık yapın: Adayların en çok heyecan yaşadığı aşama olan grup mülakatına önceden hazırlık yapıp gitmeniz heyecanı kontrol altına almanıza yardımcı olması için özellikle tavsiye ediliyor. Genel olarak ne konuşacağınızı bilmeniz, kısıtlı bir sürede düzgün bir cevap hazırlamaktan çok daha kolay olacak.

Haberin Devamı

- Grup mülakatını bitiren kişi olun: Vaka çalışmasının bitmeye başladığını fark ettiğiniz an konuya dahil olup, konuyu toparlayıp mülakatı bitiren kişi olmaya dikkat edin. Eğer mülakatın özeti veya mülakatla ilgili sunum istendiyse, bunları yapmak için siz gönüllü olun. Sorumluluk almanız size son derece önemli bir artı puan kazandıracak.

Zeynep BALİÇ